Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

VIDEO: CS' raketmotor bliver i komposit uden køling

I en video om arbejdet i raketværkstedet afslører Jacob Skov Larsen, at den store motor til CS' rumraket er uden køling og bliver bygget af komposit, der brænder langsomt.

Midt i vinterkulden er raketbyggerne i Copenhagen Suborbitals (CS) langsomt gået i gang med planerne for den store motor BPM-100, der bliver en motor med 10 ton trykkraft. BPM-100 skal efterfølge de to raketter Nexø 1 og Nexø 2, der bliver opsendt, så snart foråret kommer. Med BPM-100 får CS en motor, der kan løfte deres Spica-raket helt ud i rummet, og planen er at bygge den i komposit uden køling.

Dermed åbner CS for en markant anderledes motor end foregængeren, BPM-5, og valget af komposit er magen til det, naboen på den anden side af vejen arbejder med: Raket-Madsen, der dog bruger komposit på en helt anden slags motor, nemlig en hybrid.

Ifølge raketbyggeren bag BPM-100, Jacob Skov Larsen, er tanken at finde den rette kombination af komposit og lim, der er mest muligt modstandsdygtig over for høje temperaturer, og planen er at lade motoren brænde langsomt op på vej væk fra Jorden.

Forespørgsler hos leverandører af materialer har overbevist raketbyggerne om, at det er en fornuftig løsning at forfølge, men det er uklart, om man i første omgang vil bygge mindre komposit-raketter før den store.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Første version af Merlin var faktisk netop en ablativ motor. Men man skiftede ret hurtigt væk fra det til en regenerativ, fordi ablative motorer har det svært med længere brændtider.

De er meget nemmere at bygge, og langt mindre komplekse. Jeg opererede selv en ablativ LOX / Jetfuel motor allerede i 1996, men charmen går af når brændtiden går op. Det er sådan set ikke at regressionsraten er et problem, men at den varierer rundt omkring i motorens cirkomferens.

Det kan minde om en hullet vej, hvor hullerne blive dybere og dybere. En turbolens induserende ujævnhed, gør heat transfer værre, så bliver ujævnheden dybere, og så bliver turbolensen værre og så videre.

Så det er lidt mere kinky end det lige lyder.

Årsagerne til at jeg gik på regenerativ køling da CS skulle bygge væskemotorer, var de ovenfor anførte.

Det var jo på det tidspunkt mere end ti år siden den "lette" ablative løsning var testet, og opgivet.

Peter Madsen

  • 8
  • 6

Det er i øvrigt en ganske fremragende video CS propagandaministerium har frembragt !!

Rigtig rigtig fedt at få ansigt på nogle af de mange CS'er. Thumbs up!

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten