close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: Derfor går det altid galt for megaprojekterne

Den amerikanske journalist og blogger Michael Hobbes, som har boet i København, men for tiden er i Berlin, har sammensat en video om, hvorfor det altid, altid, (næsten) altid går galt, når offentlige institutioner kaster sig over gigantiske byggeprojekter, som ikke er prøvet før. Videoen bygger på forskning, som den danske Oxford-professor Bent Flyvbjerg har udført, og tager os fra Seattle til Berlin og Skotland og tilbage til den amerikanske vestkyst. Den er særdeles kritisk over for ingeniører og arkitekter, som holder af at eksperimentere for skatteyderpenge.

Det forekommer mig at hvis man skal leve op til forfatterens tanker, så ville vi ikke have brug for veje, infrastruktur m.m. da alle disse ting på et eller andet tidspunkt har krævet at nogen skulle udvikle noget der var potentielt omkostnings tungt, potentielt risikofyldt og noget som ikke man ikke havde erfaring med fra tidligere.

Vi ville stadig rende rundt med en sten økse, transportere os selv til fods og få våde fødder når vi skulle over (igennem) vandløb.

Isoleret set er det klart at det er økonomisk bedre at masseproducere hvad man allerede kender og har erfaring med, og man kan sagtens diskutere om det ikke ville have været smart, at koordinere udviklingen med andre, således den dybe tallerken ikke opfindes alt for mange gange.

Men nyudvikling og praktisk research ved at træde endnu ubetrådte veje, er efter min mening nødvendig for at vi kan fortsætte menneskehedens udvikling.

Alt andet vil resultere i manglende løsninger på kritiske problemer, som vil true menneskeheden, og som i det mindste vil betyde at sygdomme, verdensomspændende epidemier, verdens krige etc. vil være normalen i langt større skala end vi ser det idag.

Ok... det var så lidt ekstrapolering ud fra noget som havde et mere ned til (i) jorden udgangspunkt :)

  • 4
  • 2

Kære Kim,

DK havde brug for et standard tog... Dem er der en del firmaer der producere... Men DK ville have deres egen IC4. Det er jo at se bort fra velkendt teknologi, og prøve at opfinde noget, så man kan få flere vælgere, flere stats midler.

det samme med Rejsekortet og mange andre store projekter som er kørt af sporet.

Der skal ny udvikling til, men den skal være afprøvet og verificeret til det korrekte brug.
Tænk på hvad der ville ske, hvis NOVO bare kastede sig ud i ny udvikling, og kørte som regering kører projekter på nu ??

  • 6
  • 5