close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponsoreret indhold

Vekselstrøm vandt krigen, men nu får jævnstrøm comeback

Nye elkabler til blandt andet Holland og offshore-vindmølleparker sparker liv i jævnstrømmen igen. Den mindsker energitabet og er med en ny type transformerstationer med til at sikre Danmarks fremtidige energiforsyning.

FREMTIDENS ENERGISYSTEM Energisystemet i Danmark står over for omfattende udfordringer, som puster til den gamle fejde mellem jævnstrøm og vekselstrøm. For selvom vekselstrømmen oprindelig sejrede, bliver der nu i stigende grad behov for jævnstrøm på flere områder, mener Peter Weinreich-Jensen, der leder salget af en række energiløsninger hos Siemens Energy Management.

»Der er i stigende grad behov for at transportere strøm over store strækninger, og så bliver det billigere med jævnstrøm,« siger han og kommer med en række eksempler.

Ingeniører fra blandt andet Siemens er i øjeblikket i gang med at etablere en direkte kabelforbindelse mellem Danmark og Holland. Når den efter planen tages i brug i 2019, bliver det eksempelvis lettere at sælge overskudsstrøm fra danske vindmøller, fordi det ofte blæser på forskellige tidspunkter mellem de to lande.

Udfordringen er, at transportere de store energimængder hundredevis af kilometer. Derfor er Siemens i gang med at bygge nye transformerstationer af typen HVDC (high voltage direct current). De konverterer vekselstrømmen i elnettet til jævnstrøm, som ikke har lige så højt energitab over lange distancer.

Læs også: Siemenschef: Markedet for vindenergi fungerer ikke rigtigt

Og så vil de nye typer af HVDC-anlæg samtidig ruste den danske energiforsyning til en fremtid, hvor stabile kraftværker erstattes med flere grønne og ustabile energikilder.

»Det nye ved de her HVDC-anlæg er, at de er gode i et netværk med meget grøn energi. I tilfælde af et blackout, vil de potentielt kunne være med til at starte nettet op igen,« siger Peter Weinreich-Jensen.

Offshore-vindmøller kræver jævnstrøm

Et andet eksempel på det stigende behov for jævnstrøm er ifølge Peter Weinreich-Jensen de mange offshore-vindmølleparker. Der er nemlig en tendens til, at de bliver opført længere væk fra kysterne, hvilket øger energitabet, når strømmen skal dirigeres ind på land.

Derfor er han hos Siemens begyndt at arbejde med særlige transformerstationer på vandet. De konverterer vindmøllernes vekselstrøm til jævnstrøm, leder den ind på land, hvor den igen konverteres til vekselstrøm og forbindes med resten af elnettet.

Læs også: Ingeniører kæmper med at få strøm fra havvindmøller

»Vindmøllerne er ved at fortrænge kraftværkerne i Danmark, og det betyder, at vi samtidig er mange år foran omverdenen. Derfor er vi også først med at udvikle fremtidens løsninger,« siger Peter Weinreich-Jensen.