Muligheden for at fremme bæredygtighed, ovenikøbet på globalt niveau. Udfordringen i at tackle nogle af de mest komplekse problemer i verden i dag. Og opmærksomhed direkte fra Microsofts topledelse.
Det var en drømmeopgave, som teamet fra udviklingscentret fik, da de blev udvalgt til at bygge Cloud for Sustainability, et værktøj der hjælper virksomheder og organisationer med at få struktur, overblik og retning på deres bæredygtighedsrejse. Opgaven kom direkte fra Microsofts topledelse, der også ønskede at anvende værktøjet til overvågning og opfølgning af sin egen strategi for bæredygtighed.
Fleksibelt og brugervenligt
Netop struktur har været en af de store udfordringer for teamet. Bæredygtighed er nemlig et relativt ungt domæne. Derfor er der endnu ikke et fælles sprog for, hvordan man måler og vejer de mange faktorer, der indgår i en virksomheds klimaaftryk.
Regelsæt og standarder på området udvikler sig imidlertid hurtigt. Derfor skulle udviklerne bygge et fleksibelt værktøj, der kunne integrere nye standarder løbende. Samtidig skulle det kunne betjenes af brugere, der ikke nødvendigvis er eksperter i bæredygtighed.
Affaldsneutral og vand-positiv i 2030
Microsoft selv har nogle ambitiøse bæredygtighedsmål: I 2030 vil man være affaldsneutral, CO2-negativ og vand-positiv. Udviklingscentret i Kongens Lyngby er et af Microsofts strategiske udviklingscentre og udspringer af det tidligere Navision. Her udvikles bl.a. software til Microsoft Dynamics 365 og forskes i kvantecomputere.
Microsofts topledelse valgte at placere opgaven her, fordi centeret rummer et team af eksperter med stor erfaring inden for Supply Chain Management software. Da hovedparten af en virksomheds klimabelastning kommer fra dens Supply Chain, var det nærliggende at lade det danske team bygge det cloud-baserede bæredygtigheds-værktøj, i samarbejde med teams i Israel og i Redmond og Atlanta, USA.
Overblik over aftryk
Cloud for Sustainability integrerer et væld af datakilder, f.eks. om en virksomheds elforbrug og materialeforbrug i produktionen. Værktøjet har 80 data konnektorer, alene til SAP.
Ambitionen er at levere et samlet overblik over en organisations klimaaftryk, så medarbejdere og ledelse har mulighed for at vurdere, hvor langt man er i forhold til sine langsigtede bæredygtighedsmål. Værktøjet kan også hjælpe med at udpege de områder, der kan levere den største impact på vejen imod målet.
Samtidig har udviklerne skullet balancere en række modsatrettede krav op imod hinanden: Værktøjet skulle være fleksibelt, da regelsæt og standarder på området som nævnt er i hastig udvikling. Med fleksibilitet følger kompleksitet, men netop kompleksitet ville man undgå, fordi brugerne typisk er uerfarne og inde i en læringskurve.
Microsoft-byggeklodser
Udviklerteamets læringskurve var tilsvarende stejl. De sugede viden om bæredygtighed til sig undervejs i processen, der kørte i højt tempo, ikke mindst på grund af topledelsens opmærksomhed. For at bygge værktøjet rakte teamet ud efter byggeklodser i Microsoft-universet. Dataverse Platformen gav mulighed for at definere en fælles datamodel. Power Query blev brugt som data connector. AI-byggeklodser blev hentet fra Synapse. Power BI blev anvendt til rapporteringen og Service Fabric til at køre de skalerbare compute-ressourcer i systemets back end. Læs mere om værkstøjet eller se videoen hvor teamet bag Microsoft Cloud for Sustainability fortæller om udviklingsprocessen bag.VIL DU VIDE MERE OM VÆRKTØJET
Netop skalerbarheden har været et opmærksomhedspunkt for udviklerne, fordi det gav dem mulighed for at reducere værktøjets eget fodaftryk. Så meget som muligt af systemets compute er lagt i Microsofts datacentre, for at minimere applikationens fodaftryk ude hos brugeren. Beregningerne foregår i en multi-tenant shared compute i datacenteret, så den nødvendige infrastruktur kan skaleres op og ned efter behov og dermed optimere ressourceforbruget.
Tusindvis af brugere
Selv om Cloud for Sustainability indtil videre kun er i Preview, er der allerede titusindvis af brugere. Tilbagemeldingerne fra brugerne er overvældende positive.
Netop det fremhæver teamet som en vigtig motivation: Som udvikler får man muligheden for at arbejde med nogle af de mest komplekse problemer globalt og når man så releaser en applikation, når den ud til titusindvis af brugere over hele verden.
Teamet fremhæver desuden det tætte samarbejde på tværs af Microsofts store organisation. Overalt, hvor de bad om hjælp, åbnede dørene sig. Det skyldtes ikke kun, at bæredygtighed er et stort fokusområde i virksomheden og har topledelsens bevågenhed. Emnet har samtidig også stor betydning for mange medarbejdere personligt.
Læs om dine karrieremuligheder i Microsoft her. Vil du være en del af et af verdens største it-virskomheder? Læs mere om Microsoft Development Center Copenhagen som arbejdsplads og se ledige stillinger.
