close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Lastbil tester nye autoværn med 100 km i timen

Et nyt dansk autoværn skal både kunne stoppe lyd og en 10 ton løbsk lastbil. Værnet bestod en crashtest, og nu opsætter Vejdirektoratet de første 800 meter ved Viborg.

Beboerne i Pårup i Midtjylland glæder sig. De bliver nemlig de første til at få glæde af et nyt autoværn, der ikke bare skal holde bilerne på vejen, men også absorbere lyd.
Den lille by ligger ud til den trafikerede Viborgvej, og beboerne plages af larmen fra de mange passerende biler.

Det nye autoværn blev udsat for en grundig crashtest i Italien før jul, hvor det bestod på trods af en række tørre tæsk. Nu er det altså klar til at blive afprøvet i virkelige omgivelser, og derfor bliver der sat 800 meter støjabsorberende autoværn op i Pårup.

Sikker effekt

Det er Vejdirektoratet, der står for at opstille autoværn herhjemme. Nu skal de til at afprøve effekterne af det nye værn ved Pårup, og projektleder Jette Voigt mener, at det kan gøre en stor forskel for de danskere, der bor tæt på motorveje og andre trafikårer.

Læs også: 90.000 danskere lider kraftigt under støjen fra danske motorveje

»Placeringen af et støjdæmpende autoværn tæt på vejen og dermed trafikstøjen vil helt givet have en effekt for de nærmeste huse. Hvor stor effekten er, vil vores forsøg fortælle mere om. Men dette autoværn kan have store perspektiver for vores indsats mod støj,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Rockwool sluger lyden

Autoværnet er udviklet af virksomheden NAG1 i samarbejde med Rockwool, RMIG og Volkmann & Rossbach.

Et almindeligt autoværn består af metal, der er perforeret med små huller. Det nye ved det støjabsorberende autoværn er, at man her har påsat en kassette af strækmetal med rockwool indeni. Rockwoolen sluger så at sige støjen, og kassetten er lukket bagtil, så lyden holdes inde i videst mulige omfang.

Illustration: NAG1

Yderligere to strækninger på det kommunale vejnet vil få stødabsorberende autoværn i løbet af 2017.

Jeg synes der mangler tekniske detaljer omkring denne idé som kan modsvare den store statskundskab der ellers overdøver alt.

Skal det forstås sådan at en støjskærm på knap en meter i højden vil have en effekt der er værd at investere i?

Er det rentabelt at investere i perforeret autoværn set i forhold til de ekstra udgifter det naturligvis medfører for at opnå det, med al respekt ret begrænsede, perforerede areal?

Hvis det absorberende materiale er mineraluld, hvordan er det beskyttet mod miljøets påvirkninger som fx vand uden at det nedsætter absorptionseffekten væsentligt?

Med venlig hilsen
Thure Lorenzen

  • 3
  • 0

Her troede jeg i min naivitet at man skal teste med max belastning.
På filmen ses 10T solo lastbil, hvordan ser med 56T modulvogntog, hvor bagerste anhænger også har en reel indflydelse på forreste anhænger og trækker?

Eller ser vi kun dele af crashtesten.

  • 3
  • 0

Et sådant absorberende autoværn står jo lige der hvor dækstøj larmer allermest. Hvis det absorberer 100% af det der rammer det, så æder det måske 20% af den samlede energi i støjen. Det er da meget godt.

  • 3
  • 0