Se Brasiliens VM-stadioner vokse frem på få minutter

Brasilien har investeret over 60 milliarder kroner i at blive klar til VM i fodbold. Heraf er en stor del gået til at renovere gamle stadioner og bygge helt nye. Her kan du på time-lapse-video se tre af dem vokse frem.

VM i fodbold skal spilles i 12 forskellige byer – og et af de værste steder bliver i Manaus langt inde i Amazonas, som videoen herover viser. Her er både temperatur og luftfugtighed høj, og tropiske regnskyl er en evig udfordring. Byens stadion blev oprindeligt opført i 1970, men det er blevet bygget helt om til VM. Arena de Amazônia er designet af GMP Architecten og ingeniørfirmaet Slaich, Bergermann & Partners, som har specialiseret sig i stadionbyggeri.

Facaden og taget bæres af en stålkonstruktion med hule søjler, som desuden fungerer som nedløbsrør. Selve facaden består af en gennemsigtig hvid glasfiberdug, som skal reflektere sollys samt skygge og give læ for vejrliget. Åbninger i jordhøjde skal desuden sikre tilstrækkelig ventilation til såvel tilskuere som spillere. Byggeriet skulle have været det 'grønneste' stadion med bæredygtighedscertificering fra den amerikanske LEED-organisation – men voldsomt vejr har forsinket byggeriet betragteligt, derfor er de planlagte solcellepaneler aldrig blevet monteret.

I stedet er byggeriet blevet et eksempel på, hvor farlige forholdene er på de brasilianske byggepladser – tre arbejdere er således omkommet under byggeriet. Et andet kritikpunkt ved det 1,7 milliarder kroner dyre stadion er, at der ikke er noget hold i Manaus, som kan gøre sig forhåbninger om at fylde de 42.374 sæder, når de fire VM-kampe i gruppespillet er fløjtet af om 13 dage.

Ikonisk katedral

Den mest ikoniske af Brasiliens mange fodboldkatedraler er nok Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro. Det var her, Brasilien tabte 2-1 til Uruguay ved VM i 1950 – en skamplet, som Brasilien håber at kunne vaske af i den kommende måned. I 1969 så omkring 200.000 tilskuere Brasilien spille mod Paraguay – angiveligt det største fodboldpublikum i historien – men i dag er der 'kun' plads til 76.804 tilskuere på det renoverede stadion i Brasilien. Og så hævdes det i øvrigt, at der også var mindst 200.000 tilskuere på Wembley Stadion til den berømte White Horse-finale mellem Bolton Wanderers og West Ham United i 1923 – navnet opstod, fordi en bereden betjent på en hvid hest måtte ride ind over banen for at holde tilskuerne tilbage.

Under ombygningen, der har kostet knap 3 milliarder kroner, er stadionets betontag revet ned, og et nyt tag med en teflonbelagt glasfibermembran spændt op i stedet. Nu dækker taget 95 procent af tilskuerpladserne, og mirakuløst blev ombygningen faktisk færdig til tiden – et af de få VM-relaterede projekter i Brasilien, der kan prale af dét.

Torsdagens åbningskamp blev spillet på Arena de São Paulo. Egentlig havde arrangementskomiteen valgt et andet af byens stadioner, men ejerne ville ikke investere i en renovering, der kunne leve op til Fifas krav. I stedet trådte den lokale storklub Corinthians til med en plan om at bygge et helt nyt stadion, som under VM har navnet Arena de São Paulo. Med en pris på knap 2,5 milliarder kroner er Arena de São Paulo det dyreste af de nybyggede stadioner. Stadionet er designet af DDG Arquitetura, og under VM vil der være plads til 65.807 tilskuere – heraf 20.000 på midlertidigt opførte pladser. De fleste tilskuere vil befinde sig på de to høje tribuner langs langsiderne, og i enderne er der placeret lavere tribuner. Formen skal give vinden bedre mulighed for at blæse gennem bygningen og køle såvel tilskuere som spillere og banen.

Kølesystem under græsset

Den mest klimafølsomme del af bygningen er græsset, og derfor har banen sit helt eget kølesystem under grønsværen. Derfor kan klubben spille på vintergræs hele året og slipper dermed for at plante græs, der kan klare områdets sommertemperaturer. Hvis tilskuerne vover at løfte øjnene fra spillet på banen, vil de kunne se et tag, der spænder imponerende 170 meter mellem de to langsidetribuner. Desværre kostede byggeriet af taget to håndværkere livet, da en kran, der bar en del af tagkonstruktionen, kollapsede i november 2013. I marts i år blev yderligere en håndværker dræbt, da han faldt ned fra et stillads. Ulykkerne og en urealistisk stram tidsplan betød, at stadion først kunne åbne i maj 2014 – og at tagets glaspaneler ikke er blevet monteret over det hele. Ifølge entreprenøren er man bange for, at glaspanelerne vil lukke for lidt lys ind og dermed skade græsset.

De ovenstående klip stammer alle fra Discovery Channel, der hver torsdag under VM sender programmet 'Building the World Cup', som går bag om opbygningen af de tre store VM-stadioner.

Emner : Projektering
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lyder til at være et alt for stort et dræn på statskassen, som OL i Grækenland var det, det slog bunden ud af økonomien.

Sådanne arregementer er blevet for store og krævende, man bør reducere lidt.

  • 2
  • 0

Det er hvert fald blevet for stort og voldsomt, og krævende - når det ender med at 3 personer mister livet under byggeriet, så skulle man måske have skruet ned for ambitionerne.

Mvh Dennis

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten