Video: Otte brinttanke og 168 m2 solceller – Kom med ombord på verdens første hydrogenskib

Brintskibet Energy Observer gæstede sidste weekend København under sin jordomsejling. Skibet drives af en 12 meter høj vinge samt en imponerende mængde solceller og brint lagret i otte tanke ombord.

Bemærk: Der er ingen lyd på videoen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har du ikke gået i skole, det forurener sku da ikke, ved brugen af en brændsels celle laves hydrogenen straks om til strøm, og ved forbrænding kommer der kun vand ud af udstødningen.

 • 2
 • 8

Med 168m2 solceller kan den vel producere 32kW midt på dagen. Det lyder meget pænt i forhold til et hus, men det kan ikke give meget fremdrift ifald solen ikke skinner.

 • 5
 • 2

Jeg mener at hørte den havde 2 motorer på 50kwa. I forhold til en lille gummibåd med 2 påhængsmotorer med omkring 100 hk så må den jo sejle meget langsomt.

 • 2
 • 0

Nej det forurener jo netop ikke, da elektrolysen foregår via strømmen fra solcellerne.

På netop dette skib. Som absolut er et prisværdigt eksperiment. - P.T. er det dog heller ikke mere.

Som Jørgen påpeger, er traditionel "fremstilling" af brint noget gris. Både CO2- og energimæssigt.

Når/hvis vi finder ud af, ikke at afgiftbelægge el og benyttelse af overskudsel, kan der produceres pæne mængder brint, uden CO2-belastning. - Ikke før.

 • 5
 • 0

men det kan ikke give meget fremdrift ifald solen ikke skinner.

Skibet har batteri og brint, skibet modtager ikke energi fra land når det ligger i havn, men når forbruget lavere end produktionen så oplades batteriet, når batteriet er fuldt opladt bruges strømmen til produktion af brint, brint fordi energidensiteten er betydeligt højere i brint end batteri, 62kg brint ville kræve et batteri med en vægt på mere end 15 tons for at gemme samme mængde energi, er der brug for fremdrift så er det bare at tænde for deres 22kW fuel cell.

 • 4
 • 0

Synes andre end mig, det kunne være rart at vide, hvad den totale tankkapacitet til brint er? Det er lidt mere relevant at vide end antallet af brinttanke.

Svaret (62 kg brint) kan findes på http://www.energy-observer.org/ (og hvad der er typisk franskmænd, så er defaultsproget på hjemmesiden ... fransk. Mange billedtekster er ikke oversat til engelsk, og på billedet af skibets vigtigste dele er der fundet plads til et fransk flag :-)

Man kan også se, at motorerne har en samlet nominel effekt på 82 kW (hvilket er væsentligt mere end de 32kW solcellerne leverer), og ovenikøbet kan generere 5kW i "generator-mode", når man sejler på vindkraft alene.

 • 1
 • 0

Yder næppe mere end 8 kW i gennemsnit - og det endda højt sat med vandret monterede paneler. Der er noget, der ikke stemmer. Enten sejler de kun, når der er vind, eller også har de et ekstremt lavt øvrigt energiforbrug = ingen aircon eller varme om bord.

Det kunne være interessant at se nogle detaljerede energiregnskaber.

På mig virker det mere som et forsøg på et proof of concept end som noget reelt anvendeligt

 • 1
 • 0

Ja - men det brint skal jo komme et sted fra - med meget ringe virkningsgrad -

Denne her satser på vindmølle :https://www.youtube.com/watch?v=oKqC5JsurOk

Hvis der var mere m2 sejl, ( ud fra billede så gætter jeg 30 m2 sejl ) så kunne man bruge skruen sammen med elmotoren til at generere el med. Det ville vel kunne sikre en eller anden gennemsnitsfart, det vil sige at også i tåge og vind kunnne der lades. Enig i at virkningsgraden er elendig med brint, så en mølle ombord var måske en ide, så der var flere timer til at generere strøm.

Gearløs vindmølle 30 m2 med PMG generator kunne ( forudsat der ikke er afdrift ) yde : 7 m/s ca 2,7 kW 9 m/s 5,8 kW 11 m/s 10.6 kW 13 m/s 17,6 kW

 • 0
 • 1

Kemisk energi lagras betydligt mer resurseffektivt då "brint" förenas med exempelvis kol.

Vet ni hur mycket H per volym eller vikt som lgaras i syntetiskt flygfotogen som i moderna motorer släpper ut renare avgasen än luften de drar in och kan produceras med nästan vilken energiform som helst?

Havsvatten står för både kol och väte i det system US Navy utvecklar under ledning av Heather Willauer.

Ett produktionsfartyg med 12 massproducerande moderna reaktorer (men inte med hög temperatur) utvinns energi för att producera syntetiskt jetfuel till var amerikansk flotta.

Nu är de nera på 1$/liter men i länder som har "gratis" koldioxid från förbränning eller cementproduktion kommer priset halveras.

Gå ett steg till och använd massproducerade moderna hög temperaturs kärnreaktorer som drivs av att destruera kärnavfall och finansieras med dagens avfallsfonder.

Jag lovar att vi skulle kunna producera syntetiska drivmedel ner mot 2:-/l och därmed priskonkurrera ut merparten av oljeindustrin.

Nu handlar tyvärr klimatkriget bara om att flytta makten utom räckvidd för demokratiska beslut i nationalstater, inte om att skapa det bästa livet för den majoritet av mänskligheten som inte får tillträde till de nya maktinstrument som lär tillkomma till de gamla som FN och EU.

 • 2
 • 0

Hvis der var mere m2 sejl, ( ud fra billede så gætter jeg 30 m2 sejl ) så kunne man bruge skruen sammen med elmotoren til at generere el med.

Det gør man allerede som beskrevet i mit tidligere indlæg. Genererer op til 5 kW.

[...] , så en mølle ombord var måske en ide, så der var flere timer til at generere strøm.

Det er der. De 2 stk. leverer op til ialt 2 kW.

Det kan varmt anbefales at læse tidligere indlæg i tråden og evt. links, inden man kloger sig ;-).

 • 1
 • 0

Hej,

De har ca 6 dage autonomi med batteri og brintlager. Energiforbruget (EL) var ca 1000 kWh på turen fra København til Stockholm: https://twitter.com/energy_observer/status... Halvdelen af turen med brint, resten vha sol og sejl. Mens de ligger i Stockholm fylder de brinttankene op vha solceller og elektrolysen. Senere på året skal de krydse atlanten, bliver interessant at se hvilken gennemsnitshastighed de kan opnå. Turen til Stockholm viser fint hvordan brintsystemet sørger for at de kan holde kursen uafhængig af vind/sol forhold.

 • 2
 • 0

Men: Det ændrer stadig ikke på, at de ikke kan holde en ret høj duty cycle.

Så længe deres VE power ikke kan holde trit med deres forbrug under sejlads, er de nødt til at holde disse lange pauser - hvilket jo er fint for en showcase som denne men ikke særligt anvendeligt i praksis.

Atlanten: sagtens, det er jo i virkeligheden mest et sejlskib, og sådanne har krydset Atlanterhav siden 1492. De skal bare være tålmodige nok.

Hvis de riggede katamaranen med en ordentlig sejlføring, ville de få et meget hurtigere fartøj - i gennemsnit. Hele brintkonceptet giver meget lidt mening, så længe de ikke har en stor og stabil VE source eller adgang til at tanke brint i havnene.

 • 0
 • 1

Skrogformen ligner Playstation's som deltog i "The millenium-race" tilbage i 2000. Den kom senere til at hedde Cheyenne og så sørgelig ud. Kapsejladsen jorden rudt, var helt uden begrænsninger - det handlede om at bygge den største Cat/Tri som kunne sejler over de helt store dønninger i sydhavet - og så finde en tosset-dygtig besætning :-)

https://www.youtube.com/watch?v=95c5ZM_y79U

Nå lidt google viser at det ikke er stumperne derfra som er genbrugt - men den kommer lidt hurtigere frem end energyobserver.....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten