close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Se første succesrige SpaceX-landing på droneskib

SpaceX-raketten Falcon-9 foretog fredag en perfekt landing på droneskibet 'Of course I still love you'. Det fremkaldte en lille tåre i øjet på SpaceX-ingeniør.

Der var landskampstemning hos SpaceX fredag aften dansk tid, da medarbejderne var samlet under opsendelsen af deres Falcon 9-raket med missionsnummer CRS-8.

Ikke så meget på grund af opsendelsen, som efterhånden er ren rutine, men på grund af den planlagt landing, som skulle foregå ni minutter senere på en flydende platform i Atlanterhavet.

Det var nemlig fjerde gang, SpaceX gjorde forsøg på at lande en raket på havet efter levering af satellitter eller kapsler med gods til rumstationen - men de forrige tre gange gik det galt med genbrugsideen.

Så sent som i januar i år blev en Falcon-raket forsøgt reddet til havs, og den stod også på alle fire ben i et kort øjeblik, hvorefter den fik overvægt, faldt ned på siden og eksploderede. En fejlslagen låsemekanisme var tilsyneladende årsagen, og det var også tekniske fejl, som tog livet af de forrige raketter.

Læs også: VIDEO: Genbrugs-rakettens ben skred ud under perfekt landing

Men fjerde gang blev lykkens gang!

Kl. 22.52 dansk tid landede rakettrinnet sikkert og stilfuldt på den 90-50 meter store droneplatform med navnet 'Of course I still love you', og som man kan høre på jublen i videoen, betyder det begyndelsen på en ny æra med genbrugsraketter, der igen og igen vil kunne bringe gods og mennesker ud i rummet. Denne gang havde raketten en Dragon-rumkapsel med, som bl.a. indeholdt celler til et aarhusiansk forskningsprojekt.

I december lykkedes det at lande et rakettrin på jorden ved Cape Canaveral i Florida.

Den raket som blev brugt til opsendelsen vil blive fragtet til Cape Canaveral, hvor de håber at kunne teste motorerne 10 gange på en test stand, i stedet for at fragte den til McGregor i Texas, hvor SpaceX har deres eget testcenter. Hvis dette lykkedes regner de med at skulle sende den op igen i løbet af maj-juni måned med en betalende kunde.

  • 4
  • 0

Den raket som blev brugt til opsendelsen vil blive fragtet til Cape Canaveral, hvor de håber at kunne teste motorerne 10 gange på en test stand

Såvidt jeg forstår, så kan hver motor fra første trin med en mindre justering monteres på andet trin, som ikke kan genbruges.

Dvs. for hver opsendelse (med en succesfuld landing) mister de 1 ud af 10 motorer.

Heraf følger at hvis hver motor designes til at holde til 10 opsendelser, så kan hver motor bruges 10 gange, hvorefter den bogstaveligt talt smides i havet. Det virker som en effektiv udnyttelse, selv uden den højst eventuelle mulighed for genbrug af andet trin.

  • 4
  • 0