Legelaboratoriet: Byg en trykfølsom dørmåtte

En dørmåtte, der fortæller, om der står nogen ved døren, kan laves af sølvpapir og skumservietter. Byg selv med i andet afsnit af Ingeniørens sommer-bygge-serie.

Et vækkeur, fire skumservietter, to stykker sølvpapir og en masse gaffatape kan med tålmodighed gøre dørmåtten trykfølsom, beskytte ynglingsstolen eller administrere læselampen. Selve sensoren er nem at bygge og kræver dele for ca. 20 kroner.

Ingeniørens sommer-bygge-serie giver bud på kreationer, der er billige og kan underholde en eftermiddag, hvis sommervejret opfordrer til indendørs aktiviteter. I første afsnit byggede vi verdens billigste projektor. I dag er anvendelsesmuligheder flere om end mindre åbenlyse.

Læs også: Legelaboratoriet: Byg din egen pap-projektor

For hvad skal man egentlig med en trykfølsom dørmåtte? Som demonstreret i bygge-videoen kan man med sensoren samt en alarm for eksempel finde ud af, om der står nogen ude foran døren. Men sensoren kan også ligge under puden på stolen og tænde læselampen, når du sætter dig. Eller advare uvedkommende væk fra dit reserverede sofahjørne med en højtaler. OBS: Som bemærket i kommentarfeltet skal man selvfølgelig ikke tilslutte anordningen til en stikkontakt - hold dig til, hvad et par batterier kan klare.

Plexiglas til holdbar version

I første omgang skal den trykfølsomme sensor dog bygges.

Ideen er at adskille to lag sølvpapir med skumservietter, som du klipper et lille hul i. Når nogen herefter stiller sig på måtten vil de to stykker sølvpapir få kontakt og fuldende et elektrisk kredsløb – i dette tilfælde et kredsløb bestående af et batteri og et vækkeur.

Sørg for at sætte ledningerne godt fast til sølvpapiret – det er kedeligt at skulle skære sensoren op på grund af en løs forbindelse. Sølvpapir og serviet beskyttes fra begge sider af pap. Til endnu mere holdbare versioner kan bruges plexiglas eller en tynd plade træ.

Når du først har konstrueret sensoren, kan den sættes til hvad som helst. Kun fornuften sætter grænser.

Læs også: Legelaboratoriet inviterer indenfor: Hvad er din bedste ide?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes det er en glimrende idé. Et sådan projekt kan inspirere en masse raske drenge med et arduino kit til at lave nogle sjove sensorer af bla. sølvpapir.

I øvrigt synes jeg at tonen her i debatten er blevet hård i en grad der ikke gavner noget. Der er en, der har gjort sig umage med at lave en sød lille video, og så bliver han skudt fuldstændig ned af en samling sofa krigere. Det skaber jo ikke en stemning, der fremmer flere og bedre videoer. Hvis der er fejl og mangler så fremfør kritik, men gør det konstruktivt. Tonen her er dræbende for motivationen.

En mulig forbedring til den næste video, kunne være at tilføje et par sekunder med erfaringsopsamling. F.eks er det vigtigt at sætte ledningen fast på sølvpapiret - javel Ja, men hvordan? Hvad gjorde man? Tape? Lodning? Kontakt spray? Og der må også være konstateret at noget ikke virkede, ellers ville det nok ikke have været vigtigt at advare mod dårlig kontakt til ledningen. Den del kunne passende have været med også. Det tager kun 5 sekunder.

 • 13
 • 1

Eller gøre opmærksom på at man IKKE skal lege med netspænding som de ellers lægger op til, det er totalt uforsvarlig at lave sådan en artikel.

 • 0
 • 4

Max det er en valid pointe at man skal indskærpe ikke at bruge den til 230v, men din retorik er hård og ukonstruktiv. Hvis du havde lagt mærke til det, så er din kritik blevet hørt og artiklen blevet tilføjet en lille sætning om at man ikke skal bruge den til 230v.

 • 6
 • 0

En mulig forbedring til den næste video, kunne være at tilføje et par sekunder med erfaringsopsamling. F.eks er det vigtigt at sætte ledningen fast på sølvpapiret - javel Ja, men hvordan? Hvad gjorde man? Tape? Lodning? Kontakt spray?

Man kan bruge en papirclips. Den kan ledningen loddes fast på, og derefter sættes på sølvpapiret. Hvis den fikseres med noget karton over og under sølvpapiret, skulle det kunne give en god og stabil kontakt.

Derudover ville jeg nok anbefale at man lavede måtten større, og adskilte de to kontaktflader med et antal 'ruder' af skumsvampe. Som den er nu, skal man faktisk vide hvor man skal træde for at udløse lampen/klokken/hvad det nu er.

Og så kan jeg altså ikke se den lille sætning omkring 230V. Jeg mener ikke det kan understreges kraftigt nok, at man IKKE skal tilslutte sine hjemmelavede køkkenbords-projekter til lysnettet! Risikoen for brand eller livsfarlige elektriske stød er alt for stor.

 • 1
 • 0

Tænkte på, at der måske kan måles kapaciteten mellem sølvpapiret - derved behøver de ikke at komme i kontakt med hinanden. Prøv at sætte en kapacitetsmåler til, og se om det giver udslag. Mange multimetre kan måle kapaciteter.

 • 0
 • 0

Rigtig god idé med disse videoer. De sætter gang i den lille opfinder. Desuden godt med diverse forbedringer. Flere af disse tak!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten