Nyheden om, at tre DTU-institutter nu udbyder en række efteruddannelseskurser indenfor bioproduktion, har fået de helt store smil frem i biotekvirksomheden Chr. Hansen A/S.
I virksomheden, der fremstiller naturlige fødevareingredienser, er man nemlig særdeles bevidst om den ekstreme hastighed, som mange bio- og digitaliseringsteknikker udvikler sig med.
»Vi opererer jo i en branche, hvor udviklingen går voldsomt stærkt, og hvor man som virksomhed er nød til at forny sig, hvis man vil forblive konkurrencedygtig. Derfor er vi altid glade for initiativer, der kan gøre os klogere, og vi er endnu gladere, når initiativerne kommer fra en kompetent samarbejdspartner som DTU,« siger Vice President, R&D Process Science & Development hos Chr Hansen, Susanne Grøn.
Hun tilføjer, at én af virksomhedens erfarne medarbejdere allerede har deltaget i tredageskurset ”Getting started with Python for Data Science and Automation in Biotechnology”.
Og det var en ubetinget succes:
»Ud over de meget værdifulde kompetencer, som kurset udstyrede ham med, var han rigtig glad for at være tilbage på DTU og få mulighed for at netværke med de øvrige kursister. Jeg er ikke i tvivl om, at det har boostet hans arbejdsglæde efterfølgende,« lyder det.
Et stort skridt videre
For Bjarke Bak Christensen, der er institutdirektør for DTU Bioengineering, er kursusrækken også en milepæl, der er til at få øje på:
»Vi har i forvejen et tæt samarbejde med biotekindustrien, men med kurserne her, tager vi det et stort skridt videre. Målet er selvfølgelig, i videst mulig omfang, at få den viden, de metoder og de videnskabelige gennembrud, der skabes på universiteterne, videreformidlet til vores virksomheder og dermed give dem en konkurrencemæssig fordel,« siger han og peger på endnu en årsag:
»Tanken om livslang læring er noget, vi på hele DTU bakker op om – bl.a. med det tværgående center DTU Learn For Life. Og her passer den nye kursusrække særdeles godt ind,« lyder det.
Stor bevilling gjorde det muligt
Bjarke Bak Christensen fortæller, at kurserne udbydes af DTU Bioengineering, DTU Biosustain og DTU Chemical Engineering i fællesskab, men at det er bevillinger fra Novo Nordisk Fonden på et trecifret millionbeløb, der har gjort det hele muligt. Målet er dog, at kursusvirksomheden med tiden vil finde sine egne økonomiske ben at stå på.
»Vi sigter mod, at det med tiden kan blive en forretning, der hviler i sig selv. Derfor vil vi også meget gerne samarbejde med andre universiteter – eksempelvis om at udbyde internationale kurser indenfor både lifescience og bioscience. Dermed også sagt, at vi på DTU ikke vil have noget imod at blive en international efteruddannelses-hub,« siger han og løfter sløret for næste skridt:
»I første omgang tilbyder vi en række mere generelle kurser, som vil blive udbudt én eller to gange om året, og som den enkelte kursist kan gå direkte hjem og bruge. Men vi arbejder også på at kunne tilbyde mere skræddersyede forløb, der kan være målrettet virksomheder med et bestemt fagligt ønske. Det kunne f.eks. dreje sig om nye oprensnings- og styringsmetoder eller teknikker til mere bæredygtig produktion.«
Styrker digitalisering, bæredygtighed og grøn omstilling
For Chr. Hansen, der i 2019 blev kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af den canadiske analysevirksomhed, Corporate Knights, er det ambitioner, der lover rigtig godt for fremtiden.
»Vi synes selv, at vi i Chr. Hansen er nået rigtig langt med den grønne omstilling, men der er ingen tvivl om, at vi kan nå endnu længere med de rette kompetencer – særligt indenfor digitalisering,« siger Susanne Grøn og fortsætter:
»Det handler bl.a. om at få data fra produktionen koblet endnu bedre sammen med R&D - og i det hele taget få vores eksperimentelle platform gjort 100 procent digital. Der kommer DTU-kurserne nærmest som sendt fra himlen.«
Bjarke Bak Christensen bekræfter, at kompetencer indenfor digitalisering er noget, rigtig mange virksomheder efterspørger – bl.a. for at blive endnu mere grønne. Og det er bestemt et godt sted at starte, siger han.
»Med det store digitale overblik åbner der sig en verden af muligheder. Både med hensyn til at spare på energi og vand, men også i forhold til at udnytte diverse sidestrømme. Det har meget store perspektiver, og er noget DTU hellere end gerne vil bidrage til at realisere,« lyder det fra institutdirektøren.
Efteruddannelse I samarbejde med biotekindustrien tilbyder DTU følgende efteruddannelser indenfor ‘Fermentation based biomanufacturing' og 'bio-manufacturing of pharmaceuticals’: * Introduction to Biomanufacturing
ved DTU Chemical Engineering, DTU Bioengineering og DTU Biosustain
24. - 26. August 2021
* Hands-on cGMP for Biomanufacturing Operations
Forår 2022
* QA 4.0 future GMP Technologies
Forår 2022
* Global Regulatory Affairs for Medical Products
Marts 2022
* Getting Started with Python for Data Science and Automation in Biotechnology
3. - 5. Maj 2022
