Video: Se, hvilke cykellåse der får tyven til at gå videre

Ingeniøren har gennemgået fem forskellige låse sammen med en cykelsmed for at finde ud af, hvor sikre de forskellige låse er. En af låsene kunne åbnes med en lille tang.

Magnus Lindhart Jørgensen har som cykelsmed hos Cyklistforbundet oplevet lidt af hvert.

»Jeg har selv brudt mange cykler op. For eksempel har jeg stået midt på Nørreport station (Danmarks travleste station, red.) med en vinkelsliber og skåret cykler op i dagslys,« fortæller han for at sætte ord på, hvor nemt han forestiller sig, det er at være cykeltyv i Danmark.

»Vi lånte endda strøm fra pølsevognen,« siger han og griner.

Som cykelsmed oplever man af og til, at folk henvender sig til en for at bede en skære cyklen fri. Mod fremvisning af stelnummer og bon, naturligvis. Nogle gange foregår det på værkstedet, andre gange ude i det fri. Men ved denne lejlighed foregår det nede i cykelværkstedet under Cyklistforbundets hovedkontor.

Vi vil finde ud af, hvor meget de forskellige låse på markedet tåler, før de overlader cyklen i tyvens varetægt.

Lås A: Wirelåsen 200,-

Låsen er typisk og kommer i mange forskellige former. Dens største fordele er den lille vægt, den lave pris, og at man kan bruge den til at låse cyklen fast til omgivelserne med.

Til gengæld kan wirelåse ifølge vores test åbnes med en skævbider; et simpelt værktøj, der kan købes for en slik i samtlige byggemarkeder, og som tyven nemt kan have i sin lomme. Med den lille boltsaks går det endnu hurtigere.

Lås B: Kliklåsen kr. 300,-

Denne lås kommer med de fleste nye cykler, hvor den er monteret på stellet. Låsen er testens næstbilligste, men kunne kun åbnes af en vinkelsliber og en rørskærer. Sidstnævnte kan ikke bruges på låsen, når den er fastmonteret, da der i så fald ikke er plads nok omkring låsen til at arbejde med rørskæreren.

Ulempen ved låsen er, at den ikke kan låse cyklen fast til omgivelserne. Derfor kan en cykeltyv bare lunte af sted med cyklen og arbejde med den i ro og mag et andet sted.

Lås C: Kædelåsen kr. 550,-

Testens tungeste lås. Det tynde nylonlag rundt om kæden gør, at vil man klippe den over med en stor boltsaks, skal man igennem stoffet med en mindre saks eller tang først.

Mod en vinkelsliber kan kædelåsen ikke stille noget op.

Lås D: Bøjlelåsen kr. 650,-

Testvinderen. Denne kraftige lås er testens næstdyreste. Den kan låse cyklen fast til omgivelserne og skal saves to gange over med en vinkelsliber, før låsen kan afmonteres, hvilket helt lavpraktisk betyder, at den tager dobbelt så lang tid at åbne med en vinkelsliber som de andre låse. Låsen kan stadig skæres over på under ét minut.

Derudover har låsen en gummikappe omkring det hærdede stål, bøjlen består af. Det lader dog ikke til, at denne virker efter hensigten, da den ikke sløver vinkelsliberens arbejde mærkbart.

Lås E: Bordo Foldelås kr. 800,-

Testens dyreste lås og kan fås i en endnu større, tykkere og dyrere udgave. Denne lås kan også låse cyklen fast til dens omgivelser, men skal kun skæres ét sted, før låsen er åbnet, og cyklen kan stjæles.

Ligesom bøjlelåsen har foldelåsen en gummikappe, der ikke gør meget andet end at beskytte selve låsen mod vind og vejr. Vinkelsliberen åbnede denne lås lige så tjept som kliklåsen, der koster langt mindre.

På grund af dens flade form kan rørskæreren dog ikke åbne denne lås i stilhed.

Det typiske værktøj

Først forsøgte vi os med en skævbider, som er en simpel tang, der nemt kan opbevares i en jakkelomme, og som er designet til at klippe ståltråde over. Skævbideren er næsten lydløs.

Derefter trak vi en lille boltsaks, der ikke er længere end en håndflade og derfor nemt kan opbevares i en lomme. Denne lille boltsaks var komplet lydløs.

Et lidt mere atypisk værktøj er en såkaldt rørskærer, man bruger i VVS-branchen. Rørskæreren skubber langsomt stålet til side og er fuldkommen lydløs. Til gengæld tager det lang tid, før man kommer igennem låsen, og det kræver, at man har plads omkring låsen, så man kan arbejde med den.

Som den næstsidste mulighed brugte vi en middelstor boltsaks til at åbne låsene. Drevet af håndkraft kan en boltsaks vride mindre stykker metal fra hinanden, eksempelvis bolte. Vi havde meget lidt held med boltsaksen, men boltsaksen, vi brugte, var heller ikke helt ny.

Sidst, men bestemt ikke mindst brugte vi en vinkelsliber. Uden at skifte klinge på den en eneste gang kom ‘universalnøglen’, som Magnus Lindhart Jørgensen kalder den, gennem alle de låse, den skulle udfordres af.

Emner : El-cykler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Derudover har låsen en gummikappe omkring det hærdede stål, bøjlen består af. Det lader dog ikke til, at denne virker efter hensigten da den ikke sløver vinkelsliberens arbejde mærkbart.

Gad vide om ikke gummikappens hensigt er at beskytte cyklens stel mod hårde slag fra den hærdede bøjle ;-)

 • 16
 • 0

Tænker om materialet, der anvendes i savbukser kunne "fyldes" imellem en wire/kædelås og gummikappen - og om det ville gøre en forskel med en vinkelsliber? Nogen, der har prøvet at skære i savbukser med en vinkelsliber? Har ikke lyst til at prøve i mine :-)

 • 4
 • 0

Jeg købte for længe siden en Ø25 wirelås i thansen, lidt á la dem her:

https://www.amazon.com/Cable-Lock-20mm-Thi...

http://www.wiggle.co.uk/abus-granit-steel-...

Især den sidste ser god ud: stål-led, som skævbider/boltsaks ikke kan komme igennem, og så en tyk wire indenunder, som boltsaksen ikke kan gabe over. Jeg gad godt se hvordan en vinkelsliber reagerer på en tyk wirelås..det kunne godt blive ret uhåndtérbart for tyveknægten.

Ulempen er selvfølgelig at den er klodset at have om halsen når man cykler...

 • 1
 • 0

Hvorfor afprøve en Rørskærer? Den kan jo ikke skære en lås op der sidder på en cykel, da der ikke er plads til at drejer den rundt.

 • 1
 • 0

Har tænkt præcis det samme. Har enda sat en annonce i brugtmarkedet her på Bornholm, for at se om jeg kunne skaffe et par billige motorsavs-sikkerhedsbukser, og se om kevlarrtådene kan stoppe en vinkelsliber. Men er ikke kommet længere med eksperimentet :)

 • 1
 • 0

Den koster altså ikke 800kr. 460 kr i 75cm længde kan den købes til. Lås B og C ville jeg bruge en stor boltsaks til, det ville ikke larme og gøre arbejdet meget hurtigere.

 • 0
 • 0

Hej Mads (journalist) Af en eller anden grund kan jeg ikke lige skrive direkte til dig, så du får den er i fuld offentlighed ;-)

Mange hilsner Uffe Ildvedsen

 • 0
 • 0

Der er ingen standarder for ventileringshullerne i bremseskiverne, så chancerne for at en lås vil passe i alle modeller er lille. Desuden vil man ret let kunne afmontere skive og kaliper (mere eller mindre elegant) og køre derfra med een bremse - det ville være lidt mere risikabelt på en motorcykel, vil jeg tro.

 • 1
 • 1

Med hensyn til fibrene i skærebukser, så er deres væsentligste formål at filtre hurtigt op i saven og på den måde dels fylde skæretanden op med materiale, dels udløse bremsen. Men det bliver interessant at høre hvad dit eksperiment viser.

 • 1
 • 0

hvis man indeni bøjlelåsens lige og hule rørstykker anbragte et stykke hærdet rundstål, vil dette blot køre rundt når vinkelsliberen er nået så langt. man kender det fra tremmerne i fængselsvinduer. i det buede stykke lægger man kuglelejekugler som så vi have den samme effekt. blot et forslag !! venlig hilsen

 • 5
 • 0

Hvorfra får den almindelige cykeltyv strøm til vinkelsliberen? Man skulle også synes at det ville vække en del opsigt hvis en stod med en vinkelsliber og forsøgte at skære en cykellås over, men det er måske hvad der sker?

venlig hilsen Stefan

 • 0
 • 0

OK, der findes altså batteri drevet vinkelslibere!!! Det vidste jeg ikke, da jeg ikke kunne forestille mig at man kunne oplagre tilstrækkelig megen energi i sådanne "power tool" batterier. Det kan man åbenbart!

Venlig hilsen Stefan

 • 0
 • 0

Har tænkt det samme. Teknikken bruges også i nogle cykelstativer. Rørene kunne så forbindes og sættes sammen lige som Steel-o-flex låsen som Christian Worm beskrev med en wire inden i. På den måde kunne man nemt komme uden om problemet med bugen ved U-låsen. Dog har man et problem hvis tyven skær sidelens og beskadiger de led der skal køre rundt. Måske ville Kuglelejer som du skrev igennem hele U-låsen være en løsning.

På den anden side det vel bare et spørgsmål om risiko for tyven. Stiller man cyklen et sted hvor der konstant er folk tilstede, der nemt opdager hvis nogen forsøger at stjæle en cykel (og han skal bruge vinkelsliber) så er cyklen sikker nok med en simpel lås af hærdet stål fastlåst til et stativ. Står cyklen derimod i en skov findes der ingen lås som er stærk nok. Jeg stiller altid min så tæt som muligt på hovedindgangen til banegården og låser ramme samt hjul fast til to forskellige stativer hvis muligt, samt skjuler cyklens forskellige Logo'er.

 • 0
 • 0

Da de ikke er særlig effektive. Mange tror fejlagtigt at Bordo låsen er meget sikker pga. tykkelsen, men de er forholdsvis nemme at klippe over i samlingen på leddene. Se evt. dette klip som viser Bordo låsens sårbarhed

Dertil er det ikke ualmindeligt, at der bliver brugt akku hydraulikklippere til tyverierne. De er larmer meget mindre end vinkelsliberen, og kan klippe op til 16-23 mm med 10-15 tons styrke.

 • 0
 • 0

I de gode, gamle dage tog man rotoren fra en jeep med sig, så den ikke lige kunne stjæles, uden at man åbnede motorhjelmen og selv havde en rotor, der passede.

Nogle ideer til, hvad man nemt kan fjerne fra en cykel (bortset fra sadlen, det er gjort), så tyven skal have løsdele med for at stjæle en cykel?

 • 0
 • 0

Har for en del år siden set hvordan en bøjlelås kan åbnes med en stor rørtang. stålet er så hårdt hærdet at hvis man har fat i huset, og bøjlen sidder omkring en stolpe, så knækker stålet, det skal siges, at låsen havde et firkantet hus, så det var lettere for tyven at holde fast med rørtangen, og knallerten som var låst fast var væk

 • 0
 • 0

Metallet i låsen kan være ubrydelig og det er lige meget, for hvis låsens cylinder er elendig kan man bruge en kuglepen, torsterognsåbner eller en neglerenser til at åbne med.

wirelås bliver åbnet med kuglepen: https://www.youtube.com/watch?v=FWydWLJ-AF8

kliklås åbnes med en neglerenser: https://www.youtube.com/watch?v=G4p4uEQA4PI

kædelås bliver åbnet med torskerognsåbner; https://www.youtube.com/watch?v=7x88PylwZVM

Der findes sikker også andre opfindsomme værktøjer + eventuelle bankenøgler.

 • 0
 • 0

Kæden behøver ikke være stærk. Den skal bare kunne holde noget stærkt lugtende (NH3, stinkbomber) og/eller plettende såsom det, man farver pengesedler med, inde på ubegrænset tid.

Der er også DNA sikring, selv om det nok er overkill for cykler.

Hvis man så også kan få det til at sprøjte omkring...

Noget lidt farligere ville være at placere sin elcykels LiPo batterier inde i kæden; så får man noget ud af den ekstra vægt.

 • 0
 • 0

Det kan være lidt ligegyldigt, hvis den bare skal ind bag i en kassevogn. Ellers kan man få pedaler der nemme at skrue af med en unbrako.

 • 0
 • 0

Med Copenhagen Wheel er problemet vist løst ? Måske andre elcykler kunne kopiere denne ide og låse motoren når man ikke bruger cyklen - cykellås overflødig og samtidig indbygget GPS ?

ja udmærket løsning, men den kan ikke stå alene man bliver nødt til at fastgøre cyklen. En cykel der står uden "synlig" lås vil konstant blive forsøgt stjålet, og når forsøget mislykkedes vil cyklen sandsynligvis blive smidt/væltet og så er der ikke meget ved at have en pæn eller velholdt cykel.

Det skal fanme ikke være så besværligt at bruge en cykel. jeg har bestilt en ny bordo 6000 90 cm til 500kr, den er så nem i daglig brug. den store kæde på 2-3 kg er en pestilens at køre rundt med, bøjle låse kan ikke nå rundt om hjul/stel/lygte pæl.

 • 0
 • 0

jeg noterede stelnumrene på alle cyklerne på Hellerup - , Østerport , Vesterport , Nørreport . Jeg gav listerne til politiet og sagde at jeg lavede en undersøgelse for dansk cyklistforbund !

8 uger senere kom politiet tilbage og resultatet var at 10 - 20 % af alle stelnumrene var stjålne cykler - og nu skullke vi finde dem - HA HA

men så forsøgte jeg at få forsikringsselsklaberne interesseret i at lave en online database og en dusør på at genfinde de stjålne cykler - og spurgte pålitiet om de ville dele registeret over stjålne cykler

INGEN VAR INTERESSEREDE !

Det er de stadigvæk ikke nu ca 25 år senere

mvh jacob scønberg

 • 2
 • 0

Den skal bare kunne holde noget stærkt lugtende (NH3, stinkbomber)

Som denne "Skunk-lock", en bøjlelås der sprøjter stinkende gas, hvis man skærer hul i bøjlen.

"Our formula irreversibly ruins the clothes worn by the thief or any of the protection they may be wearing," ifølge deres crowdfunding page.

"They're also already looking at selling it in countries with high rates of bike theft - including the United Kingdom, the Netherlands, Germany, France, Denmark, Finland, Belgium, Sweden, and Japan."

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-37...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten