Stærkstrøm er ikke for alle: Fra enmandshær til medspiller på powerteam
»Vi arbejder med stærkstrømsteknik, som ikke er for alle. Almindelig lavspænding er der mange, der kan håndtere, men de folk, der kan arbejde på transformerstationer med højspænding er sværere at finde. Det er de folk, som vi har brug for,« siger Anders Vikkelsø, der er administrerende direktør i Nexel. Nexel er en professionel servicevirksomhed, der arbejder for at sikre elforsyningen. Vi hjælper netselskaberne Cerius og Radius med at sikre, at selskabernes 1,4 millioner netkunder på Sjælland og øerne har strøm i kontakten til alle livets gøremål. Vi er specialister i drift, etablering og udbygning af elforsyningsanlæg. Og vi arbejder hver dag på at sikre høj forsyningssikkerhed og god kundeservice.NEXEL
Virksomheden nærer den gode team-kultur og er helt bevidst om, hvilken forskel kulturen gør for de ansatte. Ifølge Anders Vikkelsø skal de gode teams være et kendetegn for virksomheden, og derfor har han et godt øje til de teams, som løfter opgaverne ude på pladserne.
»Vores teams vokser ofte organisk ud af et behov. Det prøver vi at sætte på formel og gøre til et kendetegn i virksomheden. Nogle teams opstår som formelle teams i organisationen, mens andre er noget, der opstår til lejligheden ude på projekterne.«
Teamet er nøglen ude på pladsen
Torben Skyttebo sidder som projektingeniør i Nexel med fokus på hovedstationerne. Hans arbejde er at forberede planer og tegninger til et projekt, så tilsynsførende, elektrikere, højspændingsteknikere og de mange andre specialister kan udføre arbejdet på sitet.
Var det ikke for det, som Torben kalder et powerteam, kunne han ikke have løst opgaven med at skifte en hovedtransformer i det danske elnet så hurtigt, som det blev gjort.
»At sætte det rigtige team kræver planlægning sammen med cheferne fra de forskellige udførende afdelinger. Ofte kan man få de samme folk på opgaven, og det giver et personligt forhold til kollegerne med gensynsglæde og tillid til følge,« siger Torben Skyttebo.
Kollektivet giver de rette løsninger
I hans tidligere jobs har han arbejdet som enmandshær på opgaverne med et hold af eksterne kolleger. En øvelse, der giver en masse faglig robusthed, men den positive dynamik udebliver.
“Mit tidligere arbejde har givet mig en masse erfaring, så jeg ville ikke være det foruden. Jeg har lært meget, men det her er noget andet. Det er en stor gamechanger for mig at arbejde tæt med så stærkt et hold. Jeg får meget mere overskud i min hverdag med så gode kolleger.”
»Her i Nexel kan jeg i større udstrækning tage arbejdstøjet på og være en del af teknologien og det faktiske arbejde på pladsen. Jeg har dygtige folk på alle poster omkring mig. Så hvis vi er syv kolleger på opgaven, så tager alle 15% af ansvaret for projektet og 100% af ansvaret på deres eget område. Pludselig skal man ikke trække hele læsset alene. De flere skarpe hjerner betyder, at de små justeringer, der skal til for at lykkes, bliver gjort inden noget udvikler sig til et problem,« siger Torben Kongsø Skyttebo.
10 kV-komponenten driller - Ind i skurvognen igen
Ifølge Torben er en af de store fordele ved at være ude i marken den tætte dialog med teamet. På det daglige morgenmøde ude på pladsen kan hele holdet stille spørgsmål og komme med kommentarer til projektet. For tre måneder siden gav et morgenmøde en meget konkret løsning på et projekt, der sørgede for, at 7 vindmøller ikke skulle stå unødvendigt stille grundet for spinkel kapacitet i 10 kV-nettet, nu hvor 50 kV var under renovering.
»Vi holdt et rutinemæssigt morgenmøde på pladsen, hvor vi gennemgår dagen og planen sammen med alle de, der er på opgaven. Her besvarer vi alle spørgsmål, der måtte være.«
Den morgen var der et spørgsmål fra en af de rutinerede elektrikere til en specifik komponent i et 10 kV-anlæg. Elektrikeren mente ikke, at komponenten var den rette til det projekt, de stod med.
»Efter mødet kigger vi sammen på det, og vi har ikke bestilt den rigtige højspændingskomponent. Det er sikkert og vidst, at stationen ikke kan køre uden den rette komponent på denne position. Så jeg kaldte alle mand ind i skurvognen igen for at byde ind på problemet. På en time finder vi en løsning med en kombination af de eksisterende og gamle komponenter, så stationen kan sættes i drift uden forsinkelser.«
I Torbens optik, er der en forpligtelse både over for kunder, og de, som leverer strømmen, til at holde stationerne operationelle. Vindmøllerne skal ikke dreje forgæves, fordi den forkerte komponent er bestilt ude på pladsen. Så er opgaven at løse det hurtigst muligt på anden og sikker vis, som ikke er en risiko for forsyningssikkerheden.
Vil du arbejde med forsyningssikkerhed og være en del af et fagligt fællesskab baseret på tillid?
Så se de ledige stillinger hos Nexel.
Hos os bliver du en del af et hold, der har optur over oppetiden. Du får 500 dygtige kolleger, der sætter en ære i at passe på elnettet. Vi er synlige i hverdagen, når vi rykker ud i by og på land i vores biler med det karakteristiske X og når vi arbejder på store anlægsprojekter. Er du klar til at rykke ud sammen med os?
