close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: DSB finder revnerne i togets aksler med en magnet

På værkstedet i Aarhus bruger de magnet til at finde revner i de gamle ME-lokomotivers trækaksler. Derefter bliver de mindre beskadigede aksler fikset med metallisering.

DSB har trukket alle 33 ME-lokomotiver ud af drift, efter at have fundet små revner i de gamle ME-diesellokomotivers 20 cm tykke trækaksler. Det opdagede mekanikerne, da de skulle skifte et beskadiget tandhjul.

»Da vi fjernede ringene og tandhjulet, fandt vi revnen,« fortæller Dan Stig Jensen, som er chef for DSB Vedligehold.

Læs også: DSB var advaret: 13. september knækkede en aksel på ME 1532

Dernæst undersøgte teknikerne endnu en aksel ved hjælp af et magnetfelt. Den teknik går under navnet magnaflux og viser, om der er steder, hvor den massive aksel ikke leder magnetfeltet ensartet, og hvor der kan være revner. Denne test viste også tegn på revner, hvorefter beslutningen om at tage alle ME-lokomotiverne ud af drift blev truffet.

Hjulsæt sendes fra Sjælland til Aarhus

ME-lokomotiverne står parkeret i København, Kalundborg og Nykøbing. I København bliver de pillet af bogierne, og hjulsættene bliver transporteret til værkstedet i Aarhus. Kun der har DSB faciliteterne til at renovere dem.

Dan Stig Jensen påpeger, at DSB har nøjagtige vedligeholdelsesplaner, som selskabet naturligvis følger. Det indebærer, at hjulsættene med jævne mellemrum er til hvad han kalder »revision«. Derfor er det også normalt at isblæse akslerne for urenheder og slibe dem. På den måde kan op til 0,35 mm dybe revner fjernes.

Læs også: DSB splitter gamle lokomotiver ad: Først til marts kommer alle på skinnerne igen

Der er ikke plads til samtlige 198 aksler fra lokomotiverne i Aarhus. De bliver sendt til værkstedet løbende. DSB håber at udvikle en metode til at måle revner ved hjælp af ultralyd. Nogle af akslerne kan dog umiddelbart frikendes for revner. Desuden har DSB enkelte reserveaksler på lager.

Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup
Illustration: Gorm Branderup

Journalisten får det til at lyde som en sensation; men den teknologi har været brugt i mange mange år i autobranchen.
Jeg husker da fra min læretid i tresserne, dengang det endnu var økonomisk forsvarligt at hovedreparere en motor, at krumtappen blev magnaflux-prøvet, inden man sleb sølerne, for der var ingen grund til at slibe. hvis der var revner i krumtappen.
Sidenhen har jeg i 90-erne fået magnaflux-prøvet krandele for at checke for begyndende revnedannelser.
Det er en teknik, der er gammel.

  • 5
  • 3