Værd at vide

Ugens videnskab: Gul er den bedste farve til taxier – forskeres kaffestueberegning finder vej til tidsskrift

Forskere skal ikke juble over rummissioner, der fejler, og bør passe på med at publicere spekulative tanker, som er mere velegnede til morskab i kaffestuen.

16. mar 2017 1

Fik faktorerne, som skulle stabilisere finansmarkedet, det i stedet til at bryde sammen?

En matematisk analyse af komplekse netværkers egenskaber viser, hvordan ustabilitet i det finansielle system kan opstå næsten af sig selv, hvis tilsynsmyndighederne fokuserer på den enkelte bank frem for på banksystemet som helhed.

23. feb 2017 12

Miniaturekamera ser skarpt som en ørn og video inde i LHC

Ugens videnskabelige nyhedstrøm bød også på et nyt matematisk bevis til glæde for seismologer og muligheden for at komme på rundtur i Large Hadron Collider med en robot.

16. feb 2017 1

Er hjerneforskningen på vildspor – og kan en kontroversiel kvantecomputer bruges til noget?

Reservoir computing er et nyt forsøg på at efterligne hjernens beregninger, men samtidig viser en ny undersøgelse, at de metoder, hjerneforskere bruger til at forstå neurale processer, ikke kan bruges på en 'hjerne', vi kender i alle detaljer – en lille CPU.

9. feb 2017 3

Vi kan da altid stole på eksperimenter og målinger – eller kan vi?

Et adelsmærke for teorier og modeller er, at de stemmer overens med observationer og eksperimenter. Men nogle gange er det faktisk virkeligheden – eller rettere den opfattelse vi har af den – der er galt afmarcheret, og teorierne og modellerne, der er mere korrekte end observationerne.

2. feb 2017 9

Folkeviddet har ikke altid den klogskab, man tillægger det

Wisdom of the crowd er i mange tilfælde den bedste metode til at finde svar på svære spørgsmål. Nogle gange går det dog helt galt, og her kan en lille ændring af metoden hjælpe. Måske var noget, Donald Trump skulle overveje, når han søger videnskabelig rådgivning.

26. jan 2017 10

Hvilket videnskabeligt begreb er det vigtigste, folk kender for lidt til?

Blandt 206 bud på oversete videnskabelige begreber og koncepter peger britisk forfatter måske på det vigtigste.

19. jan 2017 69

Siver energien langsomt ud af universet?

Tre fysikere lancerer en teori, der forklarer størrelsen af mørk energi med, at loven om energibevarelsen i virkeligheden ikke holder. Matematikerne prøver at få styr på problemet om de ensomme løbere.

12. jan 2017 45

Videnskab 2017: Sender ny teori for tyngdekraften mørkt stof ud i kulden?

Fysikerne har i årevis ledt og ledt efter partikler af mørkt stof. Har eftersøgningen været forgæves? Det er et de helt store spørgsmål, som Jens Ramskov håber, bliver besvaret i 2017.

6. jan 2017 58

Årets videnskabelige højdepunkter: Gravitationsbølger, den nærmeste exoplanet og en artikel fra Barack Obama

Detektionen af de første gravitationsbølger og opdagelsen af vores nærmeste nabo i Mælkevejen er de mest markante naturvidenskabelige opdagelser i 2016. Den amerikanske præsident og en dansk ph.d.-studerende er på samme Top 100 liste. 2017 byder på nyt forskningsanlæg og måske en ny planet i Solsystemet.

22. dec 2016