Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se hvordan Femern vil konstruere sænketunnellen

Det vil tage ni uger at støbe hvert tunnelelement til Femernforbindelsen. Se her, hvordan det vil foregå, og hvordan elementerne vil blive nedsænket syd for Danmark.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så vil det jo være en god idé at ombytte kørselsretningerne i tunnellen, så adgang til nødtunnellen foregår fra nødsporet og ikke fra overhalingsbanen.

 • 0
 • 0

...hvorledes Fehmeren kan konstruere noget som helst :o)

Jeg mener at det er Fehmern Sund og Bælt konsortiet, der står for udvælgelse af de entreprenører der skal konstruere og bygge tunnellen.

 • 0
 • 0

Hvordan vil man sikre, at rendens pæne profil holder indtil tunnelelementerne er sat på plads? Sandskræntens hældning under vand danner sig anderledes, særlig ved strømning.

 • 0
 • 0

Hvis man her for lavet en god standard så hæv produktionslinien , og send så hver anden til århus og lav en kopi med frisk luft på tunø og samsø.
Køb afprøvede tgv tog og så har man kbh århus under en time.
Tænk hvad det vil løse af fremtidige udfordringer.

Elbiler på dags leje i begge ender. Så fjerner man manglen på radius.
Togstationen i Aarhus kunne flyttes til Skejby sygehus. 9000 kommende arbejspladser og mange patienter. Metro fra gl. hovedbanegård i Aarhus til skejby hvert 5 min.

Tænk tanken Rigshospitalet og skejby kan på omkring 1 time udveksle experter, patienter mm. Ingen lange ambulance kørsler. Tgvtoget og metro i århus kunne som standard have en sygevogn. ...... Tænk på alle de samfunds besparelser samt muligheder der kan komme ud af dette.

Tog fra syd og nord kan også komme til den nye Aarhus skejby banegård, og alle gæster og patienter fra jylland har nu også fået transport mulighed uden
bil. Tog fra Vejle til Ålborg vil kunne skære noget af tiden.

Kort sagt alle vinder.!!!

Kom nu igang.

 • 0
 • 0

Hvorfor nedlage man tunnelelementfabrikken til Øresundsbroen? Prisen for at sejle elementerne til Femern fra København, kunne vel ikke overstig prisen for at opføre endnu en tunnelelement fabrik?. Lad os nu beholde den, der bliver lavet i Rødby så vi kan sælge nogle flere tunneller.

 • 0
 • 0

Så vil det jo være en god idé at ombytte kørselsretningerne i tunnellen, så adgang til nødtunnellen foregår fra nødsporet og ikke fra overhalingsbanen.

Hvorfor det?
I en nødsituation som punktering eller manglende brændstof skal du køre ind til siden, helst i service elementerne som er monteret for hver 1,8 km, der er særlige holdepladser og adgang til det nederste deck, men din bil er stadig det sikreste sted, i tilfælde af evakuering formoder jeg at de vil standse trafikken først, i forhold til andre motorveje må forskellen være den heftige overvågning, du kan altså trygt vente i bilen til der kommer et service køretøj, hvis du ikke holder i et af service elementerne, vil de sikkert lukke hele vognbanen, til ære kun for dig, jeg forstår ikke hvad det er du skal i den nødtunnel.

 • 0
 • 0

Der står ikke noget i viste præsentation om noget "nederste deck", så jeg vil da gerne se det beskrevet. I øvrigt vil det da være særdeles uhensigtsmæsigt at skulle spærre en så lang og forventelig trafikeret tunnel på grund af et enkelt haveri.

 • 0
 • 0

Skal de så sejle de 75 tons tunge elementer flere 100 km væk? tror jeg næppe.

Man kan godt; men samtidig underminerer man sit eget argument i.f.t. EU-lovgivningen, om at elementerne skal være fremstillet i Danmark. Polen er lige så nært som København .....

 • 0
 • 0

Der står ikke noget i viste præsentation om noget "nederste deck", så jeg vil da gerne se det beskrevet.

Det er vist her:
http://www.femern.dk/Forside/Anl%C3%A6gsfa...

Det er vist og forklarest detaljeret her, også det med balasttankene:
http://www.femern.dk/Material+folder/Docum...

I øvrigt vil det da være særdeles uhensigtsmæsigt at skulle spærre en så lang og forventelig trafikeret tunnel på grund af et enkelt haveri.

Jo. hvis du ikke stikker ud i vognbanen, og der ikke ligger rester fra det der engang var din udstødning, slidbaner fra dækkene eller andet, så kan banen i princippet holdes åben, men de første år vil der jo ikke være mere trafik end at det kan afvikles i en vognbane, vi taler om 5.000 køretøjer i døgnet til begge retninger, Køge bugt motorvejen tager 20.000 køretøjer i døgnet per vognbane, og hvor lang tid kan det tage at sende et fejeblad ned og hente dig, når det ikke vil genere den resterende del af trafikken, er det da oplagt bare at lukke indersporet, om de vil tage det hensyn er kan vi jo ikke vide, men hvorfor ikke?

