Danmark er nøglespiller i Internet of Things over satellit
Maja Molloy, Naja Nørgaard Nielsen og Karina Bergstrøm Larsen har set lyset. De forudser et stort udviklings-ryk i satellitverdenen, bl.a. drevet af de nye Low-Earth Orbit systemer. Og Danmark er med i front.
»Vi har kun set begyndelsen af, hvad satellitsystemer kan bruges til«, siger de tre ingeniører, der står på hver sit trin af karrierestigen i Cobham SATCOM. De vil gerne lokke endnu flere ingeniører til virksomheden – gerne folk med samme begejstring for satellitteknologi som de selv har.
Naja Nørgaard Nielsen er rumteknologi-ingeniør fra DTU og halvvejs igennem et graduate-forløb i virksomheden. Lige nu arbejder hun i afdelingen for Product Management og Marketing.
Maja Molloy afsluttede sit graduate-forløb tidligere på året. Den norsk-newzealandske kemi- og materialeingeniør arbejder nu som Operations Projects Manager.
Karina Bergstrøm Larsen er for nylig vendt tilbage til Cobham SATCOM efter 20 år med egen virksomhed. Nu er hun konsulent med reference direkte til topledelsen og med ansvar for at drive innovation og strategiarbejde.
Ifølge hende står vi foran en industrialisering af satellitkommunikation.
Disruption overalt
»Når vi får adgang til 5G-teknologi og Low-Earth Orbit satellitsystemer åbner det for helt nye måder at bruge teknologien på. Vi kan disrupte brancher og industrier overalt. Forleden fik jeg øje på en stor byggekran, da jeg sad på en restaurant i Kødbyen. Jeg tænkte ”Hvorfor skal der sidde en mand deroppe?”. Han kunne styre kranen via satellit fra sit hjemmekontor. Tænk på autonome skibe, selvkørende landbrugsmaskiner, industri 4.0 – vi kan styre alt, der er synligt fra rummet.«
Karina Bergstrøm Larsen vurderer, at Danmark bliver en nøglespiller i udviklingen. Vi har allerede nogle toneangivende virksomheder bl.a. inden for antenner og protokoller til Inmarsat BGAN (Broadband Global Area Network). Desuden huser DTU en uddannelse i rumteknologi og en afdeling af det europæiske rumagentur ESA.
Mobilnetværk ikke nok
Naja Nørgaard Nielsen understreger, at satellitter er en afgørende forudsætning for en global udrulning af Internet of Things og Industri 4.0. Mobilnetværk alene er ikke nok.
»Kun få steder i verden har man så tæt en mobildækning som herhjemme. I et land som Tyskland er der store huller i dækningen. Endnu dårligere ser det ud i de tyndt befolkede landbrugsstater i USA eller i Mellemøsten, hvor der kun er dækning i storbyerne. Set i et globalt perspektiv er behovet for satellitkommunikation enormt.«
Hun mener, at vi fremover vil se et mix af teknologier. Tag f.eks. det man i Cobham SATCOM kalder Blue Light Industries, dvs. politi, brand og redning. Køretøjer med blå blink har brug for en stabil forbindelse, uanset hvor de befinder sig. Cobham har allerede et produkt med integrering af både LTE-forbindelse og satellitantenne, der skifter automatisk til satellit, når mobilnettet uden for rækkevidde. Med 5G og LEO-systemerne vil produkter af denne type – og mange andre – kunne sikre redundans, store datamængder, ultra-lav latency og maksimal oppetid ved at springe mellem kommunikationsteknologierne.
Autonome skibe
Cobham SATCOMs kerneforretning er maritim kommunikationsteknologi. Maja Molloy mener, at det område også har stort potentiale. Nye Cobham-produkter kan udnytte LEO-systemernes billigere og kraftigere forbindelser til nye services til skibsfarten, så som diagnostik, overvågning af kritiske systemer og softwareopdateringer over satellit. Også udviklingen hen imod autonome skibe bygger på stabile højhastighedsforbindelser mellem skib og satellit. Uden dem ingen ubemandet skibsfart. Til sin udviklingsafdeling søger Cobham SATCOM software-, hardware- og mekanik-ingeniører og projektledere. Som nyansat bliver man del af en ny, global R&D-organisation fordelt på tre lokationer: 140 ingeniører i hovedkvarteret i Lyngby tæt på DTU, 25 medarbejdere i Pandrup i Nordjylland og et tilsvarende antal i Concord, Californien. Cobham SATCOM er midt i en gennemgribende organisatorisk transformation, der skal gøre virksomheden mere dynamisk og i stand til at hævde sig endnu stærkere i den globale konkurrence om jordbaseret udstyr til satellitkommunikation, et vækstområde der er præget af ny teknologi og store, langsigtede investeringer. Se dine karrieremuligheder her
»Jeg mærker en enorm energi herude. Vi har mange nye projekter på vej og vores roadmap for innovation er mere ambitiøs end nogensinde før. Vi leder efter nye kolleger, der deler vores entusiasme og som vil være med til at tage satellitkommunikation til et helt nyt niveau.«
