VIDEO: Sådan ser landingen på drone-skib ud fra SpaceX-raket

SpaceX har offentliggjort en video fra et kamera monteret på Falcon 9-raketten, der viser turen ned gennem atmosfæren og den tredje succesfulde landing - denne gang på droneskibet Of Course I Still Love You.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De viser et kort klip i real time under live streamingen af opsendelsen. Så du kan finde det i den arkiverede optagelse.

Det passer nogenlunde hvis du sætter den til at vise det i hastighed 0.25 i YouTube. Tryk på tandhjulet nederst til højre, hvor du finder en mulighed for at justere hastigheden.

 • 3
 • 0

Det er fascinerende at se, hvordan det frie-marked kan bære rumfarten så drastigt fremad.

Men vi må endelig ikke glemme, at det var Jeff Bezos' Blue Origin, der vandt kapløbet - hvad angår, genbrug af løfteraketten. Det bliver spændende at følge de faldende priser på rumfart, fremadrettet ; )

 • 0
 • 0

Men vi må endelig ikke glemme, at det var Jeff Bezos' Blue Origin, der vandt kapløbet - hvad angår, genbrug af løfteraketten.

Hvordan når du frem til det? Har han lavet mere end én opsendelse af et hold turister med samme løfteraket? Nix - han har lavet nul opsendelser med last. Blue Origin er ikke nået længere end SpaceX var med Grasshopper https://en.wikipedia.org/wiki/Grasshopper_... for 4 år siden.

Før Grasshopper havde vi en masse andre der kom først med vertikal take off vertical landing. Ingen nævnt ingen glemt. Først med genbrug i større stil i en produktionsraket var muligvis rumfærgen.

Herefter har vi Grasshopper der i 2012 lettede og fløj til 200 meters højde for at lande igen. Senere fløj den til 1000 meter. At den aldrig kom højere op skyldes at SpaceX ikke havde tilladelse til at flyve højere og det var ikke nødvendigt for deres program, så de nøjes med at lade den hover i op til 80 sekunder. I 2014 fejlede Grasshopper og blev ødelagt ved selvdestruktion. SpaceX valgte herefter gå videre til at teste direkte på Falcon 9.

Siden har vi Blue Origins New Shepard der i 2015 flyver til 100,5 km højde for at lande igen. Stadig kun en test præcis ligesom Grasshopper. Det bliver næppe det samme trin der løfter den første testpilot når de kommer til den del af deres test.

Og endelig har vi senere i 2015 en Falcon 9 der lykkes med at lande efter at have fløjet til en højde af 210 km samtidig med en meget betydelig horisontal hastighed.

Hvad er det New Shepard var først med? At flyve til 100,5 km? Ok, men SpaceX snakker ikke om at være først til 100 eller 210 km for er jo dybt irrelevant. SpaceX skal ikke bruge 100 km til noget, de sender ting i kredsløb.

Space X er ikke først med genbrug for vi har haft rumfærgen. Men lige nu er de de eneste der er tæt på at genbruge rakettrin der er i aktiv tjeneste til opsendelser.

 • 2
 • 0

Og endelig har vi senere i 2015 en Falcon 9 der lykkes med at lande efter at have fløjet til en højde af 210 km samtidig med en meget betydelig horisontal hastighed.

De har præsteret 4 landinger, af 3 forskellige scenarier:

*Satellit (OG-2) leveret i LEO, landing på Cape Canaveral *Dragon (CRS-8) leveret til ISS i LEO, landing på droneskib *Satellit (JCSAT-14) leveret i GTO, landing på droneskib *Satellit (Thaicom 8) leveret i GTO, landing på droneskib

Især de 2 sidste er imponerende, grundet den høje hastighed 1. trinnet skal op på. Men ja, de mangler at genbruge dem.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten