COWI viser vejen: 24 ugers betalt barsel til far
Henrik Winther, direktør for COWI i Danmark, sidder ved bordet i mødelokalet. Han er lige kommet ud af møde med juridisk afdeling og sidder nu klar til næste etape på dagen.
»Det her er en nyhed, jeg har glædet mig til at fortælle om. Jeg er både stolt og glad over, vi gør det her,« fortæller han og fylder et glas med isvand.
Et slag for ligestilling og en bedre work/life balance
Fra 1. april 2022 sætter COWI nye standarder for barselsvilkår i rådgiverbranchen i Danmark og tilbyder 24 ugers fuld løn under barsel til begge forældre. Dermed bliver der slået et vigtigt slag for ligestillingen på det danske arbejdsmarked.
»Vi har i mange år haft fokus på medarbejdervilkår og gode barselsvilkår - vi er i en lidt konservativ branche i forhold til vilkårene for faderen eller medforælderen. Inden dette tiltag, var vi oppe på seks ugers betalt barsel til faderen, men nu tager vi den videre,« siger Henrik Winther.
»Jeg oplever, at det er et fåtal af mændene, der tager barslen. Det kan der være mange årsager til, men ved at ligestille forældrene giver vi familierne bedre muligheder for at vælge selv, hvordan de ønsker at indrette sig. Det tror jeg på er det bedste for alle parter – ikke mindst børnene,« siger Henrik Winther.
Ny barsel kan tiltrække og fastholde de dygtige medarbejdere
»Jeg tror på, at vi får gladere og endnu mere engagerede medarbejdere ud af det her tiltag. Jeg tror, at folk bliver her længere, fordi vi tilbyder flere muligheder. Samtidig har vi også fokus på at understøtte den interne mobilitet, så vores medarbejdere hele tiden kan finde nye udviklingsmuligheder i virksomheden,« siger Henrik Winther.
Det er også en central pointe for direktøren at have fokus på de næste kuld af medarbejdere: De nyuddannede og de unge ingeniører, der kigger ud i verden og skal stifte familie.
Det er hans mål, at de gode barselsforhold kombineret med spændende udviklingsmuligheder vil medvirke til at tiltrække flere nye medarbejdere og fastholde dem i længere tid.
Do the right thing always
»Vores beslutning om 24 ugers fuld løn under barsel skyldes flere ting. Men først og fremmest synes jeg, at det helt grundlæggende er det rigtige at gøre. For to år siden genbesøgte vi vores værdisæt, og den overordnede sætning “do the right thing always” er blevet en ledestjerne for mig. Det gør sig gældende på alle planer. Både fagligt, i vores projekter og den måde, vi behandler kollegaer på. Det skal alt sammen gøres rigtigt.«
I COWI hænger det nye tiltag også sammen med virksomhedens nye koncernstrategi Future-Now, som identificerer udvalgte fokusområder, hvor virksomheden vil arbejde, hvem de arbejder med, og hvilken type forretning den vil være.
Henrik Winther fortsætter: »For nogle år siden var jeg nok ikke kommet igennem med det, men nu er det tydeligt for alle, at et initiativ som dette ligger i direkte forlængelse af vores strategi, og hvordan vi skal agere både værdimæssigt og forretningsmæssigt.«
Gør plads - kvinderne kommer
Et af delmålene for det nye tiltag er at få flere kvinder på gangene i COWI.
»Vi har allerede mange unge kvinder i virksomheden, og de har fart på. Jeg oplever at de i flere tilfælde har overhalet mændene. Især blandt de nyuddannede ingeniører. Historisk set er vi en mandsdomineret branche, men jeg oplever, at de kvinder, vi får ind nu, er virkelig motiverede og aktivt har valgt ingeniørvidenskaben. Den gejst giver dem et forspring.«
At give manden en mulighed for at tage barsel uden økonomisk bagslag baner vejen for en mere ligelig fordeling af tiden mellem kønnene med de kære små. Henrik Winthers observationer fra branchen har været med til at muliggøre denne store investering.
»Vi er i et konkurrencepræget marked, og vi mærker også, at der er rift om de mest efterspurgte kandidater. At udvