Artiklen er sponseret af Beckhoff.

Danske maskinbyggere tester tysk magnet-magi

14. april 2021 kl. 10:41
Danske maskinbyggere tester tysk magnet-magi
Illustration: Jeppe Carlsen.
Tyske automationsingeniører udfordrer lige nu opfindsomheden hos danske maskinbyggere og produktionsvirksomheder: Beckhoffs mover-system XPlanar, et futuristisk ”transportbånd”, der med magnetisk levitation transporterer emner friktions- og støvfrit fra A til Z, blev lanceret i november 2018. Siden har knap 30 virksomheder investeret i et XPlanar System eller Starter Kit. Bag lukkede døre arbejder man nu på at integrere Beckhoffs ”flyvende tæppe” i industrielle produktionssystemer.

Et Xplanar system magen til det, der ses på billedet, står lige nu ude hos knap 30 danske maskinbyggere og produktionsvirksomheder, der eksperimenterer med at integrere systemet i nye produktionslinjer. Det er Beckhoff Danmarks CEO, Michael Nielsen, t.v. og Beckhoffs Xplanar-ekspert, Bjarne Rimdal t.h. Illustration: Jeppe Carlsen.

»Ingen vil sige noget konkret – endnu. Alle holder kortene tæt ind til kroppen,« forklarer Beckhoffs danske CEO Michael Nielsen.
Michael Nielsen, CEO i Beckhoff Danmark, forventer at se konkrete applikationer af XPlanar systemet i industrien inden for det kommende år. Illustration: Jeppe Carlsen.

»Men vi oplever, at især virksomheder inden for medico, fødevarer og elektronik ser store muligheder i XPlanar. F.eks. er der flere, der kigger på at bruge det som et buffersystem. Forestil dig et tresporet transportbånd, hvor emnerne kan overhale hinanden eller holde ind til siden og vente på, at det bliver deres tur. Inden for elektronikmontage giver det f.eks. mulighed for at køre meget små serier med stor variation i et højt tempo.«

Indbygget vægt

Ifølge Michael Nielsen har en af Beckhoff Danmarks kunder spurgt, om der kan indbygges en vægt i de ”movers”, som holdes svævende af elektromagneter i de ‘fliser’, der udgør systemets underlag.

Moverne, der indeholder en permanent magnet, fås i tre størrelser med en bæreevne på op til 5kg.

»Vi skal udvikle algoritmer til at bestemme den præcise vægt på det emne, hver enkelt mover transporterer. Den funktion kan bruges i f.eks. fødevareindustrien. Lad os sige, at du skal pakke 500g kyllingefilet. Hvis du kender den præcise vægt på hver enkelt filet, kan du pakke 100 % nøjagtigt, i modsætning til i dag, hvor man typisk overpakker. Det bliver hurtigt til mange penge, når man kigger på de mængder, der håndteres i fødevareindustrien.«

Reduceret footprint

Bjarne Rimdal er XPlanar-ekspert og specialist i Beckhoff Danmark. Illustration: Jeppe Carlsen.

XPlanar-ekspert Bjarne Rimdal er en af de specialister i Beckhoff Danmark, der tager den tætte dialog med de maskinbyggere, der eksperimenterer med XPlanar teknologien.

»Vi brainstormer sammen og tester, om vores ideer kan realiseres. Det kræver en grundig dialog helt ned i detaljen. Vores erfaring viser, at især når det gælder helt nye teknologier som XPlanar, så skal vi satse på de lidt Georg Gearløs-agtige typer, der er hurtige til at se potentialet. Dem er vi ret gode til at finde, synes jeg. Derefter kommer der typisk en ketchup-effekt. Når den første konkrete use case kommer frem i lyset, begynder det at tage fart og teknologien kommer ud i bred anvendelse.«

Bjarne Rimdal fremhæver bl.a., at XPlanar gør det muligt at reducere den fysiske størrelse af et procesanlæg.

»Ikke mindst i den farmaceutiske industri er det en vigtig faktor. Det har stor betydning at kunne reducere maskinernes footprint. Du sparer penge, hvis du kan reducere størrelsen af det kliniske rum, som produktionen foregår i.«

Bred anvendelse

Michael Nielsen forventer, at XPlanar gradvist udvikler sig til et volumenprodukt på linje med sin forgænger XTS.

Allerede nu shipper Beckhoffs hovedkontor i Tyskland ét Xplanar Starter Kit om ugen til produktionsvirksomheder og maskinbyggere over hele verden. XPlanar, der oprindelig var designet til medico-, fødevare og elektronikindustrien, forventes derfor også at finde anvendelse i mange andre brancher.

For eksempel har restauranter været nysgerrige efter, om man kunne bruge systemet til servering af eksklusiv mad. Andre har overvejet at bruge det til præsentation af værdifulde ure.

Svævende på en XPlanar Mover, skulle urene komme ud fra et sikkert rum, forbi kunden og tilbage igen.

Xplanar systemets ”movers” holdes svævende af elektromagneter i de ‘fliser’ der udgør systemets underlag. Systemets “movers” fås i tre størrelser med en bæreevne op til 5 kg. Den seneste firmware-opdatering gør det bl.a. muligt, at en mover kan rotere 360°med op til 600 omdrejninger i minuttet. Illustration: Beckhoff.

Inden for et år

XPlanar-systemets alsidighed styrkes yderligere med den seneste firmware-opdatering, der kommer til maj, forklarer Bjarne Rimdal:

»Nu kan man bl.a. koble flere movers sammen til én plade. Førhen skulle det gøres mekanisk, nu kan man gøre det i softwaren. Desuden vil en mover kunne rotere 360°med op til 600 omdrejninger i minuttet, en funktion man kan bruge i medico-industrien, f.eks. til inspektion.«

Beckhoff Danmarks CEO Michael Nielsen forventer at se konkrete applikationer af XPlanar systemet i industrien inden for det kommende år.

Om det så bliver danske maskinbyggere, der kommer først i ræset om en industriel anvendelse af den tysk-orientalske magnet-magi, det må tiden vise.

Læs mere om Beckhoffs XPlanar her.

Vil du vide mere om X-Planar?

Bekchoffs XPlanar – højdynamisk drive teknologi

XPlanar er fremtidens intelligente mover-system og tilbyder fri 2D-produkttransport med op til 6 frihedsgrader.

Læs mere om XPlanar her

Læs mere her

Debatten er slået fra på dette indhold