Artiklen er sponseret af 3Shape.

Tre softwareteknologier bringer Hollywood-smil til hele verdenen

20. februar 2020 kl. 10:13
Machine learning, platform-integration og cloud computing er ved at ændre hele den måde, vi skal tænke tænder på. Softwareudviklere i et dansk firma har skabt muligheden for, at du kan designe dit perfekte smil.

Allerede i dag gør 3Shapes scanner og software det muligt for en almindelig tandlægeklinik at kunne scanne hele munden på stedet, analysere og stille en umiddelbar diagnose. Hvis tandlægen har den store pakke og en 3D-printer, kan tænderne, eller hvad der er behov for, printes omgående. Illustration: 3Shape.

Tandlægen skal bruge to minutter med en lille scanner inde i din åbne mund. En time senere har 3D-printeren i lokalet ved siden af printet den tand, du ellers skulle vente uger på, var undervejs fra et laboratorium i Kina. Ikke nok med det: Den intelligente software har umiddelbart efter scanningen fortalt dig, hvad der ellers er galt med dine tænder, og hvad du skal forberede dig på at løbe ind i af komplikationer om et halvt år.

Diagnoser og analyser, der i dag kræver dyr og tidskrævende specialistviden, bliver med scanner og intelligent software fra den danske vækstvirksomhed 3Shape hverdag i flere og flere tandlægeklinikker verden over.

3Shape har brug for flere for flere udviklere for at kunne udvikle sig i den ønskede retning, fortæller David Fischer, Software Development Manager


3Shape i tal

Grundlagt: år 2000
Ansatte globalt: 913
Ansatte i Danmark: 295
Ansatte i R&D, DK: 157
Uddannelse: 90 pct. af de ansatte inden for R&D har en mastergrad, min. 10 pct. har en ph.d.

David Fischer, der er Software Development Manager, har været med fra begyndelsen for 17 år siden, da han den gang reagerede på et opslag om, at 3Shape søgte softwareudviklere til 3D-scanning og andre tillokkende udfordringer. Det var mere, end den dengang knap færdiguddannede datalog og matematiker fra Københavns Universitet kunne stå for.

»Vi var seks udviklere dengang. I dag er vi vel flere end 300. Det er svært at holde styr på, for vi vokser hele tiden. Udfordringen er, at vi har brug for endnu flere for at følge med og udvikle os i den retning, vi ønsker,« siger han.

3Shape begyndte egentlig sin forretning med 3D-scanning primært til brug for høreapparatindustrien. Det arbejder selskabet stadig med. Men teknologien bruges nu også til tænder. Og det er et område, der er eksploderet. Scanner og software gør det muligt for en almindelig tandlægeklinik at kunne scanne hele munden på stedet, analysere med det samme og stille en umiddelbar diagnose. Hvis tandlægen har den store pakke og en 3D-printer, kan tænderne, eller hvad der er behov for, printes omgående.

»Hvis vores software bliver stærk nok, kan man forestille sig, at vi kan bruge den til mange andre formål. Scanning af hele kroppen til hurtig diagnosticering eksempelvis. Perspektiverne er enorme. Men lige nu kan jeg love, at vi allerede kan hjælpe tandlæger i almindelige danske klinikker med at tilbyde tandbehandling, der tidligere kun var forbeholdt de allerdyreste klinikker i Hollywood,« siger David Fischer.

Når David Fischer skuer frem, er det især på tre områder, udviklingen kommer til at ske:

Machine Learning/3D-algoritmer

»Udviklingen inden for machine learning gør, at vi kommer til at kunne diagnosticere bedre og bedre. Det er her, softwaren kommer til at hjælpe tandlægen med for eksempel at tilrettelægge et behandlingsforløb for et smukt smil på seks måneder. Eksempelvis hvilke tænder der skal rettes hvornår, og hvilke bøjler der skal i spil hvornår. Og så er der alt det, vi endnu ikke har tænkt på.«

»Det er her, vi finder de krøllede hjerner. Dem, der ikke bare løser en svær opgave, men knuser et problem og skaber nye muligheder. Det, vi sigter efter, er ideer, som da Google fandt på at lave Google Maps. Ingen har tidligere lavet software, der kan analysere, hvad der er galt med din mund. Men det er præcis det, vi skal kunne.«

Vil du med på holdet?

3Shape søger lige nu 12 udviklere til København. Opgaverne er forskellige, men ligger primært inden for de områder, der er beskrevet her: machine learning/3D-algoritmer, platform-integration og cloudløsninger.

Udviklere i virksomheden arbejder på projekter, der typisk består af to til tre scrum-teams, sammensat af folk med forskellige fagligheder og kompetencer.

Vores virksomhed er skabt af ingeniører og softwarefolk. Vores vækst er skabt af softwarefolk, og vores videre udvikling skal sikres af en stor tilgang af flere flittige og fantasifulde folk.

Tjek vores ledige stillinger her:

https://3shape.com/corporate/careers#vacancies

Platform-integration

»Vi skal have samlet alle vores systemer og apps på én platform, så alt spiller sammen, inklusive de dele af vores system, der henvender sig til patienter, tandlæger, laboratorier osv. Hvis machine learning er vores ‘Google Maps-projekt’, så er dette vores ‘Android-projekt’. Vi skal skabe et helt nyt styresystem. Vi kører med en tidlig version, men som jeg ser det, er dette et område, der bare vokser og vokser.«

»Her er det typisk folk med datalogisk modenhed og stærk logik, vi søger. Men også folk med stærke UX skills. Nogle kommer måske fra webverdenen og har arbejdet med front end- eller back end-udvikling. Det er også vigtigt, at vi har stærkt fokus på brugeroplevelsen, da mange tandlæger er novicer til it-systemer. «

Cloud

»Alle bruger skyen nu. Forskellen er bare, at vi er de første til at gøre det inden for vores myndighedsregulerede område. Der er flere årsager til, at dette er afgørende for vores udvikling. Dels har tandlægerne et tungt krav til storage. Mange har faktisk Shurgard-agtige lagerrum til alle deres støbte tandsæt, der ofte skal gemmes i 10 år eller mere. Vores kunder skal kunne gemme deres 3D-modeller i skyen. Og det skal være sikkert og nemt. Men når vi skal arbejde med kompliceret diagnosticering, kræver det også stor regnekraft. Den skal vi kortvarigt kunne låne fra skyen, så de lokale laboratorier og tandlæger ikke selv skal investere i supercomputere. En vigtig årsag til den revolution, vi ser her, er nemlig, at vi kan låne regnekraft efter behov.«

»Vi håber at kunne tiltrække folk, der allerede arbejder med cloud-løsninger, men som godt kunne tænke sig at blive en del af vores verden. Vi arbejder med de nyeste teknologier og kan tilbyde et miljø, der fagligt er blandt de stærkeste herhjemme.«

Softwareudvikler: Vi prøver at være de bedste i verden og tager chancer med ny teknologi

Remote video URL

Søg job hos 3Shape

Debatten er slået fra på dette indhold