Video: Se Københavns første fuldautomatiske p-anlæg

Tre fuldautomatiske parkeringsanlæg er på vej i København. Ingeniøren er dykket med ned i Danmarks første, anlægget på Nørre Allé, der bliver taget i brug i maj.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der throttles (bakker) til el-biler?

Hvis bilerne kommer ind med et ordentligt læs sne på, kan det så forhindres at det drypper med beskidt vand fra biler parkeret længere oppe?

Spændende om det fungerer under alle vejrforhold, og om det er tilstrækkelig tyveri og hærværks sikret.

 • 0
 • 0

Jeg tænke lidt samme tanke som dig Benny, hvad med El-bilerne og ladning af disse?

Ligeledes hvad sker der hvis man sætter en tændt bil i anlægget? Der er jo ikke noget i vejen for at nøgleringen med RFID'en ikke sidder sammen med bilnøglerne, og brugerne derfor glemmer at afbryde bilen inden den sættes i kælderen.

Jeg er heller ikke glad for at de har sensorproblemer pga. reflektioner fra bilerne. I mine øjne har de valgt en forkert løsning, hvad angår sensorer, hvis dette er et problem.

 • 0
 • 0

Er der 280 pladser i p-kælderen (840 divideret med 3, fra en anden artikel) ?

Hvor mange biler, kan anlægget gemme og fremhente pr. minut, alt indregnet?

Hvor lang er kølinien (til hvor mange biler i gennemsnit), hvor biler kan vente på at få lov til at parkere uden at genere lokalområdets trafik?

Kan bilernes ejere indreserve en tid om hvornår de må gemme eller fremhente en bil?

Når en bil bliver fremfundet, er den da anbragt med snuden i den retning som bilisten skal køre bilen bort i, og med frihed til straks at kunne køre? Er den anbragt et sted, som ikke blokerer for biler der venter på at skulle gemmes? Kan anlægget gemme biler, samtidig med at den fremfinder biler? (hvor mange hente/bringe-robotter?)

Hvad er den største forskel på tiden, som det tager at hente/bringe en bil, afhængig af om p-boksen er fjern eller nær?

Hvis en bil bliver beskadiget i anlægget (af årsager A: som intet har med bilen at gøre, og B: som skyldes bilen), hvem erstatter tabet, og i hvor stort omfang (hvor god er forsikringen)? Hvad er kravet til bilernes renhed og indhold i kabine og bagagerum når de bliver parkeret?

Design: Da de brandsikkerhedsmæssige løsninger blev valgt, blev det da indregnet at danske biler typisk er meget billige pr. styk og lette at erstatte, i forhold til hvis anlægget fx blev fyldt med Ferrari og Porsche (i et velhavende område), dvs. biler som ikke kan fysisk erstattes på nogen let måde fordi de er sjældne (lange leveringstider i fabrikkerne)? Bliver forsikringsselskaber involveret i designprocessen, når man vil bygge en sådan parkeringsløsning?

 • 0
 • 0

Sensorproblematikken må være højeste prioritet, hvis kunderne skal bruge flere forsøg så falder kapaciteten på porten.

Kan vi få oplyst kapaciteten, konstant ind, konstant ud, blandet, og maksimum ventetid?

Jeg ser også en udfordring når man skal have mere med til bilen end man kan bære på en gang, eller en håndværker der ikke ved hvilke værktøjer/reservedele der skal bruges før arbejdet skrider frem, det bliver jo en masse præsentationer af bilen for lige at tage eller lægge noget fra.

 • 0
 • 0

Er dette ikke noget man har gjort i årevis i udlandet? Jeg mener da at kunne huske at have set det i en dokumentar fra Japan, men de er selvfølgelig også 5 år forud ift. alle os andre.

 • 0
 • 0

545.000 kr. pr. P-plads. Kunne de penge ikke være givet bedre ud?

Normalt budgetteres med 100-150.000 pr. plads...(Over jorden) Dette er en meget dyr løsning, jeg opfatter nærmere som et prestigeprojekt end en løsning til Kbh's parkeringsproblem.

 • 0
 • 0

Med baggrund i de mange særdeles relevante spørgsmål der er stillet ovenfor, og som der næppe er tilfredsstillende svar på, så vælger jeg at betragte denne video som en aprilsnar, der blot er timet en smule skævt...

 • 0
 • 0

Klaus Bondam var særdeles begejstret for dette her:

"- Når vi får bilerne parkeret under jorden, bliver der plads til nye, attraktive byrum til københavnerne. Og dermed kommer vi et skridt nærmere visionen om København som Miljømetropol." http://www.byggeplads.dk/byggenyt/2008-03-...

Jeg frygter det modsatte. Flere P-pladser = flere biler i byen.

Det passer dårligt sammen med hans hyper-parkeringafgiftspolitik, lukning af Nørrebrogade m.v. Han var imod biler, med mindre de kan indgå i et nyt og teknologisk/designmæssigt prestigeprojekt. Jeg tør påstå at hans trafikvision ikke var helt sammenhængende.

Som forsøg er jeg ikke afvisende over for automatiske parkeringshuse. Men de findes allerede i udlandet, er ude over eksperimentalstadiet, så der er ingen grund til at Kbh. skal bekoste et forsøg.

De burde kun komme på tale i særdeles velplanlagte sammenhænge. F.eks. i ekstremt tætbebyggede områder med mange arbejdspladser og servicefunktioner, hvor man samtidig ønsker at fjerne biltrafikken fra nærområdet.

Det kunne f.eks. være nogle centrale P-huse under Israels Plads, Rådhuspladsen, Kongens Nytorv med direkte adgang fra en havnetunnel. Samtidig kunne man gøre de øvrige gader i Indre By til en 15 km-zone med bompenge.

Mon ikke man kan få en lavere pris pr. P-plads hvis man bygger dem rigtig store? 300 pladser er jo ingenting.

Da de er meget dyre i anlæg, burde man i det mindste tænke dem ind i en samlet trafikstruktur.

Umiddelbart synes jeg stadig pengene kunne være brugt bedre på sporvogne. Og nej, sporvogne har ikke plads til biler, som Claus skriver ovenfor, men de kan flytte mennesker.

 • 0
 • 0

Ja, 164 pladser

35 aflevering/afhentning i timen.

Afhentning max 4 minutter, manuel tilkaldevagt 30 minutter, dog 60 minutter i myldretid, max nedetid 15 timer per måned.

Ingen kompensation for manglende bil eller for sen udlevering.

øhh jeg skal bruge min bil, jeg skal på arbejde!

Vindues pudsning af elevatorbokse 136.200 pr år! Der bliver ikke meget tid til grafitti. http://www3.kk.dk/eDoc/Borgerrepr%C3%A6sen...

 • 0
 • 0

På de vilkår lyder det som om kollektiv trafik er et godt og pålideligt alternativ. Hvis P-kældrene kan skræmme folk over i busserne, kommer der alligevel noget godt ud af det. Bortset fra at der ikke er penge til overs til flere busser. Eller sporvogne.

 • 0
 • 0

Var på hotel inde Hamborg for et par måneder siden, og til hotellet hørte en mange etager høj fuldautomatisk parkerinssilo, der så ud som den var mindst 30 år gammel. Det er dog fedt at det omsider også kan lade sig gøre i lille Danmark...

 • 0
 • 0

Hvor lang tid tager parkering, eller at hente bilen? Hvis det tager 10 minutter per bil, kan så højst parkeres 6 biler i timen... Eller 80 biler, på 8 timer?

Selve parkeringen, kan måske pipelines, så det går hurtigt - men når bilen skal hentes op, er vel nødvendigt at vente den tid, som det tager?

Jeg har svært ved at tro, at samlet parkering, og at hente bilen frem, kan gøres på under 10 minutter. Det må sætte grænse for brugbarheden systemet.

 • 0
 • 0

Jeg har svært ved at tro, at samlet parkering, og at hente bilen frem, kan gøres på under 10 minutter. Det må sætte grænse for brugbarheden systemet.

Det er klassisk kø-teori, som vi delvist også kender det fra elevatorer.

Hvis gennemstrømningen skal maksimeres, skal systemet evne at identificere mønstre, herunder mønstre i individers adfærd, og udnytte dette til at tilpasse sorteringerne.

For eksempel kan systemet omsortere på bilerne midt om natten når der i øvrigt ikke sker ret meget, således at bilerne er sorteret i den mest sandsynlige rækkefølge, "nærmest døren", før morgenmyldretid indtræffer. Systemet kan også sørge for, når der er ledig tid, at skabe fripladser nærmest døren, således at nyankomne biler så vidt muligt kan anbringes dér. En regel kan også være, at biler der har været parkeret meget længe, bliver anbragt længst borte fra døren.

Derimod, hvis systemet er stupid, anbringer det nyankomne biler meget langt borte og dybt nede i garagen, da bliver ekspeditionstiden langsom!

Et ideelt system har adskillige robotter til at hente og bringe, og særlige robotter til at omflytte, og sidespor så robotterne kan passere hinanden. Et godt konstrueret system, er desuden i stand til at accellerere alle bevægelser op og ned i hastighed i alle lineære bevægelser, som virkelig sætter fart i et system, i forhold til gammeldags faste langsomme hastigheder, som ikke kun er langsomme, sådant slider desuden, på grund af de faste bratte starter og standsninger.

Hvis systemet kortlægger hver bils adfærd i et par måneder, og endnu bedre i et par år, vil systemet med meget stor sikkerhed kunne forudsige hvornår bilen igen skal køre. Et virkeligt godt system, vil udvælge og gøre en bil parat, før ejeren beder om at få sin bil, så den øjeblikkelig bliver præsenteret. Hvis systemet konsekvent har held med dette, vil brugerne opleve systemet som lynhurtigt. Sådan fungerer alle gode elevatorer.

 • 0
 • 0

Jeg har svært ved at tro, at samlet parkering, og at hente bilen frem, kan gøres på under 10 minutter. Det må sætte grænse for brugbarheden systemet.

Så må du tro om igen, 35 kundebetjeninger i timen er under 2 minutter, de næste 2 parkeringsanlæg får 50 og 93 hente/bringe service i timen, så er vi nede i sekunder, den bil du kalder skal præsenteres indenfor 4 minutter,

Og selvfølgelig bliver bilerne pakket efter kundens vaner, der er kamera med nummerpladegenkendelse og der er beboerbrikker, så Hansen der kun bruger sin bil i lør-søn-helligdage bliver pakket i det fjerneste hjørne, og Jensen der kommer hver tirsdag 13-17 får en plads der passer til det, robotten vil hurtigt lære hvordan den skal hente og bringe med mindst muligt arbejde, iøvrigt bruger den 76kW, så hvis du kan snige dig til 20% pauser så sparer du om året mere end 60.000kr alene på elektricitet, dertil kommer sparet slitage og tid.

 • 0
 • 0

Ser man filmen, ca. ved tid 0:52 hvor bilen bliver ført under den overliggende shuttle? Er det lyden af antenne der skraber imod?

Er det virkeligt tilfældet? og er det noget man har tænkt sig at tage høje for i form af mere nøjagtig sensor måling?

 • 0
 • 0

Er det lyden af antenne der skraber imod?

Problemet kan løses nemt ved at bilen swepes med en kraftig jernstang/bom ind over bilen, både frem og tilbage i den forventede frie højde inden elevatoren køres ned.

Begge veje da en bagudvendt antenne kan bøje af, og bilen bliver jo hentet baglæns op.

 • 0
 • 0

Er det kun mig som tænkte: "hvad nu hvis man glemmer et dyr eller et barn i bilen?"

Nej, jeg kunne ikke selv drømme om det, men man har jo hørt og læst og glemsomme folk som glemmer spædbørn og hunde i bilen en varm solskinsdag.

Noget helt andet Forøvrigt forestiller jeg mig at det nok er en dårlig plan at gemme bilen dernede hvis konen er højgravid... haha...

