close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponsoreret indhold

Svenske ÅF vokser i Danmark: Vi har brug for erfarne ingeniører

I Sverige er ingeniørvirksomheden ÅF ’verdensberømt’. Og det er den også godt på vej til at blive i Danmark. For ÅF løber med ordrerne, opkøber og udvider forretningen. Derfor er der brug for nye kompetente medarbejdere.

Foto: ÅF

Ingeniørerne har store udviklingsmuligheder hos ÅF. Ordrebøgerne er godt fyldt op, og de seneste måneder er 30 nye ansatte kommet til. Og det var inden, den svenske virksomhed i sidste uge offentliggjorde købet af den jyske konsulentvirksomhed Midtconsult.

Dermed er ÅF i Danmark tæt på at runde 400 medarbejdere. Succesen skyldes den stærke ekspertise, som ÅF har opbygget inden for procesindustri, infrastruktur, belysning og byggeri.

»Vi oplever en stor efterspørgsel efter vores specialiserede kompetencer, og derfor har vi løbende behov for nye kolleger, der kan hjælpe med at løfte de spændende opgaver,« siger Anders Bennermark, direktør for ÅF.

ÅF i Danmark er opdelt i to enheder: ÅF er specialiseret i at løse opgaver for procesindustrien, farmaceutisk produktion, fødevareproduktion og energi, mens kollegerne hos ÅF - Hansen & Henneberg særligt rådgiver inden for infrastruktur, belysning, automation, sikring, elforsyning.

»Med opkøbet af Midtconsult tager ÅF et stort skridt ind på markedet for rådgivning om byggeri. Og det ligger godt i tråd med de rådgivningsområder, som ÅF-koncernen tilbyder på det svenske hjemmemarked,« siger Per Seidelin, direktør for ÅF – Hansen & Henneberg.

Teknik er kernen

Skal man pege på virksomhedens DNA, er teknik det første ord, der dukker op hos Per Seidelin, direktør for ÅF - Hansen & Henneberg.

»Virksomheden udspringer af industrien og en ‘industri-tankegang’, og det betyder, at vi er meget tekniktunge. Hvor andre fokuserer på byggeri og anlæg, ligger vores force inden for teknikken. Og det er netop i teknikken, at udviklingen går så utrolig stærkt. Det er spændende at være med til, og vi sørger for hele tiden at være foran på vores felter,« siger han.

Både rådgivende og udførende

Som virksomhed er ÅF ifølge Anders Bennermark usædvanlig på den måde, at virksomheden både er rådgivende og udførende:

»En stor del af vores virksomhed består af projekter og levering af færdige løsninger, hvor vi også håndterer underleverandører. Så vi agerer både projektleder og leverandør, også på fastpris-kontrakter. Det er måske ikke unikt, men i hvert fald anderledes, end hvad nogle af de andre store gør,« siger han.

Et andet særkende ved ÅF er, at opgaverne er meget ‘hands-on’. Det er ikke arbejde med tunge rapporter, der fylder kalenderen, men opgaver, der fører til synlige resultater, hvilket giver medarbejderne stor arbejdsglæde.

Komplet leverance af ingeniørydelser

En typisk opgave er design, projektering og budgettering af nye procesanlæg for kunder i mejeribranchen, biotek- eller den farmaceutiske industri. Det vil oftest være ombygninger eller nye anlæg i eksisterende fabrikker. Men også selve opførelsen og den efterfølgende validering, indkøring og test håndterer medarbejderne hos ÅF.

»Vi sørger for en komplet leverance af ingeniørydelser. Plus projektledelse og håndtering af de underleverandører, der skal til for at opføre et komplet anlæg,« forklarer Anders Bennermark.

ÅF har opbygget stærk ekspertise inden for sit felt, og virksomheden er i dag et af meget få firmaer i Danmark – hvis ikke hele Skandinavien – der kan løfte de større projekter inden for især biotek og farma.

»Der er mange, der kan løse en del af opgaverne; lave automationen, svejse, levere rør eller tanke. Men hvis du skal bygge om i en stor kompleks fabrik, som kun kan holde stille i nogle få uger, så er vi et af de få firmaer, der har den bredde af ydelser og kompetencer,« siger Anders Bennermark.

Vekslende arbejdsindhold

ÅF er repræsenteret i over 30 lande og har over 8.500 ansatte på verdensplan. Virksomheden er flere år i træk blevet kåret som Sveriges mest attraktive arbejdsplads. ÅF i Danmark er med 400 medarbejdere rykket op i mellemfeltet af rådgivervirksomheder. Men selv om den danske virksomhed ikke er lige så kendt blandt ingeniører som den svenske moderkoncern, tilbyder den de samme attraktive arbejdsforhold:

»Medarbejderne får lov til at være med i projekterne i en længere periode. Og de skal tage ansvar for en bredere vifte af opgaver,« forklarer Anders Bennermark.

Det betyder, at man som specialist både arbejder inden for sit felt og bliver bredere involveret i for eksempel selve projekteringen, idriftsættelsen samt test og overlevering.

»Hos os er man på godt og ondt nødt til at arbejde med lidt flere slags opgaver, hvilket gør hverdagen mere afvekslende, og det, tror jeg, at mange synes, er sjovt,« siger han.

Brug for en holdspiller

Meget af arbejdet foregår i team, og projektgrupperne er ÅF’s måde at løse de lidt større, komplekse opgaver på. Medarbejderne er ofte under tidspres, for deadlines og budgetter skal overholdes.

»Det gør, at grupperne bliver sammentømret, fordi de kæmper den her kamp sammen. Det, tror jeg, betyder meget mere end sjove tiltag efter fyraften,« siger Anders Bennermark.

Fordi virksomheden ikke er så stor, består et team typisk kun af fem-ti personer, fortæller Per Seidelin:

»Det er et overskueligt hold, hvor man kommer tæt på sine kolleger, og det gør bare, at man hjælper hinanden meget mere. Så det er ekstremt vigtigt, at vores næste medarbejder også er en holdspiller,« siger han.