Kig indenfor i landets dyreste forbrændingsanlæg

Kom med på en virtuel rundtur i det store nye forbrændingsanlæg, Amager Bakke, hvor byggeriet netop er startet.

En video på ARC - tidligere Amagerforbrændings - hjemmeside giver et godt indtryk af, hvor stort et anlæg, der skal vokse frem ved siden af det nuværende forbrændingsanlæg på Amager frem mod 2017.

Videoen viser anlægget fra den lave ende, hvor affaldet kommer ind med lastbiler og derpå læsses ind i den store kedel, hvorfra dampen driver et turbine-generatoranlæg.

Efter turbinen ledes dampen gennem en række varmevekslere, som producerer fjernvarme til Københavns Energi/Centralkommunernes Transmissionsselskab.

Dertil kommer en masse udstyr, der renser røggassen for støv, sure gasser, tungmetaller, dioxin og kvælstofoxider (NOx).

Anlægget får en kapacitet på 560.000 ton affald om året, men har kun tilladelse til at forbrænde 409.000 ton affald frem til 2020.

Læs også: Amagers kæmpe-forbrænding bliver en plomberet Mercedes

Anlægget må dog godt supplere med lavkvalitets-biomasse frem til 2022, og med fuld kapacitet kan det således producere 444 mio. kWh og 5.240 TJ varme.

Ifølge ARC er Amager Bakke-anlægget kendetegnet ved en høj miljø- og energiprofil, som sikres gennem valget af teknologi.

Det drejer sig for eksempel om ristefyret forbrænding, der sikrer høj og stabil driftstilgængelighed, og om at NOx renses ud af røgen med den mest moderne katalysator (SCR) teknologi, og at røggasrensningen – der klarer partikler, forsurende stoffer og tungmetaller - foregår i en våd proces, der belaster miljøet mindst muligt.

Røggaskondensering og varmepumper skal sikre en høj varmevirkningsgrad, ligesom høje dampparametre medfører en høj elvirkningsgrad. Også en fælles dampturbine uden gear mellem turbine og generator er med til at sørge for en stor elproduktion.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når det gælder affald, ledes landet af små ineffektivt drevne kommuner, som ikke evner at se længere end til det nærmeste gadekær.

Frigiv affaldet og lad lovgivningen regulere markedet ud fra de strategier, som lægges nationalt.

  • 0
  • 3

Hvis vi en dag, hvad der ikke er noget der tyder på, løber tør for affald kan man jo brænde stort set alt hvad man har lyst til i sådan en dims. Der er vist stadig masser af kul.

Syntes der er et super fedt projekt men hvis jeg var driftsanevarslig ville jeg ikke være glad for at have en hel flok intetanende gutter på taget. Det er jo trods alt et kraftværk, dvs. højrisiko for brand, forskellige kemikalier, sikring af anlæg mod terror osv.

Hvad tror du lille Jens der er ude at lege på kælkebakker mener om en sikkerhedsventil til kedlen åbner? Endnu værre hvad nu hvis den ikke åbner? så får lille Jens en rigtig dårlig dag!

Men fedt og modigt projekt...

  • 1
  • 0

Der udledes stadig forstore mængder tungmetaller ud idet fri, selv med de filter som er købt er der tungmetaller som lægger sig på overfladen i omgivelserne. Kan ske at man kan rense bedre i fremtiden. Teknologien mangler omkring 20% før det er tryg med den slags naboer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten