Sådan ser et flystyrt ud indefra

En Boeing 727 bliver sendt i luften af en gruppe piloter, der derefter selv springer ud med faldskærm. Kort efter styrter flyet til jorden og brækker i tre stykker. Styrtet er ment som forskning i sikkerhedens navn, og en række kameraer dokumenterer det hele.

Flystyrt from [Mediehuset Ingeniøren](http://vimeo.com/mediehuseting) on [Vimeo](http://vimeo.com).

Klippet er en del af Discovery Channels Curiosity-program, som bliver genudsendt kl. 01.00 natten til søndag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu ved jeg ikke specielt meget om landinger og især kriselandinger, men ville det ikke være mere sikkert, især når landingshjulene er ude og pløjer sig ned i sandet, at hive næsen op lige før landing og få flyet til at stalle så farten sænkes, så landingen ville være en smule mere sikker?

Måske også at hive landingshjulene op og bare lave en landing på bugen, nu det er sand vi taler om.

 • 0
 • 0

"The team found that first-class passengers would have died whereas those in the middle of the cabin would probably walk away with nothing more than broken bones and concussions. The folks in the back of the plane were safest.". Read more: http://www.businessinsider.com/discovery-c...

Det er dog vist ikke ny lærdom. Der er i øvrigt lidt flere billeder på den side.

 • 0
 • 0

@ Jørgen: Jeg tænker at crashet er designet så det giver påvirkninger der er nogenlunde typiske for de flyulykker der reelt sker, hvor der er potentiale for overlevelse. Desuden skal det nok være et veldefineret og reproducerbart crash af hensyn til de efterfølgende analyser. Det du foreslår, er jo nærmest en normal landing :-)

@Benni: Det er farligt at sidde der hvor flykroppen knækker, og det har man vidst i mange år. Det nye her er vel at man filmer præcis hvad der sker og måler præcis hvilke påvirkninger passagererne får. Det har man ikke gjort så meget før. Det svarer vel lidt til de crashtests som man rutinemæssigt laver med personbiler. Jeg forestiller mig at resultaterne kan bruges til at forbedre designet af flykabinen og flykroppen.

Den artikel Benni linker til omtaler et "tilsvarende" eksperiment helt tilbage fra 1984, men det var med et andet hovedformål, nemlig at teste et additiv til flybrændstof, der skulle forhindre flyet i at bryde i brand ved et havari. (Det virkede ikke.) Der var dog også kameraer og målinger i kabinen.

Interessant nok valgte man i 1984 at fjernstyre flyet. Her 28 år senere, hvor fjernstyring af fly er blevet en hel industri, har man i stedet valgt at flyve med piloter i cockpittet, som så skulle springe ud i faldskærm lige før styrtet.

 • 0
 • 0

Flyet var kun fløjet af piloter under start og "indflyvning" hvorefter det blev "fjernstyret" fra en passagerer i et lille Cesna (Der næsten ikke kunne følge med).

Kunne nemt forestille mig at det var "papirgrunde" til at flyet først skulle ud i ørkenen inden de måtte fjernstyre det...

 • 0
 • 0

Jeg ville mere kalde det her for en crash-landing.

Uanset hvor robust du bygger et fly, så spiller G-kræften vel stadig en rolle. Jeg har altid hørt, at det er den pludselig opbremsning der slår folk ihjel, idet organerne simpelthen ikke kan følge med hastigheden og dermed river sig løs. Man har dog hørt om folk på de bagerste rækker, som har overlevet sådanne voldsomme opbremsninger.

Jeg er på ingen måde ekspert i dette område, så jeg er ked af hvis mit spørgsmål lyder utrolig dumt, men ville man kunne formindske effekten fra G-kræften ved at ændre på tyngdekræften i kabinen, således at folk blev vægtløse? Jeg tænker på at NASA har jo de der små rum de bruger, når de skal træne astronauter, så det ER muligt at skabe. Hvad ville der ske med folk hvis de var vægtløse under et flystyrt?

 • 0
 • 0

Jeg er på ingen måde ekspert i dette område, så jeg er ked af hvis mit spørgsmål lyder utrolig dumt, men ville man kunne formindske effekten fra G-kræften ved at ændre på tyngdekræften i kabinen, således at folk blev vægtløse? Jeg tænker på at NASA har jo de der små rum de bruger, når de skal træne astronauter, så det ER muligt at skabe. Hvad ville der ske med folk hvis de var vægtløse under et flystyrt?

:-)

Jeg er heller ikke ekspert, men jeg er ret sikker på at de små rum, ved NASA, som du taler om er "the vomit comet". Et fly som er designet til at træne vægtløshed, ved at dykke fra stor højde - mange gange, deraf navnet.

Skulle man gøre folk i en kabine vægtløs, skulle man bruge en kæmpe elektrisk magnet, sikkert mange gange større en flyet og rigtig meget strøm. Og det vil sikkert ikke være særligt sundt, vi har ret meget jern i kroppen???

Vi er nok nødt til at forstå tyngdekraften (den mangler vi endnu at forstå), før vi kan lave anti-tyngde eller zero-tyngde. Men en spændende ide ellers.

 • 0
 • 0

@Henrik Untiedt Værø Har set 2 kriselandinger til havs på Nat Geo. Den første var på siden hvor venstre vinge ramte vandet og flyet brækkede over og få overlevede, anden landing var på numsen som jeg foreskrev i tidligere indslag, og vidstnok alle overlevede. Dette er grunden til at jeg efterlyser en ideel landing.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten