Se Europas første batteriskiftestation fra Better Place i aktion

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

billeder. Jeg så kun numsen af en hvid bil stå på en grav, og så et dirrende kamera...Hva mæ et kamerastativ...

 • 0
 • 0

Sorry, ved andet gennemsyn så jeg noget mere - ikke så ringe endda. Der var vist en fejl med Flash-playeren eller hvad det nu er der ses med ;-(

 • 0
 • 0

@Jens Bjørn

Det må ikke tage mere end 30 sekunder

Hånden på hjertet, hvornår har du tanket på 30 sekunder, de fleste bruger nok 30 sekunder alene på alt det uden om, ud af bilen, køre transaktionen, vælge stander, afmontere dæksel, vælge brændstoftype på standeren, kontrollere at den skifter til den ønskede pris, sætte pistolen over til bilen og aktivere håndtaget, og hvis pistolen er fedtet til i gammelt brændstof eller sidste brugers frokost, skal du også lige sætte tid af til at tørre hænderne i et stykke papir, men først når pistolen efter tankningen er sat tilbage i standeren, så mangler du bare at montere dækslet, og hente din kvittering til regnskabet.

Nåede du det hele på 30 sekunder eller mindre?

Better Place bliver først anstrengende når der opstår kø, en kø på 10 biler a 5 minutter må føles som meget lang, og hvis der er 70 kilometer til den næste skiftestation er der ikke meget valg, men så har du jo tid til rude lygte og nummerpladevask og kontrol af dæktryk.

Nå, Better Place lover at det aldrig vil ske, når belastningen stiger vil der komme dobbelt stationer og flere stationer i nærheden.

 • 0
 • 0

De benzinstandere hvor jeg tanker har et maksimalt tilladeligt flow på 40 l/min, hvilket betyder at jeg bruger 1min 30 sek på at fylde tanken - det er vel ok?

Hvorfor må det så maksimalt tage 30 sek med et batteriskift??

 • 0
 • 0

...så er problemet vel mere at denne station - som omtalt i en artikel idag - kun understøtter denne ene bilmodel. Mon alle fabrikanter fremover vil vælge samme batteri? Se på digitalkameraer, mobiltelefoner, bærbare computere osv - et utal af typer, størrelser, stiktyper! Jeg har svært ved at tro at disse anlæg bliver andet end koryfæer for politisk korrekt tænkning, urentable, unødvendige og meget hurtigt - desværre uanvendelige.

V8 - fordi det lyder bedre...

 • 0
 • 0

Løsningen har Renault brugt flere milliarder på, og nu eksisterer den og er tilgængelig for alle øvrige bilproducenter. Disse kan spare en omvej og investere i udviklingen af biler og ikke batteriskiftestationer, ved at købe sig til ekspertisen hos Renault.

Hvad angår tiden der bruges på et skifte er den da OK. Jeg har aldrig hørt om nogen, der har tanket en fuld tank benzin på 30 sekunder udover i Formel 1. Der kunne dog bygges shoppingautomater ved siden af bilen, så man kunne "tanke" aviser, sodavand, snacks og slik ligesom på en servicestation som vi kender dem. Så går tiden også med det...

 • 0
 • 0

Ærligt talt så er problemet vel mere at denne station - som omtalt i en artikel idag - kun understøtter denne ene bilmodel. Mon alle fabrikanter fremover vil vælge samme batteri?

Hvilken artikel?, Det er så heller ikke korrekt, Renault Fluence ZE, Renault Kangoo ZE, Renault Kangoo Maxi ZE, og Renault Zoe, er jo forskellige biler med forskellige batterier, og så kommer der batterier med større kapacitet med samme formfaktor, så et batteri og en bil?

 • 0
 • 0

"Renault lancerer i løbet af det næste år yderligere tre elektriske modeller, men det er kun den ene, den mindre hatchback Zoe Z.E., der har mulighed for at udskifte batteri ligesom Fluence Z.E. Og det er ikke det samme batteri, der sidder i de to biler, men både Renault og Better Place forsikrer, at skifteanlægget i alle Better Places skiftestationer kan håndtere begge batterier. " Fra http://ing.dk/artikel/120392-better-place-.... Jeg var måske for negativ, for der kommer én model mere, der kan benytte stationen. De to øvrige, nye modeller, kan ikke skifte batteri, sådan som jeg læser det. BetterPlace er åbenbart associeret med Renault på en eller anden måde, og fred være med det, men hvad når andre fabrikanter kommer på banen? Hele denne el-bils fascination virker som det rene kongens nye klæder på mig, det er foreløbig dyrt (og derfor ledsaget af massive subsidier), begrænset (er det særlig ressurce-sparende at skulle have TO biler, for at dække familiens behov?), og ikke mindst usikkert (hvad vil blive supporteret fremover med opladestationer, batteristationer osv). Men der er åbenbart stemmer og støttepenge i el-biler, og medierne sætter gladeligt plads af, til at fortælle om små konebiler uden god varme, med en rækkevidde som en halvtom Puch Maxi. Disse køretøjer vil for størstedelen blive opladet med strøm produceret på danske kulkraftværker eller svenske a-kraftværker. Og trods at alt dette skriger til himlen, vil ejerne kunne nyde status som "First Movers" og føle sig meget grønne. Jeg græmmes....

 • 0
 • 0

små konebiler

Ja, det er jo alligevel ikke dem der bruger ressourcerne. Det gør de store biler på motorvejene, men derud kommer elbilerne aldrig.

 • 0
 • 0

Med utrolig meget negativ respons, vil jeg gerne have lov at være den positive. Jeg synes det er dejligt at se at der endelig sker noget på elbils-markedet her i vores land, det er ikke et minut for tidligt. Nu mangler vi bare at afgifterne falder.

 • 0
 • 0

Er det ikke ret normalt at [ny teknologi] er dyrt i opstartsfasen? Der er i forvejen mange familier der har to biler. Her kunne den ene meget ofte erstattes af en elbil. Især hvis de kan få en ladestander derhjemme. Vedr usikkerheden så er der mange der ser en fremtid i at slippe for at sende så mange milliarder til mellemøsten og reducere deres indflydelse globalt. Du påstår at elbiler primært vil blive opladt af kulkraft. Hvorfor skulle det dog forholde sig sådan? De sidder oftest i laderen om natten. Her er der allerede nu en pæn produktion af vind-strøm som kun bliver meget større i fremtiden. Det eneste problem med integrationen er at elbiler primært egner sig til bymennesker (der er sgu ikke mange first-movers på landet) og det lille storebæltskabel sætter en begrænsning for hvor meget vind-el der kan krydse sundet.

Peter Hansen; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...

Hvis dette er en konebil for dig, så gift dig med mig please! Jeg vil ret gerne have sådan en bandit! Selvom det kun bliver med det lille batteri. 260km er rigeligt til mig..

 • 0
 • 0

Jamen, jeg er da sikkert også bare en sur, gammel benzinelsker... Maibrit: Pointen er jo netop, at elbilerne nyder en stor fordel, da de ikke er belagt med afgift. Almindelige biler bliver tynget af 180% reg.afgift og 25% moms inden de får nummerplader. Det er vist det højeste afgiftsniveau i Verden. Så tilsvarende ville en elbil fra BetterPlace koste ca. 5-600.000,-. Mon ikke de fleste ville vælge en Fiat 500 istedet - hvis nu det skal være energivenligt. BetterPlaces abbonement koster ca. 1500,- om måneden ved et forbrug på 10.000 km om året, plus 10.000,- i oprettelse. Hvis nu havde købt en Fiat 500 (eller en anden lille bil) ville dit benzinforbrug næppe komme over 400,- om måneden med 800 km/måned. Så på trods af tilskud og et dundrende underskud, som du selv er med til at betale via DONG (staten), er tilbuddet slet ikke konkurrencedygtigt, set i min optik. Jeg cykler selv på arbejde eller tager bussen, så min årlige kørsel ligger også på ca. 10.000 km. Min gamle Range Rover med 3,9 liter V8 motor til trods, kommer jeg ikke op over 1500 om måneden for benzin. Det er da tankevækkende? Og medtag så lige, at jeg dermed betaler ca. 600,- i afgift til staten via benzinen! Søren: Du har da ret, hvis alle oplader om natten, hvor der er "gratis" vindenergi. Nu handler denne artikel jo om en ladestation, der vel primært er til "på vej til/fra". Og det er vel oftest om dagen, hvor energien kommer fra kul/a-kraft. Så er der hele det overordnede perspektiv, om at et stabilt el-net kræver ballastværker, så vi aldrig kommer af med de centrale fossile/a-kraft enheder, men det er vist allerede debateret på dette site... Og jo, en Tesla ville da være ret sjov at eje - selvom jeg ikke ville kunne bruge den til ferien i Sydeuropa pga. den begrænsede rækkevidde. På Autobahn kunne det vel blive til halvanden times tid, inden den var flad. Hvor fedt er det? Det kan nå at blive til temmelig mange bratwurst i ventetiden, inden den bliver ladet op. Og herhjemme på Roskildevej ville den være fuldstændigt overkill...

 • 0
 • 0

En person der vælger en elbil, bør jo hverken gøre det pga økonomi eller fordi det er smart, han/hun bør nok vælge den, fordi han/hun mener den er et godt valg for fremtiden.

 • 0
 • 0

...så er vi jo ovre i det irationelle felt hvor vi taler ideologier og ideer til verdens frelse; der ville jeg nok synes at de penge var givet bedre ud til Røde Kors, Kattens Værn eller den lokale bordtennisklub. Hvad jeg mener er, at her er man ude i noget, hvor meget få kan regne den egentlige miljøgevinst ud, men mange har en økonomisk eller politisk interesse i at få det til at se godt ud. Der kan udrettes meget ude i verden for de penge, vi bruger på at være politiske korrekte first movers her i lille Danmark.

 • 0
 • 0

... det tager alt for lang tid. Det må ikke tage mere end 30 sekunder - og det er ikke teknisk umuligt.

Hej Jens

Det kommer nok også en dag:

 1. jun 2011, Amerikansk gennembrud for ny type elbil-batteri: http://ing.dk/artikel/119866 Citat: "... Der er altså tale om et såkaldt flow-batteri. Men systemet adskiller sig meget fra de eksisterende typer af flow-batterier. Blandt andet er energi-tætheden 5-20 gange så høj. ..."

Så kommer man sikkert til at høre på klagesange a la: "mit batteri er løbet ud på vejbanen!".

 • 0
 • 0

Der kan udrettes meget ude i verden for de penge, vi bruger på at være politiske korrekte first movers her i lille Danmark.

Vi tales ved når produktionen af olie topper, og Kina Indien og Pakistans forbrug øges hurtigere end den vestlige verden kan nedsætte sit forbrug, selv uden uro og naturkatastrofer forventes det at ske engang omkring år 2012-2015 og medføre prisstigninger, så hvad er det værd at være på forkant med at reducere afhængigheden af olie.

 • 0
 • 0

Vi tales ved når produktionen af olie topper

Benny, intet tyder på at elbiler bliver løsningen til den tid. Det er mere sandsynligt at man vil se kunstigt fremstillet brændstof, produceret udfra atomkraft

Under alle omstændigheder er der 40 år endnu, og indtil da giver det mere mening at effektivisere forbrændingsmotoren; derved strækker vi oliens levetid og har effektive motorer parat til de kunstige brændstoffer.

 • 0
 • 0

Da jeg var dreng i 70´erne havde DR en børne/ungdoms-udsendelse med Flemming Jensen som Doktor Femmer. Forurening og miljø var et tilbagevendende emne. Et af de udsagn, der blev gentaget, var at jorden ville være ødelagt af forurening inden år 2000. Så jeg tænkte, at jeg havde en forventet levealder på højest nogle-og-tredieve år. Så slemt gik det alligevel ikke...

 • 0
 • 0

Svar til flere:

Hvorfor skulle man ikke udnytte batteri-teknologien fuldt ud? Og bruge en kortere "nedetid" dvs. tid til at skifte batteri som et ekstra argument for at købe en el-bil. Jo, man kunne måske godt leve med de 5 minutter, men er megen psykologi med i spillet når man taler om biler og biltransport. Hvordan har BMW-ejeren det, der står og tanker benzin i flere minutter, når der kommer en fiks elbil rullende ind på statioen, og som er ude af vagten igen, før han kan skrue tankdækslet på? Han begynder selvfølgelig at tænke over, om han er ved at komme bagud...

Som Peter Madsen skriver tager det længere tid at tanke op med benzin.

Det drejer sig om at erstatte en blok (batteriet) på bilen med en anden. Det må være et spørgsmål om at en robot har det friske batteri klar, mens en anden fjerner det gamle kombineret med nogle hurtige servostyringer... Hvis der er nogen, som kan forklare, hvorfor de 30 sekunder ikke er realisérbare, er jeg lutter øre...

 • 0
 • 0

Hvis der er nogen, som kan forklare, hvorfor de 30 sekunder ikke er realisérbare, er jeg lutter øre

Man kunne vel ligeså hurtigt skifte en benzintank, så det med BMW'en der er misundeligt giver da ikke mening. Men det er dyrt at anskaffe og drive en robot der kan skifte noget ud uden komplikationer. Den skal fødes fra et lager osv, det hele bliver for dyrt. Fremtiden er slet ikke batterier, men kunstigt fremstillet brændstof og effektive Otto-, Diesel- og Wankel- motorer.

 • 0
 • 0

[quote]Hvis der er nogen, som kan forklare, hvorfor de 30 sekunder ikke er realisérbare, er jeg lutter øre

Man kunne vel ligeså hurtigt skifte en benzintank, så det med BMW'en der er misundeligt giver da ikke mening. [/quote]

Arh, der er vist nogle sikkerhedsmæssige problemstillinger, som skal tænkes meget nøje igennem der, hvis tankskifte skulle kunne realiseres - men det er nok mere relevant at benytte formel 1 teknik som Dan Illum nævnte, hvis tanketiden skulle ned.

Forbrændingdmotorer: De er gode til lange distancer, men i og nær storbyer har el-bilerne en masse fordele. De er ukomplicerede, støjfri, forureningsfri for umiddelbare omgivelser, og stort set vedligeholdelsesfri.

 • 0
 • 0

[quote]Hvis der er nogen, som kan forklare, hvorfor de 30 sekunder ikke er realisérbare, er jeg lutter øre

Man kunne vel ligeså hurtigt skifte en benzintank, så det med BMW'en der er misundeligt giver da ikke mening. [/quote]

Arh, der er vist nogle sikkerhedsmæssige problemstillinger, som skal tænkes meget nøje igennem der, hvis tankskifte skulle kunne realiseres - men det er nok mere relevant at benytte formel 1 teknik som Dan Illum nævnte, hvis tanketiden skulle ned.

Forbrændingdmotorer: De er gode til lange distancer, men i og nær storbyer har el-bilerne en masse fordele. De er ukomplicerede, støjfri, forureningsfri for umiddelbare omgivelser, og stort set vedligeholdelsesfri.

 • 0
 • 0

...så er problemet vel mere at denne station - som omtalt i en artikel idag - kun understøtter denne ene bilmodel. Mon alle fabrikanter fremover vil vælge samme batteri? Se på digitalkameraer, mobiltelefoner, bærbare computere osv - et utal af typer, størrelser, stiktyper! Jeg har svært ved at tro at disse anlæg bliver andet end koryfæer for politisk korrekt tænkning, urentable, unødvendige og meget hurtigt - desværre uanvendelige.

V8 - fordi det lyder bedre...

Og der er flere store producenter der er gået sammen om fælles stik og ladere - mini-usb. Så hvor er problemet? :)

Hvad der skal til, er egentlig bare et standard batteri og noget optisk sensor der ser hvordan batteriet sidder, afmonterer det og sætter et nyt it.

 • 0
 • 0

Der er nok ingen tvivl om at det i øjeblikket mest er ideologi at man laver elbiler. Jeg synes dog principielt at det er fornuftigt at man er på forkant - nogen skal være først, og nogen skal tage de dårlige erfaringer. Der er ganske vist mange år til olien slipper op, men der går nok også mange år endnu før elbiler kan være et reelt alternativ.

MEN det jeg synes der skriger til himlen, er at der tilsyneladende i branchen ikke er vedtaget en standard for batterier inden man går i gang. Hvis der skal 2 batterityper til bare for Renaults første par biler, hvor mange forskellige batterier kommer den enkelte station så ikke til at skulle ligge inde med? 3-4 typer for Renault, 2-3 for BMW, 4-5 for Toyota? Det vil jo aldrig fungere. Nu skal man ikke blot finde en tank som der er meget langt imellem, man skal også finde en med det rigtige batteri på lager - og håbe at der ikke lige kommer et par tilsvarende biler forbi inden man når derhen.

Man kunne da i det mindste vedtage en standard der fx hed et lille batteri til små biler og et stort til store biler som ALLE så havde forpligtet sig til at bruge.

 • 0
 • 0

Fra toppen eller bagfra hvor en klap lukkes op. Der skal så være nogle fixpunkter på bilen til en laserføler i automaten så føreren ikke skal parkere med tungen lige i munden for at ramme det rigtige sted. Person- & varevogne kan udformes som fabrikanterne vil, blot med standard i batteriområdet.

Nå, elbilerne er jo lige startet med puberteten så der kan ske meget endnu

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten