LED’er i VR-headsets øger synsfeltet og kan fjerne kvalme

Lysdioder omkring skærmene i et virtual reality-headset kan give brugeren oplevelsen af en meget bredere skærm, så man slipper for tunnelsyn og ubehag ved den uvirkelige oplevelse, mener Microsofts forskningsafdeling.

Headsets til virtual reality konkurrerer i dag om at udvide synsfeltet i brillerne så meget som muligt, så brugeren føler sig mere omsluttet af den virtuelle verden. Det er imidlertid både svært og dyrt at udvide synsfeltet, hvorfor teknologivirksomheder som Oculus og HTC i dag har headsets på markedet med et synsfelt på 110 grader.

For eksempel har Oculus Rift to skærme, der tilsammen giver synsfeltet på 110 grader og en opløsning på 2.160 x 1.200 pixels. Hvis skærmene skulle udvides i alle retninger, ville det koste processorkraft til at beregne grafikken til de mange nye pixels, ligesom større skærme ville øge prisen på det i forvejen dyre udstyr.

Læs også: Nu blander den virtuelle verden sig i din virkelighed

Ved hjælp af dioder rundt om linserne og i periferien på en udviklerversion af Oculus Rift-headsettet har forskerne hos Microsoft udvidet synsfeltet på en væsentligt lettere måde, skriver blandt andre Ars Technica. Teknikken udnytter, at brugerens syn alligevel ikke registrerer detaljerne i udkanten af synsfeltet.

Alligevel er der stort potentiale, vurderer Robert Xiao, ph.d.-studerende ved Carnegie Mellon, overfor Ars Technica. Han arbejdede inden sit ph.d.-studie på projektet hos Microsoft.

Læs også: Robotter og VR-Briller er byggesjakkets nye medlemmer

»Du bemærker ikke, når du spiller på Oculus eller andre headsets, hvor meget sort der virkelig er i enheden. Du tager den på, og det første, dine øjne fokuserer på, er midten, den lyse skærm. Du opdager ikke, hvor meget af det visuelle felt der er optaget af sort, tom plads,« siger han til Ars Technica.
I forsøget føjede afdelingen 80 LED’er til headsettet, hvilket føjede 60 grader til udviklerheadsettets synsfelt på 90 grader. LED’erne blev styret af data fra computeren, der gav information om farve og intensitet på hver LED’s placering i billedet. Dermed har forskerne i virkeligheden føjet 80 meget store pixels til udkanten af synsfeltet hos brugeren.

Læs også: Verdens første virtual reality-park gør dig til Neo i 'The Matrix'

På grund af mindre forskel mellem, hvad øjet oplever i synsfeltets centrum og i udkanten af synsfeltet, oplevede 11 af de 14 testpersoner i forsøget samtidig mindsket kvalme som følge af de 80 LED’er i headsettet, oplyser Robert Xiao til Ars Technica.

I andre forsøg har forskere arbejdet med at gøre skærmene bredere, men mindske opløsningen i periferien for at mindske behovet for processorkraft.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ender sq nok med at Microsoft får Phillips på nakken for at implementere ambilight i et sæt vr briller :D

Synsfeltet kaldes FOV. Og vinklen der snakkes om, er iøvrigt individuel alt efter hvor tæt ens øjne er på linserne. Jo tætter på, jo større FOV.

Har selv et HTC Vive, og vennerne med briller, har betydelig mindre fov, fordi headsettet skal justeres længere fra hovedet. Det bedste er faktisk når øjenvipperne næsten rører ved linserne. Til gengæld bliver det nemmere at fornemme hver enkelt pixel. De 2 ting hænger sammen.

Spændende ide, men der er stadig behov andre skærme med højere opløsning. Synes ikke tunnelsynet er det største problem pt. Det er nærmere opløsningen. Og computerne virker pt. ikke til at have problemer med at trække VR, så de ka roligt fyre op for opløsningen for min skyld.

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten