VIDEO: Lastbil tester nye autoværn med 100 km i timen

Et nyt dansk autoværn skal både kunne stoppe lyd og en 10 ton løbsk lastbil. Værnet bestod en crashtest, og nu opsætter Vejdirektoratet de første 800 meter ved Viborg.

Beboerne i Pårup i Midtjylland glæder sig. De bliver nemlig de første til at få glæde af et nyt autoværn, der ikke bare skal holde bilerne på vejen, men også absorbere lyd.
Den lille by ligger ud til den trafikerede Viborgvej, og beboerne plages af larmen fra de mange passerende biler.

Det nye autoværn blev udsat for en grundig crashtest i Italien før jul, hvor det bestod på trods af en række tørre tæsk. Nu er det altså klar til at blive afprøvet i virkelige omgivelser, og derfor bliver der sat 800 meter støjabsorberende autoværn op i Pårup.

Sikker effekt

Det er Vejdirektoratet, der står for at opstille autoværn herhjemme. Nu skal de til at afprøve effekterne af det nye værn ved Pårup, og projektleder Jette Voigt mener, at det kan gøre en stor forskel for de danskere, der bor tæt på motorveje og andre trafikårer.

Læs også: 90.000 danskere lider kraftigt under støjen fra danske motorveje

»Placeringen af et støjdæmpende autoværn tæt på vejen og dermed trafikstøjen vil helt givet have en effekt for de nærmeste huse. Hvor stor effekten er, vil vores forsøg fortælle mere om. Men dette autoværn kan have store perspektiver for vores indsats mod støj,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Rockwool sluger lyden

Autoværnet er udviklet af virksomheden NAG1 i samarbejde med Rockwool, RMIG og Volkmann & Rossbach.

Et almindeligt autoværn består af metal, der er perforeret med små huller. Det nye ved det støjabsorberende autoværn er, at man her har påsat en kassette af strækmetal med rockwool indeni. Rockwoolen sluger så at sige støjen, og kassetten er lukket bagtil, så lyden holdes inde i videst mulige omfang.

Illustration: NAG1

Yderligere to strækninger på det kommunale vejnet vil få stødabsorberende autoværn i løbet af 2017.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes der mangler tekniske detaljer omkring denne idé som kan modsvare den store statskundskab der ellers overdøver alt.

Skal det forstås sådan at en støjskærm på knap en meter i højden vil have en effekt der er værd at investere i?

Er det rentabelt at investere i perforeret autoværn set i forhold til de ekstra udgifter det naturligvis medfører for at opnå det, med al respekt ret begrænsede, perforerede areal?

Hvis det absorberende materiale er mineraluld, hvordan er det beskyttet mod miljøets påvirkninger som fx vand uden at det nedsætter absorptionseffekten væsentligt?

Med venlig hilsen Thure Lorenzen

 • 0
 • 0

Her troede jeg i min naivitet at man skal teste med max belastning. På filmen ses 10T solo lastbil, hvordan ser med 56T modulvogntog, hvor bagerste anhænger også har en reel indflydelse på forreste anhænger og trækker?

Eller ser vi kun dele af crashtesten.

 • 0
 • 0

Et sådant absorberende autoværn står jo lige der hvor dækstøj larmer allermest. Hvis det absorberer 100% af det der rammer det, så æder det måske 20% af den samlede energi i støjen. Det er da meget godt.

 • 0
 • 0

"... nu opsætter Vejdirektoratet de første 800 meter ved Viborg."

Det kan godt være, at vejen (Primærrute 13) hedder Viborgvej på det omtalte sted. Men Pårup ligger altså væsentligt tættere på både Ikast (13 km), Silkeborg (15 km) og Herning (25 km) end på Viborg (38 km).

 • 0
 • 0

Bemærkede du lastbilens hastighed Henrik? 100km/t

Her i landet må lastbiler og busser højest køre 50 km i byer uanset anden skiltning !

70 km på landevej og motortrafi veje og 80 på motorveje.......at det sjældent overholdes af busser og lastvogne. er så en anden sag....grunden derfor skal nu nok findes i politiets manglende lyst til at stige ud af deres biler og høre på søforklaringerne.

http://www.fartboeder.dk/hastighedsgraense...

 • 0
 • 0

Det støjabsorberende autoværn opstilles tæt på vejen - tæt på støjkilden. Ved kørsel med mere end ca. 40 km/h er det dækkene der larmer mest. Ved denne placering af autoværnet er det derfor muligt at opnå en acceptabel støjreduktion. Det perforerede areal på autoværnsbjælken er for at støjen kan trænge igennem til den absorberende del, i stedet for at blive reflekteret.

Kernen i det påsatte støjreducerende element er stenuld. Som man kan se på den tekniske tegning, er stenulden indpakket i en film, der er specialfremstillet til at kunne modstå vejrlig, vand, sollys, vejsalt m.m. Herudover er elementet indpakket i strækmetal. Se evt. mere på www.nag1.dk

 • 0
 • 0

At man tester ved højere hastighed gør mig ikke så meget. Men hvis bilen vejer 6 gange så meget som ved testen, tror jeg resultatet vil se anderledes ud.

 • 0
 • 0

"Systemet er crash-testet og godkendt efter den gældende Europæiske norm, EN-1317"

Er det godt nok? En standard europæisk lastbil vejer max 40 ton, mens de I Danmark vejer op til 60 ton. Dette er en væsentlig forøgelse af både impuls og kinetisk energi.

 • 0
 • 0

"Er det godt nok"? Der findes forskellige styrkeklasser afhængig af trafik, hastighed og fareforhold på det lokale sted. Det udmøntes i en tabel der viser hvordan test skal gennemføres teknisk, og med hvilken vægt, hastighed og vinkel. Der er desuden kriterier for hvad testen skal opnå. Jeg vil gå ud fra at det fremgår af udbudsspecifikationen hvilken styrkeklasse der skal leveres. Om hele normen er god nok eller om udbyderen har specificeret styrkekravet korrekt, er selvfølgelig et spørgsmål, men det er ikke mit indtryk at der generelt er problemer med kvaliteten af autoværn (bortset fra noget med motorcykler som nogen nævner, og jeg husker også tidligere forsøg med kæder/wirer i steder for profiler, hvilket vist ikke virkede så godt). Uanset hvad er det jo ikke producentens opgave at ændre normen, men noget som igangsættes via vejmyndigheder.

Synes det er rigtig godt at nogen udfører test med nye teknikker og løsninger, så der er mulighed for at få forbedringer. Jeg håber at ing.dk eller NAG vil følge op på artiklen og fortælle om hvordan projektet går og hvilke resultater der kommer ud af det.

 • 0
 • 0

Thure - støjværn handler mere om vinkler og afstand end om højder. Autoværnet er i princippet lige så godt som et støjværn i dobbelt højde og afstand.

Casper - hvis det kun tager 20% energi svarer det til ca. 1 db pga det er logaritmisk, 1db er ikke meget. Ca 3dB vil være væsentligt og svarende til effekten af drænasfalt.

3db svarer til at støjbelastningen halveres i udbredelse over åbent land ala 58db overskrides ved 50m afstand mod 100m før.

Det kan næppe bruges i byerne, og det er der 90% af belastede boliger er.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten