Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Samlesæt i megastørrelse: Se kampflyet F-35 blive til

Lockheed Martin er i fuld gang med at producere de første serier af kampflyet F-35 i Texas. I denne video kan du få et lille indblik i produktionen.

Lockheed Martin producerer de første serier af kampflyet F-35 i Fort Worth, Texas, hvor eventuelle danske fly også skal samles fra 2020. Flyet består af fire store blokke, der alle samles på fabrikken, der er en gigantisk samlehal. Den forreste del af fuselagen og vingerne produceres af Lockheed i Texas, Bae Systems laver den bagerste del af flyet i Storbritannien, mens Northrop Grumman bygger midten af flykroppen i USA. Alle komponenter samles af Lockheed i Fort Worth. Fra 2020 vil 22 fly forlade frabrikken hver måned.

(PR-video fra Lockeed Martin)

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fra 2020 vil 22 fly forlade frabrikken hver uge.

Er der nogen kilde til dette tal. Det er temmelig imponerende hvis det er sandt. Til sammenligning producerer Airbus og Boeing hver især ca. 8-10 A320 hhv. B737 per uge. Begge fabrikker har hver især en back-log på ca. 3500 fly af disse typer og har derfor ingen grund til at sidde på hænderne. Samtidig har begge producenter adskillige samlebånd til rådighed og har begge haft nogle årtier til at indkøre produktionen af nogle relativt simple fly.

Og så kan LM starte samlebåndet i Q4/2016 til tre typer F-35 og efter kun fire år producerer mere end Airbus og Boeing tilsammen kan med A320/B737?

Mon dog.

 • 1
 • 1

Begge fabrikker har hver især en back-log på ca. 3500 fly af disse typer og har derfor ingen grund til at sidde på hænderne.

Mon ikke det hænger mere samme med at flyselskaber bestiller i god tid, men faktisk ikke ønsker at modtage flyene før om 10 år. Producenterne ønsker derimod en stabil produktion. Det er ikke nemt at bygge 1000 enheder et år og så 200 det næste. Samtidig er F35 nemmere at bygge. Ikke mindre teknink, tvertimod, men den indeholder flere komponenter som nemmere kan produceres i parallel. Vinger kan flyttes af en mand på en vogn, mens en a320 vinge skal løftes af en kran.

 • 0
 • 0

22 stk/uge ~ 1000 stk/år virker urealistisk, hele projektet er baseret på omkring 3000 stk. Der skal nok stå 22 stk/md ~250 stk/år svarende til en projektløbetid på 12 år ved fuld produktion. Boeing og Airbus producerer hver 30-40 737/A320 om måneden fordelt på hver to samlelinje. Det er sjovt at man helst skal have en vis baggrundsviden for at kunne gætte sig til indholdet af Ingeniørens artikler.

 • 1
 • 0

Det er naturligvis tale 22 fly om måneden, ikke om ugen. Beklager fejlen, der nu er rettet.

Må jeg ikke igen opfordre til, at man sender en mail direkte til journalisten i det her tilfælde mig, hvis man opdager en fejl eller undrer sig over et eller andet.

Så er chancen for at få rettet op på skidtet i en fart betydeligt større.

Mvh

Erik Holm

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten