Følg med brandmændene ind på Fukushima-værket

Den 18. marts 2011 - en uge efter det store jordskælv og tsunami - trængte 300 brandmænd ind af porten til det smadrede, stille og mørklagte Fukushima-atomkraftværk. Hør Yukio Takayama fortælle om angsten ved at træde hen mod en reaktor, der kunne medføre den visse død. 'Et underligt stille spøgelseshus,' kalder han selv det ødelagte værk.

Videoen er en del af dokumentaren 'Jordskælvet i Japan', som bliver sendt på Discovery Channel søndag d.15.5 kl. 21.30.

Dokumentarfilmproducenten Darlow Smithson er to måneder efter det store jordskælv i Japan klar med den første dokumentarfilm om katastrofen. Under titlen 'Jordskælvet i Japan' viser dokumentarfilmen både billeder og lyd, som ikke tidligere har været offentliggjort. Blandt andet har Darlow Smithson fundet frem til en lydfil af jordskælvet.

»Den kom fra en lidt sjov kilde, da en af vores vedholdende assisterende producere fandt en organisation med navnet the Non-Proliferation Nuclear Treaty Monitoring Group, hvis opgave er at lytte til især Stillehavet efter atomare tests. De havde lavet optagelser i havet den dag, jordskælvet ramte, og var nærmest uforvarende kommet til at optage lyden,« fortæller Guy Davis, der har været ledende producer på dokumentarfilmen.

Det var den 11. marts, at jordskælvet ramte, og kort tid efter gik filmholdet i gang med at producere dokumentarfilmen. Det skete med et hold i USA og et i Japan. På grund af medarbejderne i Japan følger filmen flere menneskers oplevelser efter ulykken.

»En af personerne i filmen, Mr. Harasaka, var en ældre herre, som virkelig mistede alt. Vi brugte en del tid sammen med ham og tog ham med hjem til hans gade, hvor han ikke kunne finde sit hjem. Han brugte noget tid på at lede efter det, og på et tidspunkt fandt han sit stykke jord, men der var bare jord tilbage. Det var helt jævnet med jorden,« siger Guy Davis.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Resultatet af fukushima, en af de største atomare katastrofer i verdenshistorien er ind til videre;

To arbejdere med bestrålede fødder. Et areal (hvor stort) forurenet af radioaktive elementer, hvoraf nogle har relativt kort halveringstid (I-131) og andre længere (Cs).

I samme periode er der vel døde en 20-30 danskere i trafikken?

 • 0
 • 0

Ingeniøren / ing.dk burde være hævet over sensationsjournalistik, herunder at viderebringe andre kilders vrangbilleder.

Det ville have pyntet hvis ing.dk som indledning til klippet fra Discovery havde præciseret at: 1. eksplosionen, som omtales, er fra brint som er dannet ved en kemisk reaktion med vand af overophedede af brændselsstave. 2. kølingen, som vises, ikke er af en reaktor (som er gemt i en (næsten intakt / intakt) reaktorindeslutning, men af brugte brændselsstave som opbevares i et bassin i en svag bygning (som iøvrigt bortsprængtes af den nævnte brint).

Ja, man skal virkelig vide noget for at skrive omtekniske emner.

 • 0
 • 0

Resultatet af fukushima, en af de største atomare katastrofer i verdenshistorien er ind til videre;

To arbejdere med bestrålede fødder. Et areal (hvor stort) forurenet af radioaktive elementer, hvoraf nogle har relativt kort halveringstid (I-131) og andre længere (Cs).

I samme periode er der vel døde en 20-30 danskere i trafikken?

Tjo, og et par selvmord blandt de evakuerede + en hel masse døde husdyr.

Skal vi evt. prøve at finde en mail adresse til en direkte involveret som du kan trivialisere det yderligere overfor, kunne jo være de trænger til lidt perspektiv fra Danmark derovre?

 • 0
 • 0

Ca. 10 minutter inde i udsendelsen oplyses: "Jordens rotation bremses. Døgnet afkortes en brøkdel af et sekund" Men hvis rotationen bremses må det tage længere tid at rotere - og døgnet burde derfor forlænges - antageligvis.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten