Artiklen er sponseret af Selvstændige Ingeniører.

Selvstændige Ingeniører: Projektansættelser er både en udfordring og en kæmpe chance for ingeniørfaget

14. januar 2020 kl. 10:47
Selvstændige Ingeniører: Projektansættelser er både en udfordring og en kæmpe chance for ingeniørfaget
Illustration: Privatfoto.
De atypiske ansættelser, der vinder frem, kan blive en styrke for faget og samfundet. Men IDA skal være vågen i disse år og støtte de nye små virksomheder for at realisere potentialet, mener Selvstændige Ingeniørers Liste.

Arbejdsmarkedet ændrer sig hastigt i disse år. Og IDA skal følge med.

Det emne sætter IDA fokus på i første halvdel af 2020, på initiativ af en bred koalition i IDA, herunder Selvstændige Ingeniørers Liste.

Stanley Dakin sidder i bestyrelsen for det faglige netværk for selvstændige som afvikler mere end 50 arrangementer årligt. Illustration: Privatfoto.

»Der er flere og flere, der er selvstændige på en eller anden måde,« siger Stanley Dakin, Selvstændige Ingeniørers Liste. Han uddyber:

»Mange firmaer ansætter på korttidskontrakter og prioriterer projektansættelser frem for fastansættelser. Det er både en udfordring og en kæmpe chance for vores fag.«

Beskyt de selvstændige

Selvstændige Ingeniørers Liste har et enkelt mandat og en plads i IDAs Hovedbestyrelse, hvor spidskandidat Michael Fahlgren har arbejdet for det ovennævnte initiativ siden seneste valg. Som navnet antyder, varetager Selvstændige Ingeniørers Liste den voksende gruppe af selvstændige. Og den er mere forskelligartet, end man lige skulle tro.

»Mange ingeniører har et CVR-nummer og et sideprojekt, også selvom de har et fast job. Mange går med en drøm om at starte op for sig selv. Dem skal vi støtte som forening,« siger Stanley Dakin og henviser til en lang række servicefunktioner, som kunne blive bedre i IDA i dag.

»IDA kan hjælpe nye startups med at forstå skatteregler, virksomhedslovgivning og meget andet, der ligger udover klassiske fagforeningsområder,« siger han og tilføjer, at de selvstændige også selv skal se IDA som et netværk, hvor man kan mødes med andre selvstændige og få sparring.

Det sker allererede i udbredt grad i det faglige netværk for selvstændige, hvor Dakin og Fahlgren begge sidder i bestyrelsen. De afvikler mere end 50 arrangementer årligt.

»Men som fagforening kan IDA godt gøre mere. Vi kan påvirke de regler, der skal beskytte medlemmerne ved sygdom, barsel, ferie og så videre,« siger Stanley Dakin med henvisning til, at sikkerhedsnettet under selvstændige ikke er videre stærkt. På et nyt arbejdsmarked med mange atypiske ansættelser er der et behov, som skal dækkes her.

Mere innovationskraft

Stanley Dakin pointerer, at de atypiske ansættelser ikke blot er en udfordring, som IDA og samfundet skal håndtere. Det er også en vidunderlig mulighed. At kæmpe for en idé ligger faktisk i kernen af ingeniør-fagligheden, mener han.

»For mange ingeniører ligger det lige for at opfinde noget eller finde på nye måder at gøre ting på. Også ting, de går og tænker over i deres hverdag, udenfor arbejdslivet,« siger han.

»Hvis flere ingeniører realiserer de ideer, de går med, vil vi opleve mere innovation, hvilket giver flere arbejdspladser og værdi til samfundet,« siger han.

Og her er det altså ifølge Stanley Dakin en fordel, at man i dag kan starte op som selvstændig konsulent på deltid - eller være projektansat med tid til egne projekter, når man ikke er i job. Med behørig støtte fra IDA.

STEMMER FRA IDA

IDA har 13 forskellige politiske fællesskaber, hvor medlemmer kan få indflydelse.

Næste valg til IDAs repræsentantskab er i foråret 2022, hvor også IDAs formand og Hovedbestyrelse bliver valgt.

Op til da bringer vi løbende interview og debatindlæg med aktive medlemmer fra IDAs politiske lister.

Læs mere her

Debatten er slået fra på dette indhold