Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

VIDEO: Sådan udførte Andreas robotforsøget fra rummet

Andreas Mogensen udførte i går forsøget Interact, hvor han styrede en robot placeret på Jorden ved hjælp af et joystick. Kontrolrummet Danish Aerospace Company (DAC) i Odense havde direkte forbindelse til Andreas Mogensen imens. Ingeniøren fulgte med over skulderen.

I forsøget Interact fjernstyrede Andreas Mogensen en robot placeret i Holland med et joystick, som giver feedback, hvis robotten på Jorden støder ind i noget. Målet med forsøget er at afklare, hvad voldsomme signalforsinkelser og vægtløshed betyder, hvis man skal styre en robot. Dr. André Schiele fra ESA Telerobotics & Haptics Laboratory har udtænkt forsøget, og han skal efterfølgende analysere data. Danish Aerospace Company (DAC) stod for de praktiske forberedelser til forsøget, og Direktør Thomas A. E. Andersen og Operations Manager Poul Knudsen fortalte Ingeniøren om forsøgets forløb, og hvilke betydninger det kan få for fremtiden.

Jeg forstår simpelthen ikke at vi skal bruge resurser på at ville sende mennesker til Mars!!
Målrettet forsking til gavn og glæde for menneskeheden generelt - JA TAK
Der er jo problemstillinger nok i denne verden ( her på jord) som der er behov for at få løst på en mere smart, energi og miljømæssig rigtig måde !
Det at vil på eventyr , udforske er den del at den menneskelige natur. Det kan også give en form for samhørighed ( Apollo 11) men tiden er en anden og jeg synes vi for lidt spinn off på sådan et Mars projekt !

  • 0
  • 1

Mangler ESA fantasi? Dette forsøg kunne lige så godt være lavet på Jorden. Der må være andre forsøg man kan lave, hvor vægtløsheden virkelig har betydning.

Nej, det kan ikke lade sig gøre på Jorden, for du kan ikke flytte dig med 28.000 km/t med andet end ISS, og heller ikke være på den anden side af Jorden ifht. robotten hvert 90. minut.

Det er specifikt præcis (sub-millimeter) fjernstyring af en robot på en planet foretaget fra kredsløb, og da interaktionen er både i realtid og med force feedback, er der nogle unikke udfordringer i at få det til at virke. Signalet sendes frem og tilbage vha. TDRSS satellitter i geosynkront kredsløb, det støttenetværk, som NASA bruger, når der ikke er line-of-sight med objekter i kredsløb ifht. sporingsstationer på Jorden.

Eksperimentet er beregnet til brug, hvor man f.eks. på Mars skal foretage lignende opgaver, hvor det ville være bekosteligt eller livsfarligt at sende mennesker, men hvor man har en station i kredsløb.

Det er altså ikke noget, der først skal prøves af, når vi er på Mars.

  • 1
  • 0

Signalet sendes frem og tilbage vha. TDRSS satellitter i geosynkront kredsløb, det støttenetværk, som NASA bruger, når der ikke er line-of-sight med objekter i kredsløb ifht. sporingsstationer på Jorden.


Der var vel ikke noget der hindrede at man sendte signalet rundt på forskellig vis, måske endda over ISS.
I øvrigt har man ikke den type dækning (endnu) på Mars eller Månen.
Jeg mener stadig der må være mere væsentlige forsøg.

  • 0
  • 1

Der var vel ikke noget der hindrede at man sendte signalet rundt på forskellig vis, måske endda over ISS.

Fidusen er jo netop at bruge de rigtige satellitter til formålet, ellers kan du ikke teste om princippet fungerer i et produktionsmiljø.

Der foretages iøvrigt mange eksperimenter over det netværk. Hvorfor må de pludseligt ikke det?

Jeg mener stadig der må være mere væsentlige forsøg.

Hvilke? Hvordan skal ESA ellers gøre METERON projektet færdigt? Det tror jeg de ville være kede af.

  • 1
  • 0