Fra garagebryg til 4 mio. liter øl på få år: Skanderborg Bryghus er måske verdens mest automatiserede mikrobryggeri
Der er 11 ansatte, men i princippet kan to mand drive de bryggetekniske processer på det nyudbyggede Skanderborg Bryghus.
Og det er ikke, fordi de gyldne dråber tøvende forlader taphanen. De kommer nærmest væltende i kaskader, og det løber årligt op i fire mio. liter godt dansk øl.
Selvovervåget temperaturtransmitter - TAD-serien Temperaturmålingen hentes ind i PLC enten med IO-link som en absolut værdi eller vha. analogt signal. Sensoren har alle gængse hygiejniske godkendelser og leveres med fem års garanti Niveaumåling i et punkt med justerbar følsomhed - LMT-serien Ledningsevne-måling - LDL-serien IO-link Sensorerne kan levere almindelige digitale eller analoge signaler, men har man IO-link-kommunikation, skifter sensoren selv over til IO-link og åbner for yderligere data og ikke ‘kun’ proces-signalet. Mulighederne er mange som f.eks fjernprogrammering af sensor ‘on-the-fly’, autoparametrering ved udskiftning, diagnose og alarmmelding, heart-beat, antal driftstimer og meget meget mere. IO-link-funktionalitet er indbygget i mere end 3.000 standardsensorer fra ifm, og planen er, at samtlige ifm-sensorer opdateres til også at have IO-link onboard i løbet af de kommende år (undtagelsen er sensorer med mere end 32 byte information som eks. visionkameraer). IO-link medfølger naturligvis uden merpris. GarantiLøsninger fra IFM
Temperatursensorerne anvender to forskellige sensorelementer, baseret på PT1000 og NTC, som overvåger hinanden. Dermed sendes et alarmsignal til PLC’en, hvis den pågældende sensor begynder at drifte.
Læs mere om TAD
Niveausensorerne i LMT-serien overvåger påfyldningsniveauer og beskytter mod tørløb. Sensoren kan leveres i forskellige længder, kan anvendes i næsten alle medier og bulkmaterialer og registrerer selv kraftigt vedhæftende eller ikke-ledende medier.
Læs mere om LMT
Ledningsevnesensorerne registrerer f.eks. blandingsforhold mellem forskellige medier. Dermed kan kvaliteten af en forudgående vandbehandling samt eventuel kontaminering også bestemmes.
Sensoren kan måle ledningsevne uden at være programmeret til et givent måleområde i området 100-1.000.000 µS/cm
Læs mere om LDL200
IO-link sikrer en 100 procent digital overførsel af måleværdier fra ifm-sensorer til styring. Resultatet er, at den overførte værdi altid præcist svarer til den målte værdi. Ifm’s sensorer har i dag en mulighed for at kommunikere IO-link til en PLC.
Læs mere om IO-link
Ifm electronic yder fem års garanti på alle produkter
Hemmeligheden er selvfølgelig, fortæller teknisk ansvarlig Allan Pedersen, at bryggeriet på Danmarksvej i den nordlige ende af byen er spækket med den nyeste automatik og sensorteknologi fra bl.a. GEA og ifm electronic a/s.
»Efter udbygningen er det et af verdens mest automatiserede mikrobryggerier – hvis ikke det mest automatiserede,« siger han.
Allan Pedersen fortæller, at eventyret begyndte i 2013, hvor syv af hans kammerater bryggede øl på et 50-liters anlæg hjemme i garagen.
Da øllet var godt, og efterspørgslen stor, udstedte man omkring 800 borgeraktier og fik ad den vej rejst noget af kapitalen til grunden på Danmarksvej. Den blev købt i 2015, hvormed kapaciteten landede på 125.000 liter – hvilket dog hurtigt blev for lidt. Særligt fordi flere etablerede bryggerier viste interesse for i perioder at leje sig ind hos Skanderborg Bryghus og dermed udvide deres kapacitet.
»Af samme grund udstedte man i 2017 endnu flere aktier og udvidede bryggeriet med 1.200 m2. Dermed er vi fremme ved den nuværende kapacitet på fire mio. liter, forklarer han og peger på det, han kalder ‘smørhulseffekten’.«
Midt i smørhullet
For når det hele på så kort tid er blevet så stort, har det rigtig meget med bryggeriets fysiske placering at gøre:
»Ud over en masse frivillige hjælpere har vi tre rigtig gode naboer, som har spillet en helt afgørende rolle. Den ene er den lokale affaldsforbrænding, der også producerer strøm. Vi køber så en del af deres damp på favorable vilkår og bruger den til opvarmning«.
Den anden nabo er Skanderborg Fjernvarme, der forsyner de fleste af byens husstande. Når det afkølede fjernvarmevand kommer retur fra kunderne, slår det et smut forbi bryggeriet, hvor temperaturen i gennemsnit hæves 8-10 grader.
Det er både fjernvarmeværket og dets kunder naturligvis glad for, og samtidig slipper bryghuset for at sende sin overskudsvarme op i den blå luft. Kort sagt en win-win-situation, der desuden passer perfekt til et økologisk bryggeri, der gerne vil have en endnu grønnere profil.
Den tredje nabo
Endelig har vi den tredje nabo, der ligger lidt længere oppe ad vejen, men ikke har spillet en mindre vigtig rolle af den grund. Tværtimod. Ifm electronic har nemlig leveret de flere end 300 sensorer, der overvåger tryk, temperaturer og niveauer. De er dermed forudsætningen for hele automatiseringen.
»Vi valgte ifm electronic af mange forskellige grunde,« siger Kåre Hjortkjær, der som Project Manager i GEA har leveret tanke og procesudstyr til bryggeriet.
»En af grundene er den fleksibilitet, der findes i ifm electronics produktprogram – bl.a. de mange forskellige flangeadaptere og instrumenternes hygiejniske design. Dertil kommer selvfølgelig sensorernes evne til under vanskelige forhold at detektere indholdet i en gæringstank, hvad enten det er øl eller CIP-væske (rengøringsvæske, red.), der er tale om, lyder forklaringen.«
Kåre Hjortkjær tilføjer, at der efter ibrugtagningen i marts 2019 kun har været ganske få justeringer af niveausensorerne mv., og at hele processen dermed er forløbet smertefrit.
»Hele opbygningen og ibrugtagningen er forløbet smidigt – præcist som det skal, når det drejer sig om noget så vigtigt som øl,« smiler Kåre Hjortkjær.
Privat labeling – en niche i vækst
Og teknisk ansvarlig Allan Pedersen kunne ikke være mere enig. For ham og de øvrige ansatte gælder det nu om at få bryghuset gearet til at tage imod de såkaldte kontraktbryggere, så der kan være damp på kedlerne de fleste af årets dage. Dertil kommer en niche, som har vist sig at være særdeles populær:
»Det er den såkaldte ‘private labeling’, hvor f.eks. virksomheder kan designe deres egne etiketter og få dem på vores flasker. Vi forventer, at omkring 10 procent af det øl, vi selv producerer, i fremtiden vil gå til det marked,« siger Allan Pedersen.
Efter mange års intensivt samarbejde med vores kunder har vi etableret os på markedet som serviceorienteret sensorspecialist og er i dag repræsenteret med over 7000 medarbejder i over 85 lande i verden. Selv om vi er blevet store, har vi bevaret værdierne fra de første år: en lille virksomheds fleksibilitet og individualitet og en koncerns kvalitet og professionalitet. Og i centrum for vores arbejde står stadig vores kunder – også i dag close to you.