 • 0
 • 0

Projektlederens bil, vist en Nissan gav problemer. Findes den type kun i København? Man skulle ikke tro at der var nogen problemer med et almindeligt parkeringsanlæg, selv ikke minimale problemer burde der være. Det virker underligt at et anlæg giver problemer her, når de findes andre steder. Det burde være lige så simpelt som alle hyldevarer f.eks et fladskærms tv. Japanerne har mange lignende anlæg og tilsyneladende uden problemer.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke rigtigt kunne finde oplysninger om det nogen steder, men det ser ud som om der kun er én elevator til at få bilerne ind og ud.

Metro kan nøjes med en elevator på hver station, for folk kan jo bare tage trappen (i teorien). Men når denne bilelevator går i stykker, hvilket den gør, for elevatorer er stadig et umodent område, så kan bilerne ikke komme ud.

Jeg er godt klar over at et design med to elevatorer nødvendigvis vil gøre at en del af bilerne måske ikke kan komme ud alligevel, men det må alt andet lige løse nogle problemer. Og så vil det også øge kapaciteten når de begge er i drift.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke rigtigt kunne finde oplysninger om det nogen steder, men det ser ud som om der kun er én elevator til at få bilerne ind og ud.

Jeg var til åbent hus i anlægget i Leifsgade i dag, og der er fire elevatorer - med hver sit indgangsparti, så det må fordyre projektet noget. De andre to anlæg er noget mindre, så jeg ved ikke om de har lige så mange elevatorer.

Det bliver spændende at se om det kommer i drift uden børnesygdomme. Der er megen følsom teknik som skal spille sammen.

 • 0
 • 0

Så må du tro om igen, 35 kundebetjeninger i timen er under 2 minutter, de næste 2 parkeringsanlæg får 50 og 93 hente/bringe service i timen, så er vi nede i sekunder, den bil du kalder skal præsenteres indenfor 4 minutter,

Jeg synes 35 kundebetjeninger i timen lyder "teoretisk". Men selvom det måske er realistisk, er det også kun 35 kundeparkeringer i timen om morgenen, hvor alle møder samme tid.

Antages, at hver bil hentes/bringes hver dag, og en dag er på 8 timer, så er resourcer til 35*8 / 2 = 140 - hvor der deles med to, da en bil både skal hentes og bringes. Dette forudsætter, at anlæget kan bruges 100% af tiden, og at der hele tiden står bilejere i kø, for at få bilen anbragt, eller afhentet.

Selvom det kun tager et par minutter per bil, vil køen hurtigt svulme op på bestemte tidspunkter, og resultatet bliver, at de færreste vil bruge anlæget. Selvom der måske er plads, når de ankommer, har de ikke garanti for, at kunne få bilen hurtigt, når den afhentes. Resultatet bliver næsten tomme anlæg, der måske bruges hver 20'ende minut, og som reelt håndterer 3 biler i timen, eller 12 biler der hentes/bringes på en dag.

Alene prisen, der sikkert også bliver høj, vil holde de fleste fra at bruge anlæget.

Et anlæg, kan måske bruges hos virkomheder, hvor medarbejderne har skiftende arbejdstid, og at arbejdstiden kan planlægges, så der ikke opstår konfligt under parkeringen.

 • 0
 • 0

kan ikke forstå hvorfor mange her inde er så negativ over dette projekt ...ja almindelig p-plads er billigere ... men altså hvor mange steder i københavn er det overhoved en mulighed ? Og hvem siger at det ikke er et hurtig system .. altså der kan godt være et magasin af vogne til elevatore så man godt kan sætte den næste vogn ind før den først er helt på plads.. og der kan også være flere elevatore... men altså man har jo samme problem som har hvis for mange vil ind på en normalt p-plads ..så kan du også nemt komme til at holde i kø eller køre næsten hele pladsen rundt før du finder en plads og det tager også tid..... det anlæg her handler så vidt jeg kan se om at få lave nogen p-pladser i københavn uden at være nød til at vælte halvdelen af byen.... og måske væk fra vejkanten, så trafikken køre mere glat i byen.... synes det er et godt projekt ... og hvis det ikke går helt godt denne gang kan man jo sikker lære noget af det før man bygger en mere

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten