close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

JSF-gennembrud: Letter lodret for første gang

Flygiganten Lockheed viser nu video med optagelser, der viser F-35B-jager, der for første gang letter lodret som en helikopter.

Kun få flyproducenter har haft held med at producere et udbredt fly, der ville kunne lette og lande lodret på samme måde som en helikopter. Siden briterne i 60'erne udviklede Hawker Siddeley Harrier, er det kun den russiske jager Yakovlev Yak-38, der har samme tekniske egenskaber, men nu har den amerikanske flyproducent Lockheed-Martin offentliggjort en video, hvor man for første gang ser en F-35 Joint Strike Fighter (JSF) lette vertikalt som en helikopter.

Læs også: Eksperter: Nye kampfly er afgørende for dansk sikkerhed

På videoen kan man se, hvordan flyet letter fra en flybase i Maryland og holder sig svævende over landingsbanerne.

Videoen viser dig ikke, om flyet er i stand til at udføre den komplicerede manøvre, det er at gå fra lodret til vandret flyvning. I stedet viser videoen, hvordan flyet langsomt er i stand til at lande igen.

Infografik: Joint Strike Fighter kan lette og lande lodret

Lockheed udvikler i øjeblikket tre typer af JSF, og den version, der kan lette og lande lodret, kaldet F-35B STOVL, er tiltænkt den amerikanske marine.

Efter planen skal den amerikanske marine modtage de første fly af typen i 2015.