En ny fragtdrone udviklet i Kina af flere institutter og virksomheder har fløjet sin første tur i det nordvestlige Kina, skriver kinesiske Xinhua News Agency.
26 minutter var den 3,4 ton tunge drone i luften. Dronen kan bære en last på 1,5 ton og flyve 313 km/t med en rækkevidde på over 2.000 kilometer.
En PT6A turbopropel-motor lavet af 'Pratt & Whitney Canada' giver dronen 750 hestekræfter. Ifølge det kinesiske 'Institute of Engineering Thermophysics' gør det muligvis AT200 til en af verdens mest kraftfulde civile droner.
De fortæller, at dronen – der ikke behøver en asfalteret landingsbane, og kan flyve i over 6.000 meters højde – kan bruges til godstransport i bjergregioner og på øer.
Blandt andet militært gods vil være at finde om bord på dronen, og blandt andet de omstridte øgrupper i det Sydkinesiske Hav vil få gavn af dens fleksible landingsegenskaber, oplyser selskaberne bag dronen.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
ligner ret meget et almindeligt bemandet fly. Mon ikke "dronen" enten er udviklet fra en bemandet flytype, eller er forberedt til en bemandet udgave. Hvis der var optimeret til ubemandet fragtflyvning tror jeg ikke man var endt med en formgivning der passer med en forrude som piloten kan se ud af.
Så kan de vist godt pakke sammen ude hos Copenhagen Suborbitals og for den sags skyld alle andre steder hvor man leger med raketter.
;-)
M
Så ikke 6000 km nogen steder, men der står 6000 meter i videoteksten, og det lyder meget passende til et lille turbinedrevet fly
For mig ligner det en ombygget/modificeret Cessna C208B Grand Caravan. https://en.wikipedia.org/wiki/Cessna_208_C...
Den stammer snarere fra en Fletcher FU24 på stereoider
https://www.youtube.com/watch?v=mIj55fMLHoM https://www.youtube.com/watch?v=8RSk91hRyO4
Lidt inde i videoen (0:10) kan man tydeligt se at forruden er tapet over med en film, ala den man bruger til biler i stedet for at omlakere dem.
VTOL og så 10 gange kapacitet - så tror jeg vi har en vinder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pratt_%26_Wh...
https://en.wikipedia.org/wiki/PAC_Fletcher
750 hk i sådan en bandit med 1.5 ton (måske mere) og 300 km/t
Hvis jeg var DSV, så ville jeg være bekymret / meget interesseret. Med autopilot så kan 10 personer nok flyve 20 fly (og mere på sigt). Det er ikke utænkeligt at de får lov til det, også her i Danmark.
Kan den lande og lette fra græsmark? Kan den modificeres så den kan loades / off-loades uden brug af mennesker?
Et netværk af disse med 200 landingspladser rundt i Danmark, ville nok kunne konkurrere med lastbiler. Pris / tid /afgifter / skatter taget i betragtning.
"Piloterne" kan jo godt sidde i Polen eller et endnu billigere sted.
750 hk til 1.5ton er lidt overkill, hvis det kan klares med en selvkørende lastbil (ca 300 hk til 18 ton). Jeg tror ikke at den skal (eller kan) konkurrere med lastbiler, men som de skriver i artiklen, forsyne fjerne egne. Man kunne godt forstille sig at den kunne flyve til f.eks. Læsø eller Bornholm.... også vil der jo nok ikke gå lang tid før at folk vil begynde at hoppe med. Specielt ikke, når det viser sig at det er mere sikkert at flyve med den, end at kører/sejle samme strækning.
Den ligger påfaldende en Pilatus PC12, som kineserne også fremstiller på licens. Bruger også samme maskine.
Lige mine ord! De har ikke taget springet og udviklet noget, der faktisk passede til opgaven, men tilpasset en eksisterende konstruktion en smule. Det er også en form for udvikling, men ikke den der på længere sigt rykker os videre i historien. Andre skal nok udbrede forbedret aerodynamik og anvendelighed for ubemandede fragtfly.
Den var engang den her
https://cdn.jetphotos.com/full/5/22096_145...
Tror ikke den har været i Stans
http://www.janes.com/article/75309/china-s...
https://en.wikipedia.org/wiki/PAC_P-750_XSTOL
Piloten kan da fint sidde bag den blændede vindskærm endnu, og blot foretage flyvningen via skærme ;) Befolkningen er almindeligvis jo ikke omkring garderstørrelse i Kina, som vi helt almindeligt har her i Norden.
Når så alt funker 99% og uden for mange "tabe ansigt" uheld, så kan den blive til en vaskeægte drone.
Nu er det hverken en Fletcher eller Cessna Caravan som benyttes, men en lettere modificeret Pacific, PAC750XL. PAC'en er oprindeligt produceret i New Zealand, men produceres i dag på licens i netop Kina.
Grunden til at benytte netop dette fly, hænger nok også sammen med dens STOL-egenskaber (Short Takeoff and Landing), det gør at den kan lette & lande fra særligt korte baner, og til dels også på ujævnt terræn.
Alternativt kunne man have benyttet en Pilatus PC-6 Porter, der har de samme egenskaber, men som dog har en mindre kabine, og forøverigt er langsommere.