I Forsvarets nye Cyberdivision er ingeniørerne uden efternavn
I Forsvarets nye Cyberdivision er ingeniørerne uden efternavn
Rune er en af de ingeniører og it-specialister, der er rygraden i den nyoprettede Cyberdivision, hvor forsvaret har samlet de fleste af sine it-aktiviteter. Som ingeniør elsker han at fortælle om sit arbejde, men der er meget, han ikke må røbe - sit efternavn, til at begynde med.
»Vi er 600 mand herude, og ingen må rigtig sige, hvad de laver, fortæller Rune. Der er selvfølgelig gode grunde til, at vi gemmer os. Men det er også lidt ærgerligt, for som ingeniør ville jeg virkelig gerne dele med mine fagfæller, hvilke helt unikke ting vi arbejder med.«
Som årsag til hemmelighedskræmmeriet peger han blandt andet på, at Cyberdivisionen har en helt særlig opgave i at drive statens klassificerede systemer med informationer, der vurderes vitale for rigets sikkerhed.
Cyberdivisionens ansvarsområde går hele vejen fra de bonede gulve i Forsvarsministeriet i det centrale København til soldaterne ude i felten, hvor meget afhænger af den back-up, de operative enheder kan få fra it-specialister.
Alt til helikoptere
Rune fremhæver helikoptere som eksempel på, hvor komplekst et sæt af opgaver han og hans kolleger håndterer:
»Hvad enten det er støtte til piloterne i luften eller mekanikerne på jorden - vi leverer it til det hele. Hvis der er en flyverlæge om bord, så leverer vi de elektroniske patientjournaler og al den øvrige it-understøttelse, lægen har brug for.« Med Cyberdivisionen har vi fået den opstilling, der skal til, for at skærpe forsvarets digitale flanke i de kommende år. Kravene til mine kollegers, it-specialisternes, kompetencer vokser hele tiden. Vi er hele tiden udsat for en ekstrem konkurrence fra folk, som sidder bag computerskærme i lande, der er os uvenligt stemt. Derfor skal vi hele tiden udvikle os og blive dygtigere både som organisation og som individer, men forudsætningen for at it-niveauet kan løftes markant de kommende år er, at it-området tilføres flere ressourcer i forbindelse med det kommende forsvarsforlig, så Cyberdivisionen styrkes. - Oberst Claus Pertou Brixensen, fungerende chef for Cyberdivisionen
Rune fremhæver, at man som ingeniør i Cyberdivisionen får chancen for at arbejde med opgaver, der i kompleksitet rækker langt ud over det, man møder på en gennemsnitlig dansk it-arbejdsplads. Det er blandt andet derfor, folk sjældent forlader stedet, når de først er kommet inden for dørene. Rune har selv været ansat i forsvaret i en årrække i forskellige jobfunktioner. Han siger:
»Her bliver folk i lang tid. Vi har en høj seniorprocent, selvom du med en baggrund som it-specialist i forsvaret bliver efterspurgt andre steder i it-branchen. Det har måske også at gøre med, at vi har en god balance mellem arbejde og familieliv. Stort set alle er forældre.«
Ukraine har ændret fokus
Krigen i Ukraine har på kort tid fuldstændig ændret de vestlige landes tilgang til deres forsvar. Det gælder ikke mindst i Danmark:
»Ukraine har betydet, at vi retter vores fokus endnu mere mod soldaternes operative behov – og yderligere imod cybersikkerhed. Der er meget, vi skal håndtere anderledes fremover, og derfor får vi her i Cyberdivisionen sandsynligvis tilført mange nye opgaver, alt efter hvad politikerne beslutter. Men på en tragisk baggrund kan krigen faktisk give endnu mere mening til vores arbejde.«
Cyber-domænet
