Henrik Nicolaisen fra Total: Her er planerne for indvinding af skifergas

Se projektkoordinator i Total Henrik Nicolaisens oplæg ved Ingeniørens teknologiske topmøde om skifergas.

Højdepunkter fra Henrik Nicolaisens oplæg. Se hans PowerPoint-slides nederst:

Henrik Nicolaisen er projektkoordinator hos Total - det franske firma, som vil lave prøveboringer sammen med Nordsøfonden i Nordjylland.

Han fortæller om, hvordan en boring efter skifergas anlægges, hvilke risici der er forbundet med produktionen, men også de positive erfaringer, man har i USA, hvor der er foretaget over 500.000 boringer.

I Danmark lyder vurderingen på 650 milliarder kubikmeter, og den første prøveboring vil koste Total i omegnen af 350 millioner kroner.

Ingeniørforeningen, IDA, har spurgt en række fagfolk i de fagtekniske selskaber Energi, Miljø, RISK og STAV om, de har tillid til udenlandske firmaer som Total i forhold til sikkerheden.

Dengang svarede 48 procent nej. Men Henrik Nicolaisen forsikrer, at Total sagtens kan løfte den miljømæssige opgave.

»Total er lille i Danmark, vi er to mennesker indtil nu. 2010 startede vi sammen med Nordsøfonden, der 20-procents partner, at interessere os for skifergas i DK«

»Vi har fået to licenser (Nordjylland og Sjælland nord for Roskilde) til den danske undergrund i forhold til skifergas.«

»Vi har brugt over to år på at undersøge, om der rent faktisk findes skifergas i Danmark. Sæby 1 fra Nordjylland har givet et stort datagrundlag. På det nordlige sjælland ved vi ikke ret meget. De bedste vurderinger og undersøgelser er fra 1950’erne.«

Fase to: 2012-14 vil bestå af 2D seimiske boringer, næste fase bliver de horisontale boringer.

»Kan vi forvente et gasmarked i Danmark, hvis vi får etableret skifergas-produktion i Danmark,« spørger Henrik Nicolaisen og giver selv svaret:

»2024 når vi et punkt, hvor vi bliver nødt til at importere gas til Danmark, hvis vores forbrug skal opretholdes. Så vi bliver afhængige afhængige af andet, end vedvarende energikilde. I hvert fald for en overgang.«

»I Danmark har vi strenge krav om, at de stoffer, der bruges til fracking. Alt vil blive åbent, og borgerne i Nordjylland vil også kunne tilgå data og erfaringer fra boringer, hvis der opstår tvivl og frygt for, hvorvidt skifergassen er sikker osv.«

 • Spørgsmål fra salen:

Totals argument for at skifergas kan forlænge Danmarks selvforsyning holder ikke. Det viser eksempelvis energiudspillet 'Vores energi', hvor man har kigget på vores egentlig forbrug af gas i 2035. Hvad siger du til det?

Nicolaisen: »Jeg må forholde mig til de tal, som ligger der nu. Vi må bare erkende, at vi ikke bliver ved med at være selvforsynende med gas i Danmark, som situationen ser ud nu.«

Hvad med åbenhed om de miljøkonsekvenser, som nordjyderne har krav på. Jeg tænker især på de kemikalier, som skal sprøjtes ned i undergrunden sammen med vandet til fracking. Politikerne i Frederikshavn vil have svar i en grundig VVM-redegørelse

»Hvis vores efterforskningsboring er positiv, laver vi en ansøgning til den danske stat. Den ansøgning vil jo også indeholde et grundig analyse af, hvad de stoffer betyder for miljø omkring skifergasboringen. Jeg mener, at der allerede i dag er fuld åbenhed om det her,« siger Henrik Nicolaisen.

Planerne for indvinding i Danmark v/ Henrik Nicolaisen, projektkoordinator, Total
Totals Henrik Nicolaisens præsentation på Ingeniørens skifergasmøde

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har Total overvejet at bore kystnært ? Kan i bruge havvand i stedet for, hvis i borer kystnært ? Kan grundvands udfordringen blive mindre, hvis i borer kystnært ? Har i overvejet det Total ? SU

 • 0
 • 0

at man overhovedet ikke nævner problemerne i USA med at få økonomien til at hænge sammen.

Hvis man ser på næsten alle de "nye" ukonventionelle ressourcer - så er de et ponzi spil, som holdes i vejret med hype, subsidier og desperation.

Man kan tage tallene fra USA: Mere end 1 Trillion $ investeret i shale. Udvinding knap 2Mbpd og 27BFC gas med en markedsværdi på 288Mio$ om dagen eller 105Mia$ om året. Men industrien bruger 135Mia$ om året.

Så der er altså massivt underskud - selvom de kun lige er begyndt på disse fantastiske ressourcer...

Og hvor meget kan man så udvinde af dem - for de tal der udgydes har ikke noget med, hvad man rent faktisk får ud og op og i overskud efter udgifterne.

Erfaringerne fra både europa og usa viser omkring 1-2 % - og forureningen af ferskvand er massiv udover de andre miljøomkostniner.

 • 0
 • 0

der tætheden af boringerne og antallet

F.eks. på amerikanske bakken shale skal der laves 135 nye boringer HVER måned for at holde en beskeden produktion på knap 800kbpd - og det tal stiger konstant som ressourcerne bliver af dårligere kvalitet.

Hvor mange skal der bruges her i Dk?

 • 0
 • 0

"Jeg mener, at der allerede i dag er fuld åbenhed om det her,« siger Henrik Nicolaisen."

Når nu Total går ind for "fuld åbenhed" så vil vi gerne høre mere om skifergas arbejdet i POLEN. Når nu Total kunne invitere ing.dk til USA, så kunne i måske også fortælle om jeres Polske erfaringer og hjælpe med at "åbne døre", således også erfaringer fra andre firmaer i Polen, kommer til ing.dk og andre skifergas interesserede kendskab.

(NB: hermed igen en opfordring til en studie tur til Polen og Sverige for skifergas interesserede)

Hvis vores demokrati skal træffe beslutninger om tekniske emner, bør det være på grundlag af det alsidigt, relevant og oplyst grundlag. Trist at Total og Nordsøfonden ikke forstår at viden fra Polen og Sverige er en del af grundlaget for de demokratiske beslutningerne i Danmark.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten