close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dagens rumspørgsmål besvaret: Hvorfor tror vi, der findes mørkt stof i universet?

Space with Sarah forklarer i dag, hvorfra vi ved, at der må være fem gange mere mørkt end synligt stof i universet.

Sarah Pearson er dansk astrofysiker, som fra sine studier i USA gør sig umage med at forklare universet for alle, der kigger nysgerrigt og undrende mod nattehimlen. Hun er nærmere bestemt ph.d.-studerende i astrofysik ved Columbia University i New York, hvorfra hun fik sin kandidatgrad i astrofysik i 2015. Før dette var Sarah Pearson studerende i fysik ved Københavns Universitet, hvorfra hun fik sin bachelorgrad i 2012.

Læs også: Ung dansk forsker: Så stort er det kendte univers

Til dagligt forsker Sarah Pearson i mørkt stof og sammenstødende galakser. Sarah Pearson har en passion for formidling af videnskab og har derfor startet sin egen YouTube-kanal ‘Space with Sarah’, hvor hun svarer på de spørgsmål, hun oftest møder, når hun fortæller folk, at hun er astrofysiker. Hver video varer ca. 4-6 minutter og henvender sig til alle, der interesserer sig for astronomi. De fleste er nu også tekstet på dansk.

Læs også: Dansk astrofysiker: Derfor støder galakser sammen, selvom universet udvider sig

Sarah Pearsons arbejde vidner om ægte forskerglæde og veloplagt lyst til at formidle sin viden. I denne uge bringer vi derfor en række af Sarah Pearsons videoer, der naturligvis også kan ses på hendes Youtube kanal.

Kommentarer (63)

Stil endelig diverse spørgsmål til videoen og mørkt stof i kommentarerne her.

Mange hilsner,
Sarah (Space with Sarah)

  • 6
  • 0

Hvad er densiteten af det mørke stof i kg/m3 (bliver formodentlig er meget lille tal), og kan man konstatere nogen variation, så densiteten f.eks. er større nær himmellegemer og galakser end langt fra?

  • 2
  • 5

solsystemet kan ikke bruges som model for en galakse, fordi de yderste stjerner i galakse fastholdes af nabostjerne, og ikke af hele galaksen.

  • 0
  • 11