Artiklen er sponseret af CBS HD.

Maj knækker koden: Hun gør bæredygtighed til forretning

23. maj kl. 11:51
CBS
Maj Jakobsen bruger sin uddannelse hver dag i arbejdet for at få grønne dagsordner til at harmonere med god forretning. Illustration: Kristian Holm.
Maj Jakobsen er afdelingsleder for bæredygtighed og VVS hos Norconsult A/S. Hun leder den 25 mand store bæredygtigheds- og VVS-afdeling og har desuden ansvar for virksomhedens overordnede strategi for bæredygtigt byggeri.

Hjerter og planeter er det nye sort. I hvert fald når man arbejder med DGNB-certificering og bæredygtighed i byggeriet som Maj Jakobsen. Hjerter og planeter er to nye udmærkelser, som tildeles DNGB-byggerier, der har særlig fokus på mennesket og klimaet og Norconsults kunder viser stor interesse for de nye kvalitetsstempler. Maj oplever da også, at bygherrernes ambitioner på bæredygtighed er vokset i de senere år og at man i højere grad ser det som en konkurrenceparameter.

»Hvor det f.eks. tidligere blot gjaldt om at få en DGNB-certificering, så ønsker kunderne i dag rådgivning om, hvordan de bygger på det højeste niveau af bæredygtighed. Der er kommet positiv konkurrence på bæredygtighed, og det er dejligt,« siger hun.

Fra VVS-ingeniør til leder

Maj er uddannet VVS-ingeniør og har siden taget en HD i International Business fra CBS. For Maj førte uddannelsen først til stillingen som afdelingschef hos AI Arkitekter og siden til jobbet som afdelingsleder hos Norconsult A/S. Her har hun ledelsesansvar for 25 ingeniører og bruger desuden sine værktøjer fra HD-studiet til at sikre, at rådgivningsfirmaets strategi for bæredygtighed bidrager til Norconsults bundlinje. 

Maj har gennem mange år været en del af udviklingen indenfor bæredygtigt byggeri, og hun har oplevet et markant skred i bygherrernes ambitioner

»Hvor det tidligere blot gjaldt om at få en DGNB-certificering, så ønsker kunderne i dag rådgivning om, hvordan de bygger på det højeste niveau af bæredygtighed. Der er kommet positiv konkurrence på bæredygtighed, og det er dejligt,« siger hun.
Maj har altid drømt om at arbejde med ledelse, og HD-studiet var en afgørende forudsætning for, at det blev virkelighed – både for hende selv og for hendes arbejdsgiver.

HD opkvalificerede og supplerede Majs eksisterende evner, og løftede hende fra ingeniør til leder.
Illustration: Kristian Holm.
Maj Jakobsen - Blå Bog

Afdelingsleder bæredygtighed og vvs, Norconsult A/S

Karriereforløb

  • 2021 - 2023: AI Arkitekter & Ingeniører, afdelingschef ingeniørafdeling
  • 2017-2021: AI Arkitekter & Ingeniører, assisterende afdelingsleder
  • 2015-2017: ALECTIA/NIRAS, fagleder bæredygtighed
  • 2009-2015: MT Højgaard, fagleder bæredygtighed
  • 2008-2009: Bascon, diplomingeniør

Uddannelse

  • 2014: HD2 International Business
  • 2008: Diplomingeniør, bygning

Forretningsforståelse var nøglen

HD-studiet har åbnet Majs øjne for, at forretningsforståelse skal gennemsyre alle processer i en virksomhed, og at de forretningsmæssige udfordringer og værktøjer er de samme på tværs af alle brancher.

»På tre områder har HD’en især styrket mig – forretningsforståelse, projektledelse og rådgivning. F.eks. er den generelle forretningsforståelse et vigtigt ledelsesredskab for mig i dag, for selv om Norconsult A/S er en grøn virksomhed med speciale i bæredygtige løsninger, så skal vores bundlinje være sort. Vi skal levere vores kerneydelse og samtidig tjene penge.«

»HD’en har også gjort mig til en bedre rådgiver i bæredygtighed. I dag giver jeg ikke en floromvunden tale om bløde værdier, men kan præsentere en businesscase, der eksempelvis kan dokumentere, at et bæredygtigt byggeri vil blive en god forretning i løbet af fem år.«

Gode håndværkere tænker ikke (kun) forretning

En af Majs ledelsesopgaver hos Norconsult er at skabe en afdeling, hvor processerne understøtter både kvalitet og forretning.

»Vores VVS’ere er kendetegnet ved deres høje tekniske faglighed. De tænker det faglige først og ønsker at levere det ypperste. Min opgave er at sikre, at både bygherren og chefen bliver glade.«

Maj Jakobsen mener, at det gør hende til en bedre leder, at hun er uddannet VVS-ingeniør. Hendes faglige baggrund betyder, at hun forstår sine medarbejderes faglige stolthed og ambitionen om, at det tekniske skal være perfekt. Det giver en god dialog med medarbejderne. Som VVS-ingeniør kan hun desuden forene faglighed og forretningsforståelse på en måde, der kommer bygherren til gode.

Tilmeld dig én af CBS’ 10 HD2-specialiseringer med opstart til sommer

Du kan starte din vej til drømmejobbet allerede til august/september 2023.

15. juni er der tilmeldingsfrist.

TILMELD DIG HER

Uddannelsen er integreret med arbejdet

Et af HD-uddannelsens kendetegn er, at studieopgaverne er cases fra den virksomhed, man arbejder hos. Maj Jakobsen lavede flere projektopgaver om sin daværende arbejdsgiver MT Højgaard, og hendes speciale handlede om virksomhedens planer om at indtage det norske marked. Specialet vakte stor interesse, og da MT Højgaard etablerede kontor i Norge, blev Maj Jakobsen sat ind som rådgiver og tilbragte en stor del af de følgende måneder i Norge.

»Det stærke ved casestudierne er, at man kan tilegne sig de faglige begreber og værktøjer og samtidig få en større forståelse af sin arbejdsplads og den branche, den er en del af,« siger Maj og fortsætter:

»I dag kan jeg forene mine to fagligheder og min passion for bæredygtighed og ledelse. Jeg kan bidrage til at gøre verden grønnere – og bundlinjen sortere. Det er en god fornemmelse. Jeg er lige der, hvor jeg skal være.«

Debatten er slået fra på dette indhold