Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Se genudsendelsen: Nu er Europa på vej mod Merkur

Kl. 03:45 lørdag morgen sendte ESA sin Merkur-mission BepiColombo afsted fra Fransk Guyana. Gense liftoff her.

(Opdateret)

Det var som sædvandlig et imponerende syn, da Ariane 5-raketten tidligt lørdag morgen (nat) kl. 03:45:28 sendte ESA's og japanske Jaxas BepiColombo-mission afsted mod Merkur.

Der var ingen slinger i valsen på vej op, og 36 minutter efter launch var der signal fra rumfartøjet. Det blev modtaget på ESA's kontrolcenter i Darmstadt i Tyskland.

ESA's generaldirektør Jan Wörner var efterfølgene ude at ønske alle involverede parter til lykke, og mon ikke også, der har siddet en ingeniør eller 1000 derude og fulgt nøje med, om de avancerede instrumenter kom godt afsted.

vi må vente syv år

Nu går der syv år med acceleration af ionmotoren og diverse forbiflyvninger, før to sonder efter planen går i kredsløb om Merkur i 2025 for at undersøge planeten nærmere.

Det er især magnetfeltet og dets betydning samt planetens sammensætning, der interesserer fysikerne, og ESA og det japanske rumagentur Jaxa har altså fordelt opgaverne mellem sig og har hver sin sonde med om bord. Læs mere om missionens videnskabelige mål her.

I Danmark har teknologivirksomheden Terma leveret en ikke ubetydelig del af udstyret, der skal hjælpe de to sonder i kredsløb om Merkur. Læs meget mere om det i denne artikel.

God tur til BepiColombo - om alt går godt, 'tales vi ved' om højst syv år.

Klik på linket under billedet for at se genudsendelsen af opsendelsen. Den foregår ca. 38 minutter inde i klippet.

Da udsendelsen sluttede var fartøjet 1000km oppe og hastigheden 10km/s. Det giver ca en bane for fartøjet med 50.000km halve storakse.
Det er en meget stor bane.

  • 0
  • 3