Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Her kommer letbanen, men regionaltoget drøner lige forbi

Kom med til Glostrup og Herlev for at se to af de travleste stationer på den kommende letbane i Købenavns forstæder. I Glostrup drøner regionaltogene forbi uden at stoppe, og i Herlev skal passagerne gå godt et par hundrede meter og ad tre trapper for at skifte fra S-toget. Der vil gå hårdt ud over letbanens passagertal.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Efter skandalen om sporvognen i Aarhus, valgte staten at betale 2 milliarder kroner for at komme ud af sporvognen i Ring 3 i København.

Projektet i København er altså udelukkende et kommunalt projekt. Og kommunerne er kun interesseret i sporvognen fordi holdepladserne kaldes for stationer, og dermed bliver masser af grønne områder i forstadskommunerne stationsnære og kan bebygges.

Miljøet er taberen og passagerne er i denne sammenhæng underordnede for kommunerne. Det er rent pengespild.

Alle på nuværende tidspunkt spørge sig selv, om det er 6,2 milliarder kroner værd at erstatte en bus med en sporvogn som på hele strækningen fra Lyngby til Ishøj kun klarer strækningen 1 minut hurtigere, og ikke har den flexibilitet en bus har. Plus muligheden for nedfaldne køreledninger og ingen overhalingsmuligheder ved nedbrud grundet skinnerne.

Skal grønne kiler ødelægges for at opnå dette?

Hvem kan længere forsvare dette?

 • 5
 • 8

Kilerne går udaf ikke på tværs. Asfalt er da værre, der er græs imellem sporene. Og har du hørt om skiftespor???, man kan sagtens køre udenom. Uheld på vejene spærre jævnligt både lokal og motorveje af i timesvis.

 • 4
 • 4

Asfalt er da værre, der er græs imellem sporene.

Fint nok med lidt græs mellem sporene, men pointen er kommunerne vil bebygge mange grønne arealer på ruten. Det må de ikke i dag, da disse ikke er stationsnære på grund af der kun er stationer i “fingrene” af fingerplanen.

Hvad grønt er der i det? Tror du hjorten vil begive sig ind i nye erhvervsområder og nye boligområder fordi der er græs mellem skinnerne?

 • 3
 • 5

Og har du hørt om skiftespor???

Transversaler kalder vi dem i dag.

Dem har de også på Kystbanen hvor der er tyveminuttersdrift nord for Nivå og 6 tog i timen i hver retning syd for Nivå. Der er kaos hver gang et tog bryder ned, da trafikken ikke tillader kørsel i venstrespor, da kaosset så blot breder sig i begge retninger.

Sporvognen i Ring 3 vil køre med femminuttersdrift, altså dobbelt så tæt som Kystbanens mest trafikerede del. Kørsel i venstrespor er derfor udelukket, og så er der ingen overhalingsmuligheder.

En bus, ja selv en moderne BRT-bus (el), kan køre udenom. Det samme vil materiel på batteridrift. Kun med skinner bliver det et problem.

 • 3
 • 4

Alle må på nuværende tidspunkt spørge sig selv, om det er 6,2 milliarder kroner værd at erstatte en bus med en sporvogn som på hele strækningen fra Lyngby til Ishøj kun klarer strækningen 1 minut hurtigere, og ikke har den flexibilitet en bus har. Plus muligheden for nedfaldne køreledninger og ingen overhalingsmuligheder ved nedbrud grundet skinnerne.

Skal grønne kiler ødelægges for at opnå dette?

 1. Der er pt. ingen bus, som kører præcis samme strækning med samme antal stop og samme kapacitet. En sammenligning bliver derfor teoretisk. De sammenligninger, som modstandere alligevel fremfører er typisk med køretider for busserne uden for mylretiden - inden for, er der tale om noget mellem 75 og 80 min. (frit fra hukommelsen, men et opslag i rejseplanen burde vær nok). 30E gør det så vidt jeg husker på ca. en time - men med kun halvdelen af antal stop og en brøkdel af kapaciteten. Letbanen vil gøre det på alle tidspunkter af døgnet.

 2. Som du har fået påtalt tidligere, er der skrevet kontrakter på 5,2 mia, hvorfor der henstår ca. 1 mia i reserve.

 3. De grønne kiler går ret præcist uden for ring 3 - hvilket jeg har påpeget over for dig tidligere (så hvorfor fortsætter du med at våse?) Byggerettigheder langs ruten er i mange henseender tidligere industrigrunde, som både kommuner og ejere ønsker at ændre til beboelse - bl.a. for at optage det fødselstal, som giver befolkningstilvæksten i Region Hovedstaden. God fornøjelse med at ekspropriere dem :-)

Vi er på et ingeniør-fora, hvorfor blot lidt faktuel viden burde være på sin plads.
Det får i hvert fald diskussionerne til at blive mere interessante.

 • 4
 • 5

Der er pt. ingen bus, som kører præcis samme strækning med samme antal stop og samme kapacitet. En sammenligning bliver derfor teoretisk.

Den skal jeg lige have igen. Så du mener ikke vi er i stand til at finde ud af hvor lang tid en bus ville tage om nøjagtigt den samme strækning, men du mener godt vi kan forudsige hvor lang tid en sporvogn er om det? Eller mener du det hele er for videnskabeligt til vi kan forudsige noget som helst?

Min kilde til påstanden om en bus blot vil tage et minut længere om samme strækning med samme standsningsmønster er i øvrigt direkte citeret fra VVM-rapporten om letbane i Ring 3. Til sammenligning med et basisscenarie eller 0+ scenarie bruger man en busforbindelse.

 • 3
 • 5

COWI's rapport fra 2010 angav en tidsforskel på to minutter mellem letbane og BRT. BRT'en ville seks steder på strækningen køre i blandet trafik, hvor letbanen ikke ville gøre det, primært omkring kryds.

Den primære årsag til, at letbane og busser er langsommere end S-tog er, at afstanden mellem stationer/stoppesteder er mindre, ligesom tophastigheden er lavere. Endelig er der, som du selv nævner det, steder, hvor der skal krydses tværgående veje. Normalt vil man med letbane eller BRT søge at give letbane/bus prioritet disse steder, så der kun stoppes ved stationer/stoppesteder. Det kan selvfølgelig ske, at letbane/bus må stoppe her, det bør dog være undtagelsen, der bekræfter reglen.

 • 3
 • 0

@lars
Så du mener at bilister har ret til at komme hurtigere frem end offentlige transportmidler. Hvis man tager mængden af biler til de samme mennesker så vinder både bus og letbane stort.

 • 2
 • 4

De to minutter er i forhold til en BRT-løsning - ikke i forhold til dagens busløsninger, hvor tidsgevinsten bliver større, især i forhold til myldretidstrafikken, hvor man kan spare op mod 20 minutter eller måske mere, hvis man kører fra ende til anden (det er dog de færreste, der kører den tur).

Samtidig fjernes det meste af den kollektive trafik fra vejbanerne, så ingen busser, der kører til og fra busstoppesteder. Hvad jeg har ladet mig fortælle fra bilister, så ser de det som en fordel, at busserne kører i egne spor på Nørre Allé og Tagensvej, fordi trafikken glider bedre. Denne fordel må man jo også forvente på Ring 3.

 • 3
 • 0

Er der ingen der kan stoppe dette vanvittige projekt.
Den nære fremtids fornyelse indenfor transport bliver førerløse taxier,
der vil gøre den påtænkte sporvogn på ring 3 endnu mere malplaceret.
GM vil få denne type taxier på landevejen i USA allerede næste år.

 • 1
 • 5

Så du mener at alle har råd til at tage en taxa, eller at der vil være en til dig når du skal nå dit tog. Der er store fordele ved køreplaner, der vil heller ikke være plads til 150 taxaer Per letbanetog på vejene.

 • 3
 • 2

Tror du hjorten vil begive sig ind i nye erhvervsområder og nye boligområder fordi der er græs mellem skinnerne?

Ja Bent, det kan jeg garantere dig for de vil.
Det er tilfældet i Aarhus i dag, i de områder hvor der f.eks. er lavet, de såkaldte, "busveje".

Busvejene trækker hjorte og andre dyr med fra skove og lignende op i beboelses og erhvervsområder langs busvejene, da de åbner en korridor hvor dyrene kan bevæge sig uden at de bliver generet alt for meget.

Det er altså på trods af at de pågældende områder er fyldt med gående, cyklende og kørende trafik.

Det er faktisk ofte til relativt stor gene i parcelhuskvartererne at folks haver bliver spist.

Hjorte i byområder er rimelig kolde på den måde.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten