Video: Hør Nasas forskningschef fortælle om planerne for bemandede besøg på Mars

Nasas forskningschef, Ellen Stofan, gæstede onsdag DTU i Lyngby for at fortælle om Nasas planer på den længere bane. Her spiller Mars en betydelig rolle.

Se og hør spørgsmålene, som efterfølgende blev stillet til Ellen Stofan nedenfor.

spm from Mediehuset Ingeniøren on Vimeo.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En anden ting er at hun påstår at det dagligt opdateres helheds billeder af jorden. Det er nyt, for i april 2015 spurgte jeg Københavns universitet "spørg om videnskab" om hvornår det seneste helhedsbillede var taget af planeten jorden..og overraskende fik jeg svaret fra Malte Olsen som oven i købet fortæller at han selv er involveret i mars projektet, at der ikke fines nyere helhedsbilleder af jorden end dem fra månelandingsprogrammet i 60ér og 70érne.

Ja, det er nyt. De billeder Ellen Stofan omtaler, bliver taget af instrumentet EPIC, et kamera ombord på satellitten DSCOVR (det blev også sagt i videoen), som blev sendt i rummet den 11/2-2015 og nåede ud til L1 ca. 100 dage senere. Satellitten var altså undervejs, da du spurgte KU. DSCOVR hjemmesiden findes her. Billederne kan ses her. Derudover tog stjernekameraet på JUNO-rumfartøjet billeder af Jord-Måne-systemet, da fartøjet fløj imod og tæt forbi Jorden 9/10-2013 på dets vej mod Jupiter. Læs om JUNOs flyby her.

... og jeg bliver meget forundret over at hun kan gennemføre et foredrag på DTU uden at nogen stiller kritiske spørgsmål.

Der blev stillet spørgsmål efter at Ellen Stofan var færdig med sit foredrag. Sådan plejer man at gøre. Og der var også kritiske spørgsmål iblandt, bl.a. til NASAs aktuelle formåen indenfor bemandet rumfart. Spørgetiden har ing.dk dog valgt ikke at vise i videoen ovenfor.

 • 3
 • 0

sædvanlig har på sitet, ingen seriøsitet

Hun er "blot" en offentlig ansat, og kan derfor kun fremlægge de planer som den amerikanske regering har givet NASA lov til at bruge penge på. Men du sammenligner det med en præsident der satte et mål fast, som var noget af det mest ambitiøse mennesket nogensinde har gjort.

Du kritiser hinde for ikke at fremlægge detaljerede videnskabelige forklaringer. Men det er jo et foredrag om "NASA's planer på den længere bane". Så du mener altså at man sagtens skulle kunne gennemgå, i detaljer, al den videnskab der lægger til grund for alle NASA's planer de næste 30 år, på 40 minutter.

"der ikke fines nyere helhedsbilleder af jorden" Jorden er en kugle (med mindre du heller ikke tror på det). Der er ALDRIG blevet taget ET helhedsbillede af jorden. Man kan højest tage et, næsten, "halvheds" billede. Og for at gøre det, så skal man være mange gange jordens diameter væk, ellers får man jo kun et kugleudsnit. Jorden er ca 12700 Km i diameter. Man skal altså være næsten halvvejs til månen for at få sådan et billede. Der har ikke været mennesker så langt væk siden 1972. Og meget få jordobservations satellitter. Så hvem skulle have taget billederne siden da? (langt fra alle satellitter har kamera til synligt lys.)

National Aeronautics and Space Administration. Det ligger ligesom i navnet hvorfor de gerne vil mave misioner til Mars og liggende. Men det er nu engang den amerikanske præsident der har BEORDRET dem til at arbejde på den nuværende plan for en bemandet mision til Mars. Derfor har de ligesom ikke det store valg!

Du brokker dig over mangel på seriøsitet, og videnskabelig data. men du har jo hverken det ene eller det andet selv. Du kommer blot med brok og påstande der er fuldstændig urelateret til det foredrag du snakker om.

"Jeg tror det er fup og svindel" Ja, det er vist også grænsen for dit videnskabelige formåen, at tro du ved noget uden det mindste bevis derfor.

UVH Thomas Lodberg

 • 2
 • 0

Du undre dig over at et billede taget fra en satellit 1500000 Km væk, med dens kamera, og efterfølgende beskåret og skaleret til at blive vist på nettet, ser større ud end et billet taget 300000 Km væk på månen med at andet kamera, og beskåret og skaleret anderledes.

Hmm. Jeg må vist referere til min tidligere udtagelse om dine videnskabelig evner.

 • 2
 • 0

Hej Bo og andre. Jeg har en fil med de efterfølgende spørgsmål. Jeg er ved at rendere dem og lægger dem her på siden i løbet af formiddagen. Vh. Mie, ing.dk.

 • 2
 • 0

Kære alle

Jeg har her til morgen fjernet indlæg, da debatten desværre var ved at blive afsporet. Vi værdsætter altid en god debat på ing.dk, men vi har et krav om at debatten skal føres i en god tone, være præget af faglighed og interesse for emnet.

Flere af indlæggende blev fjernet, da de refererede til indlæg som ikke overholdt debatreglerne, for ikke at skabe for mange huller i debatten. Til Jer der ikke fik en email omkring dette i den forbindelse, har det ikke været intentionen og det beklager jeg.

Vi glæder os til en fortsat god debat. I kan altid skrive til community@ing.dk hvis I har spørgsmål til debatten.

Med venlig hilsen Martin Community

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten