Artiklen er sponseret af GEA.

Der er 7 minutter mellem de to billeder

8. juli 2021 kl. 11:33
Der er 7 minutter mellem de to billeder
Illustration: GEA.
Behovet for opgraderinger af industrielle produktionsanlæg er stort og drevet af bæredygtige dagsordner, krav om øget sikkerhed og effektivisering. Billederne viser en eksplosion på en mælkepulverfabrik, som kunne være undgået, hvis GEAs konsulenter havde fået adgang i tide.

Eksplosioner i mælke-spraytørringsanlæg er sjældne, og skyldes næsten altid procedurefejl eller manglende opdateringer. Trods 50 meter lange og 1000 grader varme stikflammer, slap de to mænd fra ulykken med livet i behold. Til gengæld brændte hele mælkepulver-fabrikken ned. Illustration: GEA.

Det er næsten overflødigt at sige, men de to mænd på toppen af det kæmpestore afrikanske spraytørringsanlæg var utroligt heldige: Få minutter efter at de var kravlet ned, sprang anlægget i luften og brændte hele mælkepulverfabrikken ned til grunden.

Ulykken, der skete i 2019, er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at holde sit produktionsanlæg og sine procedurer ajour, siger Anna Almer fra GEA.

Hun er Sales Group Manager i den del af virksomheden, der har med Customer Lifecycle Support (CLS) indenfor mælkepulverproduktion at gøre.

Om GEA

GEA er én af verdens største leverandører af procesteknologi til en række forskellige industrier – herunder fødevareindustrien.

• Hver tredje chicken nugget er fremstillet ved hjælp af GEA-teknologi

• Hver tredje proceslinje til fremstilling af pulverkaffe er installeret af GEA

• En fjerdedel af al mælk leveres via GEA-produktionssystemer

• Hver anden liter øl er brygget ved hjælp af systemer og procesløsninger fra GEA

GEAs center for tørringsteknologi ligger i Søborg. Centeret beskæftiger 700 medarbejdere.

Og mælkepulver kan - som billederne viser – være en særdeles eksplosive størrelse:

»I et spraytørringsanlæg fordamper man jo mælkens væskeindhold, så man ender op med et fint pulver. Det sker ved, at mælken under højt tryk sprøjtes ind i et kammer, så det forstøves. Samtidig tilfører man så 200 grader varm luft«, siger hun og peger på den mest sandsynlige årsag til ulykken:

»Hvis spraydysen f.eks. ikke passer til det aktuelle produkt eller har været fejlmonteret, sprøjtes mælken ind som en stråle fremfor at blive forstøvet. Det kan igen resultere i klumper, som ikke forlader anlægget, og som derefter tørrer op, og bliver varmere og varmere. Til sidst forkuller de og begynder at gløde, og så står man med en meget uheldig blanding af ilt, brændbart pulver og en antændelseskilde«, lyder det..

Ikke ajourført
Anna Almer understreger, at eksploderende spraytørringsanlæg heldigvis hører til sjældenhederne – ikke mindst fordi de i dag er spækket med CO-sensorer og infrarøde kameraer og andet sikkerhedsudstyr.

GEA har leveret mere end 40.000 industrielle processanlæg til virksomheder i hele verden. I dag betyder krav til mere bæredygtig produktion, højere sikkerhed og udbytte hos kunderne, at GEA har travlt med at opdatere og modernisere anlæg. Anna Almer og Bastian Meijer Carlsen er på udkig efter nye kolleger til deres Customer Lifecycle Support-afdelinger. Se de øvrige afdelinger til højre. Illustration: Jeppe Carlsen.

Når det alligevel af og til går galt, er der ofte tale om ældre anlæg, der ikke er blevet ajourført – f.eks. i forbindelse med en øget produktionshastighed eller et produktskifte.

Visse anlæg er nemlig designet til at tørre forskellige substanser – men ikke uden forudgående justering og kalibrering af både procedurer og teknik:

»Nogle produkter er jo mere eksplosive, end andre, og det skal der selvfølgelig tages højde for. Dertil kommer, at mange anlæg er fra en tid, hvor lovkrav og sikkerhedsforskrifter simpelthen var anderledes«, siger Anna Almer og peger på, at GEA siden 1933 har bygget og installeret over 10.000 spraytørringsanlæg verden over.

Masser af udfordringer
Med så mange anlæg er der rigeligt at tage fat på for medarbejdere i GEAs Customer Lifecycle Support. Enheden står til rådighed for alle virksomhedens kunder i samtlige af de industrier, der benytter sig af spraytørring – herunder fødevare- og kemiindustrien.

Som leder af CLS-arbejdet i GEAs kemi-division, er sidstnævnte noget Bastian Meijer Carlsen har et særdeles indgående kendskab til:

»Arbejdet består grundlæggende i at hjælpe vores kunder med at producere mere effektivt, mere grønt eller mere sikkert. CLS-arbejdet er med andre ord et kæmpestort område med massevis af udfordringer«, siger han peger på casen fra Afrika som eksempel:

»Nu havde vi som bekendt ikke adgang til anlægget, før det var for sent. Havde vi haft det, ville vi helt sikkert have foreslået en række opdateringer – heriblandt de eksplosionskanaler, som vi laver i dag, og som leder et eventuelt overtryk sikkert ud af bygningen.«

Fremtiden er sustainable
Men selvom mange anlæg rundt omkring i verden er oppe i årene og trænger til det, GEA kalder et ”Safety Audit”, så er sustainability det forretningsområde, man har de største forventninger til:

»Vi er nået et godt stykke herhjemme, men ude i verden og i særdeleshed i udviklingslandene er man først ved at tage hul på den dagsorden. Og når de først kommer med, bliver det kæmpestort«, siger han og nævner, at de ”Energy Audits” som GEA allerede har lavet mange af, ofte leder til konvertering fra fossilt brændsel til el. Derud over er varmegenvinding og yderligere filtrering af røg de steder, man typisk begynder:
»Det afgørende for os er selvfølgelig at vise, at man faktisk kan øge sin indtjening ved at producere på en mere bæredygtig måde. Derfor er de CLS-folk, vi sender i marken, også personer, der både har en indgående teknisk- og kommerciel forståelse, og som samtidig evner at tale med folk i produktionen. Det er et job, hvor der benyttes rigtig mange forskellige værktøjer, og hvor der er mange bolde, der skal holdes i luften«, smiler Bastian Meijer Carlsen.

Til gengæld, siger han, er der virkelig mulighed for at gøre en forskel – ikke mindst fordi GEA-anlæggene er så ekstremt udbredte, som tilfældet er.


For at give en fornemmelse af omfanget, nævner Bastian Meijer Carlsen at en tredjedel af verdens polymer producenter benytter tørringsteknologi fra GEA. En lignende andel af de proceslinjer, der over hele verden producerer instant coffe, er installeret af samme virksomhed. Og sidst, men ikke mindst, er to tredjedele af al mælkepulver til babyer, fremstillet i GEAs spraytørringsanlæg:

»Det er en volumen, som betyder, at det langt fra er ligegyldigt, om anlæggene er klima- og miljømæssigt optimerede eller ej. Og det samme kan selvfølgelig siges med hensyn til sikkerheden for de hundredetusindevis af mennesker, der verden over betjener vores anlæg«, lyder det fra Bastian Meijer Carlsen.

VIL DU MED PÅ HOLDET?

Vi søger lige nu ingeniører til fem afdelinger

Customer Lifecycle Support - Dairy Powder Plants

Ansættende chef: Sales Group Manager, Anna Almer

Søger: Udadvendt Area Sales Manager med dokumenteret salgserfaring indenfor mejeriteknologi. Du er uddannet ingeniør – formentlig kemi- eller maskiningeniør, og har en dyb forståelse for procesudstyr samt et kommercielt mindset.

Se jobopslaget her

--------------------------------------------------

Customer Lifecycle Support - Chemical Drying

Ansættende chef: Head of Project Management, Bastian Meijer Carlsen

Søger: Erfaren Area Sales Manager med stort drive og dyb finansiel forståelse. Du er ingeniør af uddannelse – gerne kemi- eller maskiningeniør, og vil i samarbejde med lokale GEA-kontorer og partnere blive ansvarlig for hele vores CLS-salg i en nærmere afgrænset region.

Se jobopslaget her

--------------------------------------------------

Customer Lifecycle Support - Dairy & Food Ingredients

Ansættende chef: Head of Large Projects & Process Technology, Sam Garrett

Søger: Hvis du er uddannet ingeniør – gerne kemi- eller maskiningeniør, og har erfaring med industrielle produktionsprocesser og udstyr i mejerisektoren, er du måske vores nye Area Sales Manager. Vi forventer, at du kan dokumentere din erfaring med teknisk projektsalg.

Se jobopslaget her

--------------------------------------------------

Customer Lifecycle Support - Dairy Powder Plants

Ansættende chef: Project Group Manager, Tanja Callesen

Søger: Struktureret projektingeniør med en bachelor- eller kandidatgrad indenfor maskin-, marine- eller byggeområdet. Tidligere erfaring med projektledelse er en fordel, men ikke et krav. Du vil blive sidemandsoplært af erfarne projektledere.

Se jobopslaget her

--------------------------------------------------

Customer Lifecycle Support - Coffee & Freeze Dryers

Ansættende chef: Head of Customer Lifecycle Support - Coffee & Freeze Dryers, Tonny Stütz

Søger: Vi søger en udadvendt Area Sales Manager med en baggrund som ingeniør – gerne kemi- eller maskiningeniør. Du har erfaring med industrielle produktionsprocesser og det udstyr, der anvendes i den kemiske industri. Du kan ligeledes dokumentere din erfaring med teknisk projektsalg.

Se jobopslaget her

Debatten er slået fra på dette indhold