Den militære verdens traditionelle domæner – land, vand, luft og senest ”space” – er inden for de seneste år blevet suppleret af endnu et domæne: cyber. I dag angribes vi konstant i cyber-domænet. Den situation gør, at forsvarets it-specialister hele tiden får mere og mere komplekse udfordringer. Cyberdivisionen er en arbejdsplads med it-karriereveje på mange niveauer. Det er FMI, der anskaffer, driver og bortskaffer materiel og it for hele forsvaret. FMI har således ansvaret for halvdelen af hele forsvarsbudgettet. Desuden bistår FMI’s it-medarbejdere dagligt i at modstå de cyberangreb, Forsvarsministeriets koncern på over 20.000 medarbejdere udsættes for. Der er ca. 2.500 medarbejdere i FMI, hvoraf ca. 600 arbejder i Cyberdivisionen, fordelt over hele kongeriget. Vil du vide mere om karrieremuligheder Cyberdivisionen?Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI
Send os nogle linjer omkring din faglige baggrund, så kontakter vi dig: jobicyberdiv@mil.dk
Dertil kommer, at den teknologiske udvikling går imod det, man i militær jargon kalder Multi-Domain Operations. Hvor de tre værn tidligere i høj grad var silo-opdelt, arbejder man nu på tværs: Alle vil se eller dele situationsbilledet, så det skal bindes sammen af sensorer. Det er komplekst ikke mindst på grund sikkerheden og de mange partnere på tværs af lande, og ifølge Rune er det en kæmpeopgave for de forskellige landes forsvar.
»Der er rigtig meget, jeg ikke må fortælle om mit job, men det jeg gerne vil sige er, at det giver nogle helt unikke opgaver, fordi vi er nødt til at samarbejde med vores leverandører, og fordi vi arbejder på tværs af landegrænser.«
Man får spændende udfordringer som it-specialist i forsvaret, uanset hvilken specialisering man end har, siger Rune. Og oveni det et arbejde, der er dybt meningsfuldt.
Elev i Cyberdivisionen er på it-landsholdet
Michella Zielinska Munch er på det danske it-landshold, et initiativ som skal inspirere flere kvinder til at gøre karriere inden for it og tech. Hun arbejder til daglig i en elevstilling som it-supporter i Cyberdivisionen og mener, at forsvaret er et godt sted at søge hen, hvis man har ambitioner med sit fag:
»Jeg har en drøm om at blive leder engang, og på det område får man nogle muligheder for at udvikle sig her i forsvaret, som man ikke får andre steder. Cyberdivisionen har tre hovedopgaver: For det første cyberforsvar. Cyberdivisonens opgave er at overvåge og forsvare forsvarets centrale netværk, for vi er under konstante cyberangreb. For det andet digitalisering af forsvaret – blandt andet når det gælder den måde, vi laver militære operationer på. For det tredje stabilisering af it-driften med forbedringer for den enkelte bruger. - Generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI
Det er min ambition, at Cyberdivisionen skal vokse, for opgaven er stor og kræver mange flere dygtige mennesker.*
Da hun begyndte som elev i Cyberdivisionen, blev hun overrasket over, hvor meget der foregår på it-fronten.
»*Selvom jeg ikke selv er involveret i det, kan jeg godt blive lidt blæst bagover. Jeg kan sagtens se mig selv fortsætte herinde, når jeg har afsluttet min uddannelse,« siger hun. Men lige nu er det hverdagen som supporter, der fylder:
»I min hverdag er jeg glad for at kunne hjælpe folk med deres it-problemer. Jeg arbejder sammen med nogle skønne mennesker, og det er selvfølgelig virkelig vigtigt, men det giver en ekstra dimension til mit arbejdsliv at være en del af en organisation i rivende udvikling,« slutter hun. Cyberdivisionen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er en arbejdsplads med it-karriereveje på mange niveauer. Opgaverne spænder fra drift, overvågning og vedligehold til udvikling af nye, unikke it-løsninger. Geografisk er størstedelen af medarbejderne placeret i Storkøbenhavn, men der er afdelinger over hele kongeriget. Cyberdivisionen har en overvægt af civilt ansatte, der arbejder side om side med militært ansatte. Vil du vide mere om karrieremuligheder Cyberdivisionen?
Send os nogle linjer omkring din faglige baggrund, så kontakter vi dig: jobicyberdiv@mil.dk
