close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dagens rumspørgsmål besvaret: Hvorfor tror vi, der findes mørkt stof i universet?

Space with Sarah forklarer i dag, hvorfra vi ved, at der må være fem gange mere mørkt end synligt stof i universet.

Sarah Pearson er dansk astrofysiker, som fra sine studier i USA gør sig umage med at forklare universet for alle, der kigger nysgerrigt og undrende mod nattehimlen. Hun er nærmere bestemt ph.d.-studerende i astrofysik ved Columbia University i New York, hvorfra hun fik sin kandidatgrad i astrofysik i 2015. Før dette var Sarah Pearson studerende i fysik ved Københavns Universitet, hvorfra hun fik sin bachelorgrad i 2012.

Læs også: Ung dansk forsker: Så stort er det kendte univers

Til dagligt forsker Sarah Pearson i mørkt stof og sammenstødende galakser. Sarah Pearson har en passion for formidling af videnskab og har derfor startet sin egen YouTube-kanal ‘Space with Sarah’, hvor hun svarer på de spørgsmål, hun oftest møder, når hun fortæller folk, at hun er astrofysiker. Hver video varer ca. 4-6 minutter og henvender sig til alle, der interesserer sig for astronomi. De fleste er nu også tekstet på dansk.

Læs også: Dansk astrofysiker: Derfor støder galakser sammen, selvom universet udvider sig

Sarah Pearsons arbejde vidner om ægte forskerglæde og veloplagt lyst til at formidle sin viden. I denne uge bringer vi derfor en række af Sarah Pearsons videoer, der naturligvis også kan ses på hendes Youtube kanal.

Stil endelig diverse spørgsmål til videoen og mørkt stof i kommentarerne her.

Mange hilsner,
Sarah (Space with Sarah)

  • 6
  • 0

Hvad er densiteten af det mørke stof i kg/m3 (bliver formodentlig er meget lille tal), og kan man konstatere nogen variation, så densiteten f.eks. er større nær himmellegemer og galakser end langt fra?

  • 2
  • 5

solsystemet kan ikke bruges som model for en galakse, fordi de yderste stjerner i galakse fastholdes af nabostjerne, og ikke af hele galaksen.

  • 0
  • 11