Se Starship eksplodere på grund af lavt tryk i header-tanken

»Mars here we come,« lød det på Twitter fra SpaceX-chef Elon Musk efter Starship gennemførte en knap 7 minutters flyvning med flere manøvrer. Rumskibet landede dog en anelse for hårdt på grund af lavt tryk i header-tanken. Så afslutningen blev en ildkugle.

Der var jubel at spore hos SpaceX-chef Elon Musk efter flyvningen af den seneste prototype på rumskibet Starship, nummer 8. Jublen kom på trods af, at Starship havde en hård landing, der medførte en mindre eksplosion.

Starship gennemførte en lang sekvens af hidtil uafprøvede manøvrer. Under flyvningen så man blandt andet Starship manøvrere i luften ved brug af både raketdyser og vingeflaps. Undervejs udbrød der dog også brand i motorrummet, da den af rumskibets tre raptormotorer blev droslet ned.

Læs Ingeniørens fokus om SpaceX og Starship her.

En af de afgørende test var dog af den usynlige slags. Under landingen skulle Starship nemlig skifte mellem to brændstofsystemer og overgå til af få tilført brændstof fra den såkaldte header-tank, som vi tidligere har beskrevet i denne artikel.

Den runde (halv)-kugle i midten er den såkaldte header-tank, som er en tank midt i den ene hovedtank. Header-tanken føder motorerne under landing, og et skift til denne tank blev forsøgt under seneste test. Illustration: SpaceX/Elon Musk

Læs også: Ny spektakulær SpaceX-flyvning: Rumskib tester styrefinner i luften

Header-tanken er placeret midt i hovedtanken og skal sikre et stabilt brændstof flow, når der er lav væskestand med risiko for bevægelser af brændstoffet. Lige præcis den test så dog ikke ud til at være en succes. På Twitter skriver Elon Musk, at netop et lavt tryk i hovedtanken var årsag til den hårde landing.

»Men vi fik al den data, vi havde brug for! Stort tillykke til SpaceX holdet. Hell yeahh!!,« lød det fra Elon Musk på Twitter.

Illustration: Lasse Gorm Jensen
SpaceX har nu fløjet en skrabet udgave af Starship, men planen er at bruge Starship som firmaets nyeste arbejdshest, der både skal fragte satellitter til rummet, mennesker til Månen og Mars – og lande igen. Illustration: Elon Musk
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

første forsøg med fuldskala udgave - og så 97% success - helt frem til at den faktisk landeded Det er helt utroligt godt gået - især med tanke på alle de 'første gangs' operationer.

Fulgte med live - sammen med mere end 350.000 andre på stream i aftes. Vildt!

  • 16
  • 0

Ja, men det var meningen at der skulle skrues meget mere op i de sidste sekunder. Men som beskrevet kom der ikke nok fart i brændstof tilførslen pga den lave tryk. Følte også et “åh nej” da man kunne se at raketten var for tæt og hurtig. Men deres kommentarer viser jo, at selv når det slutter med sådan et brag så er det en succes. Sikke en god arbejdsplads :)

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten