Se Better Places batteriskiftestation i funktion

Better Place har gennemført tusindvis af batteriskift på stationen i Herlev. Ingeniøren har som et af de første medier i Danmark selv fået lov til at køre igennem skiftestationen og opleve, hvordan den fungerer i praksis.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Shit det bliver irriterende når folk skal ligge og bakke ud og ind for at ramme skinnerne perfekt. Selv i vaskehaller hvor der er væsentlig mere plads kører folk ofte skævt ind.

 • 0
 • 0

Det er da altid noget at det "kun" tager 5-8 minutter at skifte et batteri, samt at der kun kan skiftes et af gangen...

Så har de trods alt 80 minutter til at lade et batteri op inden det skal ud og køre igen..

Og da der sikkert ikke bliver solgt ret mange biler bliver det nok ikke et problem med kø ved skiftestationerne ;-)

Jeg har stadigvæk svært ved at se fidusen i det her, andet end at det koster nogen en farlig masse penge inden det flopper..

 • 0
 • 0

I min optik ser det alt for komplekst ud. Der er dømt til at ske mekaniske fejl. Og hvad gør man så? Har de en backup ladestander hvor man kan sætte sig og vente en times tid?

Jeg respekterer at de brænder penge af på af udvikle mulig fremtidig teknologi, men det skriger til himlen at man ikke starter med at finde en europæisk standard for batterierne hos alle producenter først.

 • 0
 • 0

De går live til april... så nok ikke ret mange justeringer de kan nå herfra.

De har kørt siden sidste sommer, så mon ikke det grundlæggende er på plads, og så er det stadig kun 19 skiftestationer der skal rettes til når et problem og dets løsning viser sig, eller dobbelt så mange hvis samme problem skal løses på samme måde i Israel, de får jo nok en forskrækkelse over hvor svært motorjournalister har ved ned at ramme sporet uden uden at det ene hjulpar står oppe på kanten.

Hvad sker der, hvis du ikke slukker bilen, som jeg kunne forestille mig var nemt at glemme nu den ikke siger så meget ? Det sker jo før eller siden ?

Som det siges i videoen kommer der et kommunikations modul så der ikke skal bruges kort ved indgangen, hvis bilen ikke slukkes vil det jo nok stå med blinkende bogstaver på skærmen at nu skal bilen altså slukkes eller tage turen rundt om bygningen og holde bagerst i køen, den slags kommer helt af sig selv når bilen testes af andre end den lille faste stab.

Journalisten siger at batteriet trykkes på plads 4 steder med 750kg, mon ikke det styres 4 steder og trykkes med 750kg alt i alt, så bilen løftes med godt 500kg, 4*750 minus batteriets vægt ville jo løfte bilen med 2,8 tons, og bilen ville svæve usikkert oven på batteriet.

 • 0
 • 0

Nej ikke et backup batteri.

Et batteri til styring og tilbehør fuldstændig som på en almindelig bil, det er ikke dimensioneret til fremdrift, og kan derfor ikke betegnes som backup eller reserve batteri.

 • 0
 • 0

jamen, hvor er det smart, hvor alt sker automatisk, når det lykkes!!! Og det må næsten være forudsigeligt, at det vil gå galt på et eller andet tidspunkt. Dette her er efter min mening et stort flop,- dyrt og unødvendigt. Ligner et projekt, hvor den ene "smarte ide" har afstedkommet den anden etc...I praksis næppe så godt, som det lyder i teorien. Næh, jeg beholder min bensinbil indtil selve kernen i elbilprojekterne er løst,- nemlig nogle batterier, der kan oplades i en almindelig stikkontakt og vel at mærke på meget kort tid! Så er der muligheder for en udbredelse af el-biler!

 • 0
 • 0

Vor ven her havde 89 % tilbage på skiftetidspunktet. Men skiftet var jo også mest til ære for os læsere. Hvad nu hvis man skal på "langfart" (mere end 100 km) og gerne vil være sikker på at have KWh nok til turen, og derfor skifter med f. eks. 50% tilbage? Så skal man vel betale mindre, end hvis man kun har 10% tilbage? Bliver restværdien beregnet og modregnet? (Nemmere at spørge her, end selv at lede det op på Better place. Undskyld..)

 • 0
 • 0

Gad vide hvilken Anders And der har udtænkt dette 'koncept'? Hvordan vil man håndtere udviklingen i batteriteknologi - der forhåbentlig -modentlig accelererer de kommende år? Er det hamrende realistisk at biler i fremtiden leveres med nøjagtig samme sporbredde? Vil systemet - udover en ganske kort årrække - kunne konkurrere med først lynladning og siden stærkt udvidet rækkevidde? Hvordan sikrer forbrugeren sig konkurrence på den leverede energi, og dermed de billigst mulige priser? Indrømmet - jeg vil ikke selv investere 5 flade spareører hverken i sådan en øse eller den præsenterede teknologi.

 • 0
 • 0

Vil systemet - udover en ganske kort årrække - kunne konkurrere med først lynladning og siden stærkt udvidet rækkevidde?

En lynlader kan ved optimal temperatur give en 80% opladning på 30-40 minutter.(der lynlades ikke hvis batteriet er koldt, eller over så vidt jeg husker over 40°, dermed vil der altid komme langsomme og ustabile perioder i det system, dertil kommer slitage og kort holdbarhed.

Hos Better Place sættes kolde/varme batterier på lager, og oplades først under ideelle temperaturforhold, svage batterier sendes til service hos leverandøren, du skal ikke engang booke tid på værkstedet.

Ingen andre kan indenfor overskuelig fremtid tilbyde en 100% opladning på 5 minutter.

 • 0
 • 0

Konceptet er da smart nok. Normalt oplader man batteriet hjemme om natten, og det er kun ved lange ture, at man skal ind om en batteriskiftestation. Og så får man endda vasket undervogn! Det er også smart, at man betaler en fast pris i leje for batteriet med et bestemt antal kilometer (max). Så er man ikke afhængig af elpris eller at køre batteriet helt ned eller særlige afregningsmodeller for batteriets ladetilstand. Og man er også fri for risikoen for batteriet (holder det, kommer der ny teknologi osv.) Samme frigørelse for risikoen ved bilens gensalgsværdi kan man opnå ved at lease bilen i stedet for at købe den. Så er det professionelle, der har vurderet værditab og andre risici. Men her bliver det dyrt: Det koster 5.695 kr om måneden at lease den ved 15.000 km/år, heraf 1.695 for leje af batteriet, altså 4.000 kr/måneden (+ 40.000 i startomkostning). For en bil til 205.000 kr! Det hænger jo ikke sammen - men betyder altså, at de professionelle ikke tror på nogen gensalgsværdi efter 4 år.

 • 0
 • 0

holde for rødt ved Hellerup Station.

Ikke en lyd at høre, da den satte i gang med en fin acceleration for de 2 personer i vognen.

Meeeen - håber ikke, at videoen foroven er endelig udgave fra reklameafdelingen - Gab hvor kedelig !

 • 0
 • 0

"Ingen andre kan indenfor overskuelig fremtid tilbyde en 100% opladning på 5 minutter."

Definér 'overskuelig fremtid', og om man virkelig kan forvente at denne 'uoverskuelige fremtid' ligger så langt ude, at sådan et mega(dyrt) projekt kan forrentes. er 5 år 'uoverskueligt' - er 10? Og igen - Hvad med konkurrencen - på 'brændstof', hvad med det fastlåste design? Fastlåst sporbredde og batteridesign der ligner et par stablede ølkasser, som passer til ??? biler? Jeg tør godt vædde et par tilsvarende kasser - dog med øl isat, på at projektet er stendødt og overhalet af innovation og kreativ produktudvikling om højst 5 år. INGEN produktkategori i en innovativ branche kan leve mere end få år med et så fastlåst design. Mange har prøvet.

 • 0
 • 0

Hvor mange år tog det at få gennemført en beslutning - næsten frivillig - om at standardisere opladere til debiltelefoner - og her ser vi på en frivillig standardisering af ½ bildesign, hvor de sædvanlige konkurrenceparametre - hastighed, acceleration, (rækkevidde) er delvis standardiseret. Hvilke bilproducenter forventes frivvilligt at underlægge sig dette regime? Det blir formodentlig noget i retning af 1 bilmærke - hvor man kun kan købe brændstof hos en leverandør...

Personligt tror jeg at elbilen med range-extender bliver den mest benyttede 'model' indtil at batterikapaciteten kommer på plads. Og den kloge producent designer et modulopbygget drivetrain, så skidtet kan opdateres løbende i kræets forventede levetid, 10-20 år. Det er biler vi diskuterer, ikke debiltelefoner...

 • 0
 • 0

@Morten Borg

Shit det bliver irriterende når folk skal ligge og bakke ud og ind for at ramme skinnerne perfekt. Selv i vaskehaller hvor der er væsentlig mere plads kører folk ofte skævt ind.

Det problem kan løses ret simpelt ved at montere et sæt ruller parallelt med montagelinien lige før "skinnerne". Så foregår indstyringen ikke længere med rattet, men ved at fronten af bilen bliver guidet på plads via dæksiderne.

 • 0
 • 0

Der er rigtigt mange meninger om emnet. Jeg var selv meget skeptisk overfor konceptet, men blev efter et besøg hos Better Place med efterfølgende prøvetur, var jeg meget mere optimistisk. Al begyndelse er svær og der vil helt sikker opstå en masse udfordringer (ligesom med den første automatiske bilvask, benzinstander, bak-censor ect.) men hvis der ikke er nogen der kommer lidt igang, kommer vi ikke videre. Jeg vil hermed opfordre alle til at tage en prøvetur.

 • 0
 • 0

Hmmm, ændrer en prøvetur ved manglende tillid til selve konceptet?

Ja, det kan ikke sammenlignes med alle de andre prøveture hos den lokale forhandler, hvor du bare får nøglerne i en halv time, hos Better Place får du grundig introduktion med mulighed for at stille spørgsmål, derefter film og svar på det hvis noget undre, derefter opdeling i hold til fordeling i bilerne og selve køreturen, og efter tilbagekomst endnu en gennemgang af bilerne og svar på specifikke spørgsmål, og mulighed for at bestille dit eget eksemplar.

De pebrede leasing priser får du hos leasing selskaberne, men det er inklusiv medlemskabet af Better Place, service, og vejhjælp, du skal altså holde det om mod hvad det vil koste at give en medarbejder en Renault Megane tegne falck abonnement og et brændstofkort til dit favorit benzin selskab, Leaser du skal du kun købe pærer, viskegummi, vask og springlervæske, altså brændstofkort uden brændstof.

http://www.autohus.dk/nyheder.asp?sc=Corpo...

 • 0
 • 0

Angående leasingpriserne kan det også påpeges, at elbilen modsat de brændstofdrevne biler ikke begunstiges af det såkaldt "leasinghul". Da elbilen er afgitsfritaget opnår leasingselskaberne ikke samme muligheder som med brændstofbilerne for at sænke priserne gennem nedsatte afgifter.

Ellers vil jeg, som andre her på tråden, opfordre til at besøge Better Place Center og stille spørgsmål/prøvekøre bilen

Mvh Mikkel Linnet Better Place

 • 0
 • 0

Hmmm, ændrer en prøvetur ved manglende tillid til selve konceptet?

Det kommer nok lidt an på ens personlighed. Nogen mennesker fattes en mening og ser det som en svaghed at ændre den uanset hvad. Andre er måske lidt mere åbne.

Mvh Morten

 • 0
 • 0

Angående leasingpriserne kan det også påpeges, at elbilen modsat de brændstofdrevne biler ikke begunstiges af det såkaldt "leasinghul". Da elbilen er afgitsfritaget opnår leasingselskaberne ikke samme muligheder som med brændstofbilerne for at sænke priserne gennem nedsatte afgifter.

Ellers vil jeg, som andre her på tråden, opfordre til at besøge Better Place Center og stille spørgsmål/prøvekøre bilen

Mvh

Mikkel Linnet

Better Place

Det var da logik for burhøns: Fordi vi ikke betaler afgifter kan vi ikke give rabat for NEDSAT afgift (ok mere fordelagtig mellemfinanisering af afgift er vel egentlig det der er tale om med "flexleasing"?)

Jeg må nok hen til skabet og hente en kiks og lidt køkkenrulle :-)

Mvh Morten

 • 0
 • 0

Det lyder som vi blander selskaberne og deres koncepter sammen, et forsøg på at dele tingene op kunne være.

1) Better Place er først og fremmest strøm købmænd, efter min mening er det største problem at man tager udgangspunkt i den øverste firmabilklasse, og regner baglæns til priserne, set fra et firmaflåde synspunkt skal den koste mindst det samme som en tilsvarende benzinudgave med samme bundtræk, elbiler har historisk set været et niche marked, og i et land som Danmark er øvre firmabil klasse et niche marked, man satser så 100% på et niche marked i et niche marked, med en kilometer pris noget over den dieselbil som var alternativet, risiko for en medarbejder spilder 20 minutter af arbejdstiden (5min hvis det ikke påvirker ruten) ved at køre forbi en batteriskiftestation, og risiko for nyt 10.000kr startgebyr hvis en medarbejder skifter adresse, en sælger kan hente lidt af ulemperne ved det gode small talk emne.

2) Renault er først og fremmest bilproducent, de skal have flest mulig biler på gaden og holde deres brand vedlige, Better Place/Agassi er en kunde/samarbejdspartner, man kan godt få indflydelse på sin ordre når man bestiller 100.000 biler på en gang, også selv om det kun er til levering over 4 år, men man får ikke indflydelse på resten af koncernens politik, Renault sælger også modeller med andre batteri leje koncepter, og uanset hvad der bliver det største hit er det Renault som bilproducent der trækker det længste strå.

3) Leasingselskaber er management og finansiering, altså ren administration og uddelegering af opgaver til deres samarbejdspartnere, prisen regnes ud under hensyn til deres konkurrenter, så der er nok ikke så meget at komme efter.

 • 0
 • 0

Systemet er ikke til massebrug, der er én linje med batteriskift der kan klare én bil på 5 min og hele systemet har 16 batterier på lager. Dvs. systemet kan max klare 12 biler i timen, en almindelig tankstation kan klare langt over det tidobbelte. Hvis der er pres på, så skal der lades 12 x 22 kWh batterier i timen, eller 264 kWh. Det kræver en effekt på 264 kW, hvilket vil sige at der skal føres en 50 kV højspændingsledning frem til batbytstationen. Det er en overordentligt kompliceret proces med batbyttet: Chaufføren skal foretage præcisionskørsel frem til første stop: Undervognsvask, bilen skubbes frem til andet stop: Batteriudtagning, bilen skubbes videre til tredje stop: Batteriisætning. Hvis man havde været lidt smart, så kunne man have serviceret 3 biler på samme tid ved at benytte sig af samlebåndsmodellen: 1 bil får undervognsvask, 1 bil får udtaget batteriet, 1 bil får sat batteri op. Samtidigt! Det har man åbenbart ikke kunne finde ud af. Er der en kø på 3 biler foran én, så kommer man til at vente et kvarter på at få skiftet batteriet, som tager 5 min, ialt 20 min. Noget som enhver bilist ville finde helt uacceptabelt på en almindelig tankstation. Hvis projekt Better Place bliver en succes, så bliver det kvalt i egen succes ved batbytstationen. Hvis der ikke er kø ved batbytstationen, så er det fordi Better Place ikke er blevet en succes! KISS (keep it simple stupid) og det gør Better Place ikke.

 • 0
 • 0

Man kan ikke sammenligne antallet af biler på en batteriskiftestation med antallet af biler på en tankstation. Alle diesel/benzinbiler skal ind på tankstationen, hver gang de skal fyldes op. Better Places biler skal kun en (sjælden) gang forbi batteriskiftestationen, da de normalt bliver ladet op hjemme om natten. Så det er kun ved de lange ture (og hvis man har et kørselsbehov med brug for daglige lange ture, så er det nok ikke en elbil, man skal have).

 • 0
 • 0

Hvis der er pres på, så skal der lades 12 x 22 kWh batterier i timen,

Mjo, hvis vi antager at alle batterier total flade, og at de nederste 8 kWh er til batteriet selv for holdbarhedens skyld, så kan behovet højst være 12 x 14 kWh dvs en teoretisk max i forhold til hvor mange batterier robotten kan skifte, giver en effekt på168 kW..

Vi ved også at der kan installeres ladere på alle hylder, men at der kun er installeret 4 ladepladser, ved fuld power (50 kW) kan et batteri lades på 35 minutter, den sidste top slow-lades.

240 lademinutter delt med 35 lademinutter per batteri giver 6,85 batteri per time, hvis vi ganger med de 14 KWh som det er meget usandsynligt at alle batterier skal have, så får vi 96 kW.

Besparelsen bliver i givet fald en effektbesparelse ikke en tidsbesparelse, for den ladning som batteriet kommer ind med ligger jo i det område hvor der lades med 50 kW, alle batterier skal formenlig gennem slow-ladningen i toppen som tager samme tid som de mange kWh på midterstykket.

Hvis vi kan skifte 12 batterier, men kun oplade 6 batterier per time, der er jo også lidt start/stop og håndteringstid, så skal vi have et batteri fra lageret hvert 10 minut, vi kan så beregne hvor lang tid vi kan tåle at der er pres på.

 • 0
 • 0

Hvis vi forudsætter at en skiftestation med 1 skiftelinie kan håndtere mindst 2 biler på samme tid, hvorfor skulle den ellers se ud som den gør, og være så lang, så vil det stadig tage 5 minutter at komme igennem, men så vil der blive nappet en ny fra køen for hver 150 sekunder, og hvis der hele tiden er biler at tage af kan den klare 576 biler i døgnet, for at følge med til et døgnlangt pres skulle der være monteret ladeudstyr på alle 16 pladser, men det er de jo også forberedt til, dertil er Herlev forberedt for 2 skiftelinier og 32 batterilagerpladser, det giver 1.152 batteriskift i døgnet.

Hvis der April 2012 er 14 skiftestationer og 1.100 medlemmer i den fine klub, så har vi 79 biler per skiftestation, det bliver vist ikke noget problem.

Ultimo December 2012 håber Better Place at der er 4.000 medlemmer, men tror fast på mindst 2.500 medlemmer, ved 20 skiftestationer bliver det 200 biler per skiftestation, det bliver vist heller ikke noget problem.

Zoe dukker op til Aug-Sep, spørgsmålet er så om den kommer i Better Place udgave, og om det så er udgaven med eller uden batteridrop der sælger.

Ultimo December 2013, 10.000 medlemmer heller ikke noget problem.

Ultimo December 2016, 30.000 medlemmer, lad os sige at 5% af bilerne en dag vil bruge batteribyttestationerne, det vil generere 1.500 batteribyt, heller ikke noget problem, det kræver bare at bilerne bliver spredt på de 20 batteriskiftestationer eller på døgnet.

Hvis 500 biler kører til den modsatte ende af landet og hver bruger 3 byt, så bliver belastningen delt, både på batteribyttestationer, og på døgnet, men så bliver der naturligvis trukket noget strøm.

http://bilmagasinet.dk/article/81545-30000...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten