LIVE: BP igang med risikabel operation

BP er med fjernstyrede undervandsrobotter i gang med en risikabel operation, der risikerer at forværre udslippet, men som efter planen skal lede olien til et skib på overfladen. Følg arbejdet live via video-feed fra Den Mexicanske Golf.

BP er i øjeblikket i gang med at udføre en teknisk vanskelig operation i Den Mexicanske Golf.

BP har selv betegnet operationen på 1.500 meter vand som »at foretage en hjerteoperation som alle kan følge med i på fjernsynet.«

Ifølge et par vågne ing.dk læsere, har BP allerede været i gang med en diamantsavklinge sent mandag aften (dansk tid), men hvorvidt det var en succes, er endnu uvist.

BP er endnu ikke kommet med en udmelding om, hvordan operationen indtil videre er forløbet.

Læs også: NYT VÆRKTØJ RISIKERER AT FORVÆRRE OLIEUDSLIP

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er tydeligt at der lækker langt mere end 5000 tønder olie

Det er altså forkert. Det er UMULIGT at vurdere uden detaljeret viden om boringen. For det flow, vi ser, er ikke bare olie, men olie og gas. Og det er umuligt at vurdere, hvor meget der er olie, og hvor meget der er gas.

Så det er tydeligt, at det volumen, der strømmer ud af røret, er meget mere end 5000 tønder. Det er måske op imod 100000 tønder om dagen (et vildt gæt, der svarer til 0.17 m^3 i sekundet), men det er ALTafgørende om det er 50%, 90% eller 98% gas.

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke hvorfor det er SÅ svært at lukke det rør. Det er ikke så underligt at det er svært, men hvis man har ubegrænsede midler burde da være muligt.

Er der nogen som ved hvor dybt olieudslippt er (bunden er vist på 1500 m) og hvor tykt det rør olien kommer ud af er.

 • 0
 • 0

Det er fint at redaktionen forsyner os med med live billedreportage.

Men hvad er det mon egentlig vi ser? Den kraftige sorte udströmning maa vel nödvendigvis väre olie? Men hvad er den tyndere hvide straale som af og til kan ses. Er det gas, eller er det den isdannelse man tidligere har omtalt, og som umuliggjorde det förste forsög paa at stoppe udströmningen?

Og ved nogen noget om dimensionerne? Hvor kraftige er hhv. det tykke rör paa bunden ved udströmningen og hvilke dimensioner har de to tyndere afbrudte rör?

Og er selve borehullet under det sted hvorfra udströmningen ses, eller er borehullet längere väk og kommer olien gennem det tykke rör, som paa dette sted saa blev revet over da selve boreöen sank?

Maaske der er nogen med olieboringserfaring som kan hjälpe med opl.

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke hvorfor det er SÅ svært at lukke det rør. Det er ikke så underligt at det er svært, men hvis man har ubegrænsede midler burde da være muligt.

Er der nogen som ved hvor dybt olieudslippt er (bunden er vist på 1500 m) og hvor tykt det rør olien kommer ud af er.

Hvis det var nemt, havde de nok allerede gjort det. Se på filmen, bare at se hullet det kommer ud af er ikke nemt og så på 1500 meters dybde..

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se video'en, men støtter mig til beskrivelsen. Nu vil de åbenbart skære røret over med et vandret snit. Det vil i første omgang forværre situationen, fordi modstanden bliver mindre og udslippet derfor større. Men hvis det cirkulære rørstykke nu sidder som vist på tidligere figur, må det være effektivt at sænke en tung "klokke" med en indvendig kegle monteret med spidsen nedad øverst indvendig i klokken. Klokken giver stabilitet (lavt tyngdepunkt), og keglen trykkes ned i rørenden, præcis som nåleventiler på millioner af andet udstyr. Og da man (af flere grunde) ønsker at lede olie op til skibe på overfladen, skal der være et hul tæt ved keglespidsen (eller i selve spidsen), som forbindes til rør/slange, der leder olien op til skibene. Største vanskelighed vil være at se og styre klokken præcist ned over rørenden, men man har åbenbart både kamera, lys og robotter til rådighed. Desuden fører en svag havstrøm olieudslippet i en bestemt retning, så rør, udstyr og klokke er synlig fra "vindsiden", øh vandsiden! Men det er et forslag fra en amatør, som ikke er dus med systemet og vanskelighederne. Faktisk har jeg også skrevet det på BP's hjemmeside, hvor de efterlyste "gode ideer" - også fra amatører, der gider.

 • 0
 • 0

Hvis det var nemt, havde de nok allerede gjort det. Se på filmen, bare at se hullet det kommer ud af er ikke nemt og så på 1500 meters dybde..

Jeg går ud fra at at det som gør det vanskeligt, er det høje tryk fra olien, samt at der er en masse metalaffald som gør det vanskeligt at komme til. Om det er 500 meter, eller 2000 meter gør ikke nogen forskel. Det er uanset hvad for dybt til dykkere, og de fleste WROV (Working Class ROV) klarer alligevel mindst 2000 meter. Selv om det kun var på på 100 meters dybde, havde man nok uanset hvad brugt ROV frem for dykkere. Så jeg tror ikke dybden i sig selv gør det vanskeligere, de får det bare til at lyde så fantastisk i pressen. Jeg designer selv på udstyr som skal benyttes ned til 3000m i offshore industrien. Havde jeg skulle løse opgaven, havde jeg fundet en af disse enorme betonrør som bruges til at holde platforme forankret til havbunden, og sænket den nedover. Og så havde jeg glemt alt om en evt. mulighed for at tappe olien. Bare få l... lukket.

 • 0
 • 0

Havde jeg skulle løse opgaven, havde jeg fundet en af disse enorme betonrør som bruges til at holde platforme forankret til havbunden, og sænket den nedover. Og så havde jeg glemt alt om en evt. mulighed for at tappe olien. Bare få l... lukket.

Det lyder da ret simpelt, det må også være meget nemmere at sætte en prop eller aftapningshane i sådan en fyr. Metalaffaldet kan det ikke sprænges væk, eller kan man eventuelt sætte en form for skraber på en undervandsbåd, en slags undervands bulldozer. Bortset fra det, kan de være fordi BP stadig ønsker at lave profit på kilden, at den endnu ikke er lukket?

 • 0
 • 0

Kan en jordskælvsbombe ikke få hullerne til at kollapse? Sådan en som USA sprængte i Saddams bunkere (behørigt tætnet med silikone naturligvis)

 • 0
 • 0

f disse enorme betonrør som bruges til at holde platforme forankret til havbunden, og sænket den nedover. Og så havde jeg glemt alt om en evt. mulighed for at tappe olien. Bare få l... lukket.

Nu er problemet at ingen står med sådan en. Hvis man skulle til at støbe en, ville det ihvertfal tage tage længere tid. Men den smarte løsning efter min mening er at bombe noget tung mudder ind og så stoppe den. Tager sin tid men du kan bruge brønden igen senere.

 • 0
 • 0

Hvad er det de er i gang med nu?

Ah, ROV'en er kommet op af vandet! :O

 • 0
 • 0

Hvad er det de er i gang med nu?

Ah, ROV'en er kommet op af vandet! :O

Edit: Den skiftede til en anden ROV, de arbejder vist med enden af røret hvor olien strømmer ud, det ser interessant ud. ROV#2 bruger vist en metalskærer.

 • 0
 • 0

det ser interessant ud. ROV#2 bruger vist en metalskærer.

Meget interessant! Ind imellem ser vi helt skarpe nærbilleder af hvordan savklingen (diamantklinge) arbejder sig ind i røret.

Man kan også se hvordan kraftige opadgående strømninger forårsaget af den udstrømmende olie, gør det vanskeligt at håndtere klingen. Især nå klingen holdes i vandret stilling.

Det er ikke nogen nem opgave. Så lige de savede et af de tynde rør igennem, men de opgav 3/4 inde i røret, fordi røret bed om klingen. Hvordan rammer de nu snittet igen, fra en anden vinkel, og gør det færdigt?

Jeg har svært ved at se hvordan det er muligt at skære et snit hele vejen rundt om det store rør. Første gang klingen går igennem rørvæggen, kommer der til at strømme en strid stråle olie ud af snittet, mage til de strøler vi ser højere oppe.

Det vil da gøre det umuligt at se had de laver.

 • 0
 • 0

Da olie og gas mildest talt fosser ud på 1,5 km dybde, må der virkelig være tryk på den oliekilde. 1,5 km vand = 150 kg. pr. cm2 tryk.

oliereservoiaret er desuden ca. 2-3 km nede under under havbunden, så skal vi forsigtigt anslå at det tryk, der skal holdes tilbage er i størrelsesordenen 300 kg. pr. cm2 ?

Det stemmer også bedre med, at blowoutet kom, da de udskiftede de 3 km boremudder med havvand. 3 km havand i borerører = 300 kg. pr. cm2 tryk, og det resulterede i blowoutet.

Du stikker ikke bare lige "tommeltotten" i den "haveslange" der spytter gas og olie ud med et tryk i omegnen af 294 Bar.

Omtalte "keglemetode" højere oppe vil blive pustet af som et støvfnug.

Hvad man der i mod kunne forestille sig var, at de på den rørstuds der fremkommer når det knækkede rør er savet af, med en hydraulisk klemmende flanche monterer nok et rør med hane oven på. Og så lukker hanen.

 • 0
 • 0

Lige nu er de igang med at bakse en gigantisk hydraulisk "bidetang", mage til denne:

http://www.rockbreaker.com/literature/pdfs...

 • ned til riseren. Den ser ud til at være i stand til at bide hele riseren over i én mundfuld.

Hvis de kan styre den lidt forsigtigt, kan de måske med lidt held nøjes med at bide røret så meget sammen at det blokerer for udfloddet.

Så er det jo bare at fiksere "bidetangen" i denne stilling, og lade resten være, indtil aflastningsbrønden er klar.

 • 0
 • 0

Et amatør-gæt kunne også være, at man borede flere huller (5-10 stk.) i det stykke af røret der er til gængeligt, for at aflaste rørets ødelagte munding. For så at forsegle mundingen, og langsomt lukke hullerne et efter et evt. ved at stikke barriere-stave ned i hullerne, for igen at mindske trykket fra olien.

 • 0
 • 0

Før de kan klippe riseren over skal de skære 4-5 rør over der er monteret uden på riseren. Det startede de på i eftermiddags. Det er 2 rør, choke/kill lines, og 2 hydraulic supply lines samt evt en riser boost line. Derefter kan de klippe riseren over og højst sandsynligt borerøret der er ligger i risersen.

 • 0
 • 0

Lige nu, har de fået skåret et af de små rør over, og er igang med at skære et noget større over med klingen.

Hvis andre ser noget spændende så vær venlig at skrive, evt screen-shot. Det ville jeg være meget glad for, da jeg desværre ikke kan sidde klistret til skermen hele dagen ;)

MvH Emil

EDIT: 2 ROV er igang med at arbejde fra hver deres side, begge med rundsave på.

 • 0
 • 0

Så er de førdige med at skære rør. Nu skal "kloen" vist til og på plads, men det ser ud til at der er noget søgang på overfladen, da den vipper op og ned. Svært helt at bedømme, da der ikke er noget fixpunkt at se den i forhold til.

Nu nærbillleder af kloen.

G'nat :)

 • 0
 • 0

Sikker et dumt spørgsmål men er det ikke netop meningen, at BOP'en skal være ventil så der kan lukkes for olien?

Det er måske bare mig, men jeg ville nok - hvis det var muligt sætte en ventil så sæt på "hullet" i jorden så muligt. Men det er måske ikke mulig pga. trykket? (Altså ikke sætte den nu, men indbygge den i BOP'en fra start)

Jeg kan heller ikke lade være med, at tænke på om det ikke var muligt, at sætte en "støvsuger" med en osteklokke i enden hen over hullet i riseren - kunne man så ikke få suget en del olie, gas og vand op med den og på den måde begrænse udslippet?

 • 0
 • 0

"Sikker et dumt spørgsmål men er det ikke netop meningen, at BOP'en skal være ventil så der kan lukkes for olien?

Det er måske bare mig, men jeg ville nok - hvis det var muligt sætte en ventil så sæt på "hullet" i jorden så muligt. Men det er måske ikke mulig pga. trykket? (Altså ikke sætte den nu, men indbygge den i BOP'en fra start)"

BOP'en er netop en flerlags sikkerheds ventil. altså at der er flere forskellige sikkerheds systemer til at kunne lukke for olien. bland andet en mulighed for at kappe pipelinen og bor af og lukke for brønden. men fordi BP har haft set igennem fingre med mange forskellige fejl i måneneder op til ulykken i først det ene og så det andet sikkerhedssystem. har vi nu baladen. bop'en reagere ikke på deres mange forskellige "luk" signaler.

deres plan er lige nu at skære det ødelagte rør af lige over BOP'en og sætte en ny ventil på.

støvsuger metoden er den første de forsøgte. det var den omtalte tragt. men strømmen af olien og vand og gasser viste sig for kold til at holde fri passage op igennem tragtens rør. så der blev hurtig dannet iskrystaller der blokerede.

 • 0
 • 0

Hvorfor hjælper ham der holder kameraet ikke bare?, det ville da være nemmere end at fjernstyre robotten?

Mvh

 • 0
 • 0

Trykket fra oliekilen er i størrelsordenen 900 bar

Det fornægter sig heller ikke med den udstrømning vi allerede ser nu, hvor diamanttråden trods alt kun lige er brudt gennem rørvæggen.

Når tråden er kommet over halvvejs gemmem røret, så vil trykket betyde at snittet begynder at åbne sig, en meget større mængde olie blæses ud.

Denne oliestrøm blæser så lige ret ud i den gule kasse på wirecutteren, med dette enorme tryk.

Vil wirecutteren kunne modstå det?

Hvis wirecutteren blæses af eller havererer, hvordan vil de så gøre arbejdet færdigt, nu hvor olien fosser ud i mange gange større mængder end hidtil?

Det vil formentligt ikke være muligt at manøvrere en ny maskine på plads, midt i denne kraftige olieudstrømning.

Hvad gør man så ???

 • 0
 • 0

Hvad gør man så ???

Skærer fra den modsatte side ?

Det har været på tale at lave et kilesnit for at undgå at snittet klemmes sammen om klingen og for at give olien en vej bort.

Det er forresten en meget interessant oplysning at olien fosser ud allerede når det yderste rør er gennembrudt, indtil nu har man ikke vidst med sikkerhed om det var 'casing' eller 'drill' røret der ledte olien til overfladen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Trykket fra oliekilen er i størrelsordenen 900 bar - the oildrum skriver dette - 10 - 13.000 PSI.

Uf!

900 bar er vildt meget, når jeg tænker på at min højtrykspuler kan give 220-250 bar med 17 liter i minuttet, nemt kan rive store splinter ud af massivt egetræ. Siger det mig en del om hvor vildt det er.

 • 0
 • 0

900 bar er vildt meget, når jeg tænker på at min højtrykspuler kan give 220-250 bar med 17 liter i minuttet...

...gennem et hul på kun ca 1 mm2 i tværareal.

Når riseren er skåret over, er hullet Ø 20 tommer = 200.000 mm2.

Hvis trykket stadig er 900 bar, når røret er skåret over - eller 750 bar, når vandtrykket i 1,5 km dybde er modregnet - så svarer det altså til en udstrømning på 10.000.000 liter gas og olie i timen, eller måske "kun" 3.300.000 l/h, hvis viskositeten er 3 gange så høj som vand.

Min foretrukne måleenhed for denne katastrofe, er

1 Exxon Valdez = 42.000.000 liter.

Når røret er skåret over, taler vi altså om 2 Exxon Valdez / døgn, i runde tal, indtil kapslen er på plads !!!

 • 0
 • 0

Det meste af disse BOP tråde bliver ret overfladiske, ikke ret mange debattører har arbejdet med olje på dybden. Men vilde idéer kan jo også lede frem- og opad! Oljen skal nok selv finde overfladen.

Den ensomme BOP på en boring indeholder de ventiler, som ved de forskellige driftformer skal lukke for al udstrømning. Husker jeg ret arbejdede vi med 7 ventiler i serie. 1) Helt speciell er lukning med og uden borerør gennem BOP. 2) Dynamiske forhold er også besværlige med kilometelange rørforbindelser. 3) Mediets form, gas, vædske eller fast skal beaktes. 4) Grus i maskineriet er også på havbunden besværlig (erosion).

Som nævnt tidligere forsøgte man for 40 år siden at fremme sikkerheden ved at se på andre industriers sikkerhedsarbejde, men set med kernekraftens perspektiv ligger både oljekraft og vandkraft en hel del efter netop da det gælder lukning.

Det er trist at se så mange debatindlæg, som helt bortser fra fysikkens fakta med hensyn til bunds gående sikkerhed, hilser Tyge

 • 0
 • 0

[quote] Hvad gør man så ???

Skærer fra den modsatte side ? [/quote]

På den modsatte side, sidder den nedadskrånende det af riseren i vejen.

Desuden er min pointe, at når så store mængder olie og gas strømmer ud med så stor kraft, så er det ikke muligt for disse undervandsrobotter, med deres små thrusters, at manøvrere og arbejde i nærheden af lækagen.

Heller ikke selvom olien strømmer væk fra robotten. Lokale strømninger på over 20 knob kan man vel sagtens forestille sig, som konsekvens af en så kraftig udstrømningen.

Ifølge denne http://www.schilling.com/downloads/article... , kan ROV'en kun arbejde i strømninger op til 3 knob.

 • 0
 • 0

Sig mig... nu er der ikke set noget nyt i den video siden meget tidlig i morges... sidder de fast? så lang tid tager det vil ikke at skære i gennem det rør...

Kursk blev skåret over på samme måde.. og det tog under et par dage.

 • 0
 • 0

sidder de fast?

Om det har noget at gøre med at wirecutteren sidder fast, ved jeg ikke, men lige nu fokuserer de igen meget på den store hydrauliske saks, som ellers ifølge planen har overstået sin del af arbejdet, efter den klippede den liggende del af riseren over i nat dansk tid.

Det ser endda ud til at de har ophængt saksen i vandret stilling, så den evt kan klippe den lodrette del over.

 • 0
 • 0

Tryk i selve kilden ifølge Oli Drum ca. 900 bar.

Tryk ved havbunden i omegnen af 6- 9000 PSI = 400 - 650 Bar.

Føj da - der er knald på. Og det virker som om at "snoresaven" sidder fast. Enten er skidtet frosset, eller også sidder den måske fast i det indre rør. altså borerøret der befinder sig inde i raiseren.

Under alle omstændigheder, ser det ud til at det står i stampe lige nu.

 • 0
 • 0

Tryk ved havbunden i omegnen af 6- 9000 PSI = 400 - 650 Bar.

Havbunden er på ca 1.500 m dybde. Det får jeg da kun til ca 150 bar ??

 • 0
 • 0

[quote]Tryk ved havbunden i omegnen af 6- 9000 PSI = 400 - 650 Bar.

Havbunden er på ca 1.500 m dybde. Det får jeg da kun til ca 150 bar ??

[/quote]

Vi snakker om tryk i boringen, dvs. trykket i røret med olie/gas.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Tryk ved havbunden i omegnen af 6- 9000 PSI = 400 - 650 Bar.

Havbunden er på ca 1.500 m dybde. Det får jeg da kun til ca 150 bar ??

[/quote]

Vi snakker om tryk i boringen, dvs. trykket i røret med olie/gas.[/quote] OK, - klart nok.

Det vil formentligt sige at man estimerer, at det hydrostatiske tryk falder med 50-70 bar/km opefter, afhængigt af vægtfylden (dvs forholdet mellem olie og gas), plus et trykfald ved indgangen til borerøret.

Det hydrostatiske tryk kan jo ikke alene falde med 100 bar/km, for så er vægtfylden jo den samme som for vand.

Søren Hartmann skrev igår, at BP endvidere regner med at én af BOP'ens ventiler er delvist lukket, hvilket giver et yderligere trykfald ved BOP'en.

Det er sikkert forklaringen på, at de to caps de har forberedt er forsynet med betydeligt tyndere stigerør end den oprindelige riser.

 • 0
 • 0

Nu skete det!

Kl. 03:36 dansk tid, satte de cap'en ned over toppen af riseren.

Pokkers jeg skulle holde mig vågen så længe!

Der fosser stadig enorme mængder olie ud mellem cap'en og flangen.

Mon den har en hydraulisk lukkemekanisme, der kan "snøre" sig sammen om flangen ?

 • 0
 • 0

Hvor meget det har hjulpet er umuligt at se, men olien fosser stadig ud!

Tallet "Estimated Gallons Leaked" tæller du linker til på din hjemmeside, er et rent skud i tågen.

Når den viser 47.000.000 gallons efter 45 dage, så svarer det til 12 gallons pr sekund i gennemsnit. Det er det tal tælleren skifter med, hvert sekund hele tiden, så de må jo estimere at udslippet er fuldstændigt uændret, både da de skar riseren af, og efter cap'en kom på.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten