Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Radiotavshed: Crashede det indiske månefartøj?

Opdateret 22.59: Den indiske lander Vikram fra Chandrayaan-2-missionen lagde an til landing på Månen kort før kl. 22.30, men en halv time senere er der stadig radiotavshed.

Se desuden engelsk version hos india today

D. 22. juli sendte Indien en raket afsted med Chandrayaan-2, nationens anden månemission, som skulle lande en rover på Månen ca. kl. 22.30 dansk tid her til aften.

Men næsten en halv time senere er der stadig intet signal fra Vikram-landeren. I kontrolrummet er der stadig håb om at få kommunikationen op at køre igen, men landeren burde have givet lyd fra sig nu.

Indiens premierminister Narendra Modi var til stede i kontrolrummet, men forlod lokalet, da der ikke kom lyd fra landeren. Dog kun for at komme over at klappe forskerne på skulderen og prøve at opmuntre dem.

Alt gik ellers godt indtil 2,1 km over Månens overflade, da forbindelsen røg, og nu arbejder rumfartsorganisationen ISRO hårdt på at få set på data, så det kan konkluderes, om landeren kan have overlevet.

Læs også: I aften drager Indien til Månen igen – nu med laserbevæbnet rover

Vi krydser fingre for Vikram og opdaterer her på kanalen, når vi ved mere.

Illustration: ISRO

Landingsfartøjet Vikram.

Illustration: ISRO

Roveren

Illustration: ISRO

Orbiteren tager billeder til et 3D-kort.

Emner : Månen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten