Artiklen er sponseret af Dynaudio.

Kinesisk kontrakt booster dansk audio-virksomhed

20. december 2021 kl. 16:32
Kinesisk kontrakt booster dansk audio-virksomhed
Illustration: Frank Ulstrup.
Dynaudio har gennem årtier leveret premium lyd til studier, hjemmet og eksklusive bilmærker. Men samarbejdet med kinesisk Xpeng, der producerer el-biler, har sat ekstra turbo på udviklingen af Dynaudios bil-lydsystemer og givet næring til ambitionen om at dominere markedet for lydsystemer til bilen.

Dynaudios ingeniører overlader ikke noget til tilfældighederne. Der er målt på alle parametre, så lyden er bedst mulig. Illustration: Frank Ulstrup.

Med Dynaudios lydsystem i panelerne kører den kinesiske elbil-producent Xpeng ind på det danske marked primo 2022. Mærket er allerede vidt udbredt på internationalt plan. Det har ikke været nogen lille opgave for Dynaudio, men resultatet har sat nye standarder.

Dobbelt-spole fordørs-bas og 10” subwoofer

I 2018 blev Dynaudio kontaktet af den kinesiske elbils-producent Xpeng. Deres lydansvarlige var stor Dynaudio-fan og ville have Dynaudio i deres nye P7-model.

Det førte til en lang og spændende udviklingsproces, der efter 2 år og 7 nye højtalermodeller endte med Dynaudios mest avancerede system til dato. 18 højttalere, en dobbelt-spole fordørs-bas og en stor 10” subwoofer i bagagerummet. Både bilen og lydsystemet blev en kæmpe succes, og der er solgt 60.000 enheder og P7 forventes i Danmark i begyndelse af 2022.

Bilen er det bedste sted at lytte til musik

Dynaudio matcher P7’erens lækre og skarpe design med sit lydsystem. 18 højtalere gør lyden ligeså elegant som køreturen. Illustration: Frank Ulstrup.

Bjarke Pihl Bovbjerg leder firmaets udvikling af lydsystemer til bilen. Han mener, at billyd er et område med enormt udviklingspotentiale.

»Køreturen er for mange mennesker en lille pause i hverdagen. På køreturen kan du være helt dig selv og få et mentalt pusterum, hvor der er tid til eftertanke og ro. Det er den ideelle mulighed for at koble af med din yndlingsmusik,« siger Bjarke Pihl Bovbjerg og fortsætter.

»Problemet er bare, at der er mange dårlige lydsystemer blandt vores konkurrenter. Folk glemmer at teste bilens lydsystem, og sælgeren demonstrerer det i mange tilfælde, når bilen står stille. Men den virkelige test er at få musikken til at flyde, når bilen kører.«

Bilen er det sværeste sted at høre musik

Lydsystemer til bilen er en af de sværeste udfordringer for professionelle lydfolk. En af udfordringerne er, at de mange højttalerenheder, diskant, mellemtone, bas og subwoofer, der er placeret rundt omkring i kabinen, spiller på samme tid. De fleste højtalere sidder bag føreren, og derfor vil lydoplevelsen komme bagfra.

Illustration: Dynaudio.

Bjarke Pihl Bovbjergs Blå Bog

2020: Dynaudio, Director R&D Automotive

2013: Dynaudio, Lydtuner Automotive

2012: Bang & Olufsen, Udviklingsingeniør Automotive

2002: Pulse HTV, R&D and Quality Manager

2000: Harman International, Akustikingeniør JBL og Infinity


For at skabe en autentisk musik-oplevelse forsinker Dynaudio lyden fra højttalerne bag føreren så meget, at de forreste højttalere bliver dominerende og fanger hjernens opmærksomhed. Det kræver en knivskarp finjustering af lyden, der ikke må forsinkes så meget, at hjernen opfatter det som ekko.

En anden udfordring er, at farten og lyde i kabinen påvirker lydanlægget. Disse forstyrrelser regulerer Dynaudios lydsystem for ved at justere lydbilledet automatisk i forhold til den omgivende støj og antal personer i bilen.

»Lige nu arbejder vi på en feature, hvor vi benytter data om udetemperaturen til at skabe en algoritme, der kompenserer for den reduktion i lyden, kulden skaber.« Bjarke Pihl Bovbjerg, Director, R&D Automotive

Elton John hører Dynaudio

Siden 1989 har Dynaudio også leveret studielyd i verdensklasse. Dynaudio Pro højttalerne er anerkendt som et af verdens bedste HiFi-systemer af musikindustriens lydeksperter. Højtalerne hyldes for deres præcise, konsekvente og pålidelige lydgengivelse. De anvendes i dag i en række verdensberømte lydstudierverden over, hvor de bidrager til, at kunstnere
som Coldplay, Jay Z, Miles Davis og Elton John kan skabe knivskarpe lydbilleder og udødelig musik.

Dynaudios dynamiske lyd både til bilen, studiet og hjemmet bygger på mange års ekspertise og know-how inden for high-end hifi. Virksomheden introducerede blandt andet højtaler-serien Consequence i 1983 og serien Evidence i 1999. Begge serier er i dag ikoner inden for Home Audio og elskes for sit design og unikke skarphed og rumlighed i lyden. Serien er som Dynaudios øvrige produkter kendetegnet ved brugen af softdome-diskanter og MSP-membraner til mellemtone og bas, som reducerer resonans og ringning i membranerne.

HIGHLIGHTS i Dynaudio

· 1989: PRO-serien tager de professionelle lydstudier med storm  
· 2001: Leverandør af lydsystemer til Volkswagen  
· 2012: Focus XD. Verdens første trådløse high-end højttalere  
· 2018: Confidence-serien. Introduktion af ny high end Hifi-linje  
 

LÆS MERE

Debatten er slået fra på dette indhold