VIDEO: Dansk kæmpe-katamaran væltede under træning

Den 15 meter lange F50 katamaran med skipper Nicolai Sehested ombord væltede under træning, da besætningen kom skævt ind i en vending. Båden og holdet er dog klar til kamp i årets SailGP i Århusbugten i denne weekend.

Emner : Skibe
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er vokset op med at et fartøj på vandet - kæntre eller kuldsejler. https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=k%C3%A6...

Vi skal over i en bygning eller en anden fast konstruktion på land, for at det bliver kaldt vælte/tippe, fordi vi her har en given fastgørelse af emnets ene ende: https://denstoredanske.lex.dk/basculering

På den anden side, så stammer "kæntre" åbenbart fra en definition om at sætte noget på "kant". Og hvor har vi en fast kant på et bevægeligt medie, som vand?

Dansk kan være forunderligt, selv for en dansker: https://en.wikipedia.org/wiki/Dansker

Sorry for OT :o)

 • 11
 • 2

Tjah -

"sejlbåd kæntre" giver 8.570 hits på google

"sejlbåd vælte" giver 22.800 hits på google

Men: Var semantik virkelig dit take away fra den fede video af noget af det mest high tech, der sejler rundt? 😉

Mvh Flemming (der oftere er væltet end kæntret i en katamaran)

 • 2
 • 9

"sejlbåd kæntre" giver 8.570 hits på google

"sejlbåd vælte" giver 22.800 hits på google

Demonstrerer det ikke blot, at det danske sprog er i forfald og at Google ikke altid er definitionen af kvalitetskontrol 😉

Har også en kollega der insistere på at sige "et" i stedet for "en" skydelære - selvom Google er enig med mig 😁

Du har ret og jeg er helt sikkert imponeret af det arbejde, som bliver udført på en katamaran - teamwork - for at holde den sejlene. Alene teknologien bag den drone der filmer en del af videoen, er ret fed. Og ingeniørarbejdet bag ved selve konstruktionen er nærmest ubegribelig. Har en kollega der sidder og tegner i Solid Works. Og bare de små værktøjer og maskiner - som vi bygger - er nogle gange en tidskrævende opgave. Så de teknikse tegninger til dette fartøj, må være - komplekse.

 • 14
 • 0

Demonstrerer det ikke blot, at det danske sprog er i forfald og at Google ikke altid er definitionen af kvalitetskontrol

Måske - din pointe om at ikke tage google som sandhedsvidne er i hvert fald helt reel 😉

Jeg er dog ikke enig i dine definitioner på at vælte og at kæntre kan sættes så skarp op - og det er dine egne links jo egentlig heller ikke (ordnet.dk har jo netop vælte som synonym til kæntre), men sådan er der så meget.

I min verden kæntrer en båd/et skib primært på grund af bølger og/eller forkert lastning, mens en sejlbåd, der bliver skubbet omkuld af vinden vælter - men det er bestemt ikke noget, jeg er religiøs omkring (selv om jeg også er lidt af en sprogfascist - og aldrig kunne referere til et skydelære - eller et kompliment for den sags skyld)

Alle mine sejlervenner vælter nu også - med mindre de da er alt for forsigtige.

Men det vil kalder forfald af det danske sprog, vil yngre mennesker nok kalde udvikling? 😉

Igen: Undskyld for at være med til at trække denne tråd helt ud på et sidespor.

 • 3
 • 4

Re.: Kæntre/vælte: Nu bliver jeg altså træt af at høre på alt det dårlige dansk, der kommer fra mange hjørner. Jeg er helt enig med C. N. i, at mange af jer umuligt kan være sejlere, så lad mig lige prøve at overbevise jer 'vantro':

En båd, der befinder sig i det rette element (vand) kan ikke vælte, men den kan kæntre! Hvorfor kan forklares på mange måder, men det enkleste er eksempler => en stol kan vælte, og alt muligt andet, der har en stabil tilstand, kan vælte. Stolen bevæger sig fra én stabil tilstand til en anden stabil tilstand UDEN NOGEN MELLEMLIGGENDE TILSTAND ( = EN HALV VÆLTET STOL). Og fri mig så for smarte bemærkninger om en stol med et brækket ben er væltet eller ej, tak!

Men en båd/skib/jolle m.v. kan vælte, når den står på land, i stativ eller andet, men på vandet kan den kun kæntre! Det er nemlig ikke en stabil tilstand, men en 'labil' tilstand, der ændres hele tiden, indtil den ligger på vandet i en ny ligevægt OG I KÆNTRET TILSTAND! Båden kan under kæntring rotere maks. 180 grader om længdeaksen (=> så ligger den med bunden opad), men den kan også kæntre over stævnen, og det blev faktisk demonstreret under OL for netop katamaraner med foil!

Almindelige sejlbåde kan også kæntre over stævnen, men i vandet er en båd aldrig væltet, OK?

 • 12
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten