På mange af arbejdspladserne kan du hive fat i din tillidsmand. Særligt på store ingeniørarbejdspladser og i det offentlige er systemet med tillidsmænd velfungerende.
Men noget kunne tyde på, at det halter på de mindre arbejdspladser.
I hvert fald har Ingeniørens læsere stemt emnet ind som et af de centrale at debattere forud for IDA-valget i 2022. De politiske lister har hver deres udlægning af sagen.
Gå i dialog med ledelsen
Ingeniørlisten ser klart problemet på de private arbejdspladser.
“På de private arbejdspladser halter vi efter. Størstedelen har hverken tillidsmand, virksomhedsgruppe eller akademikerklub, og det betyder, at vores medlemmer ikke er ordentligt beskyttet, siger Christina Kiær,” listefører på Ingeniørlisten.
Christina Kiær forklarer, at virksomhedsgrupper og akademikerklubber oftest bliver oprettet i krisetider, når der er masseafskedigelser eller andre problemer. Men behovet er også stort i fredstid.
“IDA skal have virksomhederne til at opfatte IDA som samarbejdspartner på det her område. Vi kan jo sikre dialogen til alles bedste,” siger hun og tilføjer:
“Desuden tilbyder vi opkvalificering og kompetenceudvikling, som jo virkelig er i virksomhedernes interesse. Dette tilbud bør vi have også til de medlemmer af akademikerklubberne, der ikke er i IDA."
Fordel for medlemmer og ledelse
Cay Holst, listefører hos Private Ingeniører – pi, kalder det en mærkesag at få ændret på tillidsrepræsentantsystemet for de private.
“IDAs virksomhedsgrupper er ikke nok for de privatansatte. Folk der er ansat i private virksomheder, har brug for en bedre kontakt til foreningen.”
Han mener også, at det er afgørende at komme i dialog med arbejdsgiverne om fordelene ved at samarbejde gennem IDAs repræsentanter.
“Nogle arbejdsgivere er bange for tillidsrepræsentanter, fordi de tror, det er rene socialister. Men i virkeligheden er det et plus for arbejdsgiveren at få et sted, man kan løse konflikter i fællesskab,” siger Cay Holst.
“Det giver et styrket sammenhold. Vores medlemmer og arbejdsgiverne spiller jo ofte fælles på opgaverne, og det vil sådan et system underbygge,” siger han.
Også for den enkelte medarbejder er det ifølge Private Ingeniører – pi en stor fordel at have en kontakt ind i IDA, hvor medarbejderen kan dyrke fagligt fællesskab og netværk uafhængigt af dagligdagen i virksomheden.
Du kan starte et IDA-netværk
Selvstændige Ingeniørers Liste peger på listens kernevælgere som en udsat gruppe, når det kommer til tillidsmænd. Stanley Dakin, repræsentant for Selvstændige Ingeniørers liste:
“Vi har ikke en tillidsrepræsentant som selvstændige. IDA burde have en tilsvarende person, som vi kunne gå til,” siger han.
“Det kan handle om stress, trivselsproblemer eller spørgsmål om kontraktforhold med en kunde. Her ville det være givtigt at have en IDA-indgang for selvstændige,” siger Stanley Dakin.
Listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse mener, at der findes et par lavthængende frugter på området.
“Mange af vores medlemmer ved ikke, at de kan få støtte til at oprette lokal organisering på deres arbejdspladser. Hvis de vil oprette en klub eller et netværk af social og faglig karakter, bakker IDA op med oplægsholdere og penge til forplejning. IDA skal være mere synlig om hvordan man gør det” siger Juliane Marie Neiiendam, der er listefører for Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse.
Billeder fra virkeligheden
Illustrator Jakob Fälling har været i felten for at fange de ni forskellige debatemner til artikelserien IDA i morgen. Serien sætter gennem hele 2021 fokus på IDAs rolle frem mod det kommende valg i 2022.
Det mener listerne: Hvordan kan IDA styrke synligheden på arbejdespladserne?
Dimittendlisten: Det er ikke et vigtigt indsatsområde for Dimittendlisten.
Selvstændige Ingeniørers Liste: IDA skal oprette en tillidsrepræsentant for selvstændige.
Fagforeningslisten: Mere tid og flere ressourcer til tillidsrepræsentanterne, så de kan støtte fællesskabet på arbejdspladserne.
Familielisten: IDA skal være mere synlig, særligt i de små og mellemstore virksomheder.
IDA STEM Students: Det nuværende system virker godt, men bør forbedres for IDA-medlemmer i små virksomheder.
Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse: IDA skal oplyse bedre om de fordele, medlemmerne får med en lokal virksomhedsgruppe.
Ingeniør & TeknologiListen: IDA skal oprette flere virksomhedsgrupper i private virksomheder.
Bæredygtig ledelse: Prioritér IDA som fagligt tilbud og udviklingsnetværk, så vil fagforeningsdelen følge med.
Pensionistlisten: Større synlighed og flere tillidsrepræsentanter, særligt på de private arbejdspladser.
Private Ingeniører – pi: IDA skal sikre tillidsrepræsentanter til privatansatte medlemmer.
De Privatansatte: IDA skal være mere synlig i private virksomheder via virksomhedsgrupper eller tillidsrepræsentanter
Senioringeniørlisten: Informér bedre om de mange IDA-tilbud, så medlemmerne selv kan vælge.
Yngrelisten: Fortsæt den nuværende strategi.
Atomkraft - ja tak!: IDA skal være den videnskabelige spydspids i klimadebatten. Lytter man til videnskaben er budskabet at vi aldrig når målet uden brug af atomkraft.
Debatten fortsætter her på ing.dk
Herunder kan du debattere og sende din feedback på emnet tilbage til foreningens politiske ledelse. Med kampagnen ”IDA i morgen” bringer vi den politiske debat tættere på medlemmerne. Vi har indsamlet ni emner, som er afgørende for foreningens fremtid. Vi har talt med alle listerne og starter debatten op gennem artikler, som bringes her på ing.dk og i Ingeniøren i løbet af 2021.
