Softwareingeniører hos Jabra: DevOps og Cloud-native er det nye normale
Alting er software, og der er software i alting. Også det headset, du bruger, når du deltager i Teamsmøder fra hjemmearbejdspladsen og de earbuds, du hører musik i på løbeturen. Software ligger indlejret i det enkelte apparat, i apps til mobiltelefon eller computer og integration til cloudbaserede løsninger som callcentersoftware, CRM-platforme og musikstreamningtjenester. I takt med eksplosionen af hjemmearbejde og streamingtjenester stiger efterspørgslen på Jabra-headsets og på de ingeniører, der skal udvikle dem. Helt konkret står GN Audio, en del af GN Group og virksomheden bag Jabra brandet, overfor at skulle ansætte 70 nye udviklere – alene i år.
De nye udviklere skal blandt andet være med til at implementere Jabras nye digitale produkter, der tager udgangspunkt i fem overordnede trends:
(1) Brugernes oplevelse som standard
I takt med at brugervenlighed og komfort er blevet afgørende for alt fra kontorsoftware til køleskabe, har brugerne vænnet sig til, at produkter er nemme at anvende. Og den standard forventes nu fra alle deres produkter.
(2) Partnerskaber er strategisk afgørende
API-integration til forskellige partneres digitale økosystemer er afgørende for succes. Derudover giver partnerskaber mulighed for at være der, hvor kunderne er. I disse tider er det eksempelvis vigtigt, at være stærk med Teams og Zoom, for at kunne dække brugerens behov.
(3) Cloud-native tilgang sætter nye standarder
Teams der bruger DevOps-fremgangsmåder til at udvikle Cloud-løsninger, sætter nye standarder for hvor hurtigt ny funktionalitet kan komme ud til brugerne. Samtidig giver det fuld kontrol over løsningerne, hvilket giver værdifuld feedback og mulighed for at rette fejl, før de bliver opdaget af brugerne.
(4) IoT-apparater har et forspring i de fremvoksende økosystemer
Internet of Things (IoT) får ny luft med fremkomsten af 5G og Wi-Fi 6. IoT-parate apparater som headsets vil kunne drive denne udvikling endnu længere.
(5) Data er brændstof til innovation
Virksomheder har i årevis indsamlet ”big data”, men nu er tiden moden til at udnytte det til smartere automation og kontekstuel opmærksomhed, som kan skabe mere værdi til kunden.
Mindre friktion og irritation
Med udgangspunkt i disse overordnede trends er et af hovedsigterne for Jabra at fjerne friktion og irritation for brugeren. I ”den gamle verden” var det sin sag at få fikset forbindelsesproblemer med sit bluetooth-headset eller opdatere firmware. Ofte er de tekniske løsninger i sig selv gode nok, men brugergrænsefladen kan afskrække mange ikke-techkyndige fra overhovedet at komme i gang med indstillingerne.
I fremtidige produkter skal brugeren ideelt set ikke forholde sig til, at apparaterne overhovedet har firmware og ikke selv bruge tid på at opdatere den, når der kommer nyt. Akkurat som vi i dag kender det fra for eksempel Microsoft Teams, der får nye funktionaliteter og features fra den ene dag til den anden uden, at brugeren skal foretage sig noget aktivt.
Softwareopdateringer holder produkterne unge
Brugeroplevelsen kan løbende forbedres – også længe efter købet. Det kan for eksempel være en softwareopdatering med ANC (Active Noise Cancellation / aktiv støjreduktion) til et sæt earbuds eller integration til nye funktioner som for eksempel Teams eller Zoom.
Janus Sejr Jensen, Head of Software Engineering, giver et praktisk eksempel på forbedret brugeroplevelse, da han i løbet af det Teams-interview, der er en del af grundlaget for denne artikel, fjerner mikrofonens boom-arm fra munden og placerer den højt oppe på kinden. Tavsheden er larmende, mens man kan se hans mund bevæge sig. Så trækker han boom-armen på plads igen:
»Her er det jo oplagt, at brugeren får en besked om, at boom-armen er placeret forkert, og at lydkvaliteten er nedsat, « fortæller Janus Sejr Jensen over en nu meget bedre forbindelse og kommer med et nyt eksempel:
»Vi har lanceret vores Elite 75t, som fik en ANC-opdatering her i efteråret. Produktet kom på markedet uden ANC, men efter en softwareopdatering, kunne brugerne få ANC gratis i deres allerede købte produkt,« fortæller Janus Sejr Jensen.
Eksemplerne ovenfor illustrerer glimrende visionerne hos Jabra. Opdaterbare og smarte løsninger i den indlejrede software og API giver, i dette tilfælde, en bedre brugeroplevelse i begge ender af Teams- eller Zoomsamtalen.
Jabra – nu med video
Et andet sted, man kan se den udvikling, der sker hos Jabra, er på produktsiden. Ultimo april annoncerede Jabra nemlig sit første kombinerede audio- og videoprodukt, Jabra PanaCast 50 – et intelligent video-mødesystem med indbygget 180⁰ kamera. Videoproduktet er udstyret med kunstig intelligens, der blandt andet kan detektere hvor mange personer, der er i rummet og hvor meget plads, de hver især har. Videobarren vil eksempelvis kunne fortælle, at der er for mange mennesker i lokalet i forhold til gældende corona-restriktioner – eller brandregulativer, når corona forhåbentlig snart er bag os:
»PanaCast 50 er vores første kombinerede audio-/videoprodukt, hvor vi nu også kaster os ud i video-delen af det, vi kalder collaboration-markedet. Det er samtidig vores første IP-forbundne apparat, der kan håndteres i skyen, hvilket passer rigtig godt til den overordnede digitale vision for Jabra,« fortæller Janus Sejr Jensen.
Nedenfor kan du møde fire af de ingeniører, der er med til at føre visionen ud i livet:
Fokus på de bedste features til den rigtige pris
Søren Arne Jørgensen er Manager for embedded software og Bluetooth i Jabra og en af Jabras mest erfarne softwareudviklere:
»Jeg har været med fra start. Dengang var vi et lille foretagende delt op i to divisioner: konsum og det mere professionelle. Jeg startede som den tredje softwareudvikler hos den professionelle division. Så jeg har været med på hele rejsen fra en lille softwareafdeling til i dag, hvor vi er langt over 100.
Vores verden er også blevet utrolig kompleks hen over årene. I starten handlede det om kommunikation mellem to enheder. I dag er det langt mere avanceret med et væld af økosystemer, som vores produkter skal passe ind i. Vi skal jo gerne virke sammen med Microsoft, Zoom og Ciscos løsninger for blot at nævne nogle få.
Min force er indenfor det indlejrede eller embeddded, og det er også den afdeling, jeg har ansvaret for. De klassiske fokusområder for os er batterilevetid, lydkvalitet, trådløs rækkevidde og interoperabilitet med andre apparater. Det er de klassiske dyder i embedded software. Men der kommer hele tiden mere komplekse muligheder. Så det er blevet til et feature-ræs. Man skal have så meget ud af hardwaren som overhovedet muligt, men med fokus på produktets produceringspris. Det er et problem, hvis vi laver verdens mest avancerede features, men produktet er blevet for dyrt at producere. Der skal være balance mellem features, kvalitet og pris, og en forudsætning er, at det kan masseproduceres til den rigtige pris.«
DevOps, hypoteser og cloud-native er hverdag
Morten Nielsen, som har været hos Jabra i et år, er Senior Software Development Manager med ansvar for nye cloudbaserede platforme.
»Mantraet for mit område har fra starten været ‘new ways of working’. Vi skal snakke med kunden, forstå deres udfordringer og finde en løsning på dem. Ved at indsamle data om, hvordan løsningen bliver brugt, bliver man klogere, før man bruger mange penge på at udvikle noget, som måske ikke var den rigtige idé. Det er det, vi forstår ved hypothesis driven development.
Der er mange forskellige måder at implementere DevOps på. Mens du bygger softwaren, skal du have driften med i tankerne. Hvis man tager det til ekstremen, så siger man ”du byggede det – nu drifter du det.” Det, der er hele pointen, er, at vi automatiserer driften, monitoreringen og testningen. Udviklerne skal bekymre sig om at skrive software. Så kan de løbende holde øje med, om tingene kører som de skal og være proaktive og fikse problemer, før der opstår et problem ude hos kunderne. Målet er at automatisere så meget som muligt og gøre livet så let som muligt for alle involverede.
Det, der er virkelig interessant her er cloud-native. Løsningen er fra starten bygget til at leve i skyen, hvilket gør, at man kan benytte alle de services, der er tilgængelige her. Det betyder, at du kan koncentrere dig om selve løsningen og ikke behøver at bekymre dig om alle mulige platforme, som den skal køre på. Man laver tingene én gang, og så skal man lige sørge for at understøtte de forskellige browsere. Det er et meget simplere landskab. Du har også adgang til systemet uanset, hvor du er henne, og så kan du have AI og machine-learning, der, hvor du har adgang til rigtig meget regnekraft.«
Med IoT går headsettet på nettet uden computer eller mobiltelefon
Jarik Poplavski er Senior Software Developer. Han har arbejdet i Jabra et halvt år.
»Jeg synes det er spændende at udvikle software, hvor der er synergi mellem hardware og software. Det er interessant ikke at lave software for softwarens skyld, men at der også er fysiske devices.
Jeg udvikler ikke selv embedded software i headsets og audio devices. Men det software, jeg laver, interagerer med det fysiske device og udveksler data med computeren via nogle proprietære protokoller, som vi har udviklet i GN. Det, der bliver spændende nu er, at vi bevæger os ind i en verden af IoT devices, som for eksempel et headset, der ikke behøver en computer for at gå direkte på cloud tjenester. Det betyder, at man kan komme ind og påvirke nogle steder, der tidligere ville kræve, at du havde erfaring som elektronikingeniør eller audioingeniør.
Når man skal bygge de her devices, er det ikke nok at bygge for eksempel et headset. Man skal også bygge hele økosystemet og infrastrukturen, hvor disse devices har en form for kommunikationsplatform til at udveksle data. Det er ikke revolutionerende nyt – vi kender det fra smartwatches og lignende. Men nu begynder det at blive relevant for headsets, som ellers ikke nødvendigvis har været ”smarte”. De kommer til at understøtte cloud services uden at skulle bruge en mobiltelefon eller en computer. I vores afdeling står vi for at bygge de her økosystemer og den infrastruktur.
Det er en helt ny IoT-platform, som jeg arbejder med, så det er virkelig research and development. Vi udvikler platformen i takt med, at vi udvikler de produkter, der skal bruge den.«
Graduates får ansvar og bliver stillet til regnskab
Nermeen Ghoniem er en del af GN’s graduateprogram. Hun har læst digital medieteknologi på DTU og haft studiejob i Microsoft.
»Jeg er sådan en hybrid mellem UX-design og software. Så Jabra er helt genialt, fordi der er så meget fokus på brugeroplevelsen. Jeg er i gang med min første rotation ud af tre på otte måneder hver. Jeg har allerede fået lov til at arbejde med mobile apps-teamet, integration-teamet og så har jeg også arbejdet med Jabra Direct-teamet, der skaber den software, der går ind i vores headsets. Nu arbejder jeg med de nye cloud-platforme, som jeg startede på i maj.
Jeg kan godt mærke, at GN gerne vil have, at jeg siger, hvad jeg mener. De vil virkelig gerne høre, hvad den yngre generation mener. Jeg synes, at jeg lærer meget, men jeg bliver også lyttet meget til. I starten følte jeg, at jeg fik meget ansvar, men det er en rigtig god måde at lære på, at man dels får ansvar og dels bliver stillet til regnskab for, hvad man gør og siger. Og det er måske noget af det, der mangler i den her virkelige verden, at man kommer med friske idéer.
Man kommer ud af sin komfortzone og lærer så meget som muligt om det felt, man er indenfor. Man skal have noget talent og noget potentiale i graduateprogrammet. Der er også rigtig gode muligheder for at komme til udlandet, men hvis man vil, kan man også blive hjemme. Men jeg tror, noget af det, der tiltrækker os graduates er, at man kan komme ud et andet sted i otte måneder.«
Læs mere om dine karrieremuligheder hos GN Audio her. GN Group er verdensførende med intelligente løsninger indenfor lyd og videosamarbejde, som giver dig mulighed for at "hear more, do more, be more", end du nogensinde troede var muligt. Vores ambitiøse rejse gennem de sidste 150 år har bragt os fra telegrafkabler til radiobølger og til intelligent lydforskning. GN blev grundlagt med en innovativ og global tilgang, som stadig definerer vores måde at agere på i dag. Vores verdensførende ekspertise bygger på denne arv indenfor det menneskelige øre, lyd, trådløs teknologi og samarbejder med førende teknologipartnere. Vores løsninger markedsføres gennem vores brands; Jabra, ReSound, Beltone, Interton, FalCom og BlueParrott i 100 lande. GN er grundlagt i 1869, beskæftiger 6.500 medarbejdere og er noteret på Nasdaq OMX, København (GN.CO).