Hvordan gør de i Øresundstunelen?

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se, at det ikke gennemgående "nederste deck" gør nogen forskel på, at det vil være en enorm sikkerhedsmæssig forbedring at ombytte kørselsretningerne. Derved får BEGGE rør adgang til servicetunnellen. Herved kan man også spare den ekstra (bekostelige) servicetunnel på den vestlige side i special elementerne og i stedet langt billigere gøre servicetunnellen i midten lidt bredere i disse.
Jeg har svært ved at se, hvad man skal bruge de kæmpe "kælderrum" til, men nu står der så vidt jeg kan se ikke noget om, hvor lange specialelementerne er. Men bredere centertunnel i specialelementerne vil kunne rumme transformatorer og andet servicegrej foruden tværtunneller, så servive- og redningskøretøjer kan komme den korteste vej ud af tunnellen. Og ved ombyttet kørselsretning fortsat uden at krydse de befærdede hovedspor.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se, at det ikke gennemgående "nederste deck" gør nogen forskel på, at det vil være en enorm sikkerhedsmæssig forbedring at ombytte kørselsretningerne.

Helt enig det gør ingen forskel at vende kørselsretningerne, det var faktisk det jeg kommenterede ved dit og trådens første indlæg, hvor jeg opfattede det som at du mente det var mere sikkert at bytte rundt, det er komplet ligegyldigt for ved evakuering er der ingen trafik du kan vade ud foran.

Herved kan man også spare den ekstra (bekostelige) servicetunnel på den vestlige side i special elementerne og i stedet langt billigere gøre servicetunnellen i midten lidt bredere i disse.

Der er ikke nogen servicetunnel på den vestlige side, det du ser er en trappeskakt, men på nær de få meter den tager er der parkering til servicevogne og udrykningskøretøjer, og det er her sikkerheden kommer ind i billedet, jeg ville da nødig stå og skifte hjul med rumpen godt ude i det langsomme spor, nej så er det langt mere sikkert i specialelementerne, hvor der lige er et par meter mere ud til vognbanerne på motorvejen.

Jeg har svært ved at se, hvad man skal bruge de kæmpe "kælderrum" til, men nu står der så vidt jeg kan se ikke noget om, hvor lange specialelementerne er.

Adgangsvej for service så trafikken ikke skal stoppes for hver eneste lille ting der skal efterses, plads til transformator, pumper, lamper, skilte, teknik til højtaler system, radio, spildevand, maling, kabler, skilte, ja det skulle ikke undre mig om man lavede noget fake GPS så navigationssystemet tror det kan se satellitterne, manglende medie dækning kan være fatalt, og uroligheder på bagsædet fremmer ikke sikkerheden.

 • 0
 • 0

Hvis det ikke bare er en kunstnerisk frihed, hvordan skal det midterste tunnelelement så tætnes mod de andre ?

Det var også min første tanke, den første side afdækningen fjernes fra vil jo presse den til den ene ende, og så står de med 2 gange 9 kilometer tunnel og mangler lige 25 centimeter hvis det skal kunne bruges til noget.

Måske de kan lave paskram, og f.eks nedkøle de sidste 1,2,3 moduler og lægge dem samtidig, når temperaturen så stiger til normal havbunds temperatur og elementerne udvider sig så passer afstandene.

Hvor meget kan man kølekrympe beton?
f.eks vil 1 promille af 3 gange 217 meter blive 651 millimeter, men kan man, og hvilken løsning bruger man i praksis?

 • 0
 • 0

Hvor meget kan man kølekrympe beton?

Jeg prøvede at slå det op, betons varmeudvidelseskoefficient er den samme som ståls, hvis driftlængden i dette tilfælde er ved +10º og man sænker temperaturen til -20º, så får man 3mm per løbende 10 meter, på 3 * 217 meter giver det kun 20 centimeter.

 • 0
 • 0

Hej Anders H: De vejer hver 70.000 ton - ikke 70 ton!
Men skal vi ikke foreslå, at elementerne alle lægges fra den ene ende til den anden, så behøver vi ikke at finde en metode til krympning af betonen!
PS. Det minder mig om de to (far og søn), der i sin tid gav tilbud på bygning af Limfjordstunnelen.
Hvordan vil I gøre det? - Joe, wi grauer stille og roligt fra vær sin side af fjorden og møjes på midten, og så er den tunnel færdig!
Jamen hva så, hvis I så ikke rammer hinanden på midten?
Ja, så får I to tunneller for samme pris!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten