Værd at vide

Vildskab hersker i grænselandet mellem videnskabeligt fup og fakta

Ugen bød på arrangementer om omvendt fotosyntese og kold fusion, misforståelser omkring negativ masse, ny viden om domesticeringen af hesten og spor af menneskelig aktivitet i Amerika for mere end 130.000 år siden. Men kan vi fæste lid til mennesker og resultater, der vil omskrive den videnskabelige konsensus?

27. apr 2017 8

Nordkorea: Nu med kvantekommunikation

Denne uges Værd at Vide har hovedfokus på det teknologiske niveau i Nordkorea, men undlader ikke at forhåndsomtale et spændende arrangement under Forskningens Døgn i næste uge.

20. apr 2017 3

Ny forskerstrid om universets mørke energi og kompas-proteiner til forklaring af den magnetiske sans

Ugens videnskabelige nyhedsstrøm bragte også en forklaring på tibetanernes særlige evne til at overleve på verdens tag og begavede tanker om, hvordan kunstig intelligens – uden bevidsthed – i løbet af få århundreder kan udkonkurrere menneskeheden.

6. apr 2017 8

Myggen er et aerodynamisk vidunder, og fysikerne har fået en ny kampplads

Ugens videnskabelige overblik byder også på en opdagelse af en asteroide i en usædvanlig bane og et spilteoretisk eksperiment, der peger på en metode til at mindske problemet med hadske kommentarer på nettet.

30. mar 2017 6

Eksisterer vi kun i en computersimulation? Debatten er blusset op på ny

Ugens videnskabelige nyhedsstrøm bragte os desuden nyt om de ældste dele af Jordens skorpe og dinosaurernes slægtskab samt indblik i, hvordan kostændringer har forandret vores gener og stofskifte – og hvordan hjernen opererer, når den skal finde vej fra et sted til et andet.

23. mar 2017 34

Ugens videnskab: Gul er den bedste farve til taxier – forskeres kaffestueberegning finder vej til tidsskrift

Forskere skal ikke juble over rummissioner, der fejler, og bør passe på med at publicere spekulative tanker, som er mere velegnede til morskab i kaffestuen.

16. mar 2017 1

Fik faktorerne, som skulle stabilisere finansmarkedet, det i stedet til at bryde sammen?

En matematisk analyse af komplekse netværkers egenskaber viser, hvordan ustabilitet i det finansielle system kan opstå næsten af sig selv, hvis tilsynsmyndighederne fokuserer på den enkelte bank frem for på banksystemet som helhed.

23. feb 2017 12

Miniaturekamera ser skarpt som en ørn og video inde i LHC

Ugens videnskabelige nyhedstrøm bød også på et nyt matematisk bevis til glæde for seismologer og muligheden for at komme på rundtur i Large Hadron Collider med en robot.

16. feb 2017 1

Er hjerneforskningen på vildspor – og kan en kontroversiel kvantecomputer bruges til noget?

Reservoir computing er et nyt forsøg på at efterligne hjernens beregninger, men samtidig viser en ny undersøgelse, at de metoder, hjerneforskere bruger til at forstå neurale processer, ikke kan bruges på en 'hjerne', vi kender i alle detaljer – en lille CPU.

9. feb 2017 3

Vi kan da altid stole på eksperimenter og målinger – eller kan vi?

Et adelsmærke for teorier og modeller er, at de stemmer overens med observationer og eksperimenter. Men nogle gange er det faktisk virkeligheden – eller rettere den opfattelse vi har af den – der er galt afmarcheret, og teorierne og modellerne, der er mere korrekte end observationerne.

2. feb 2017 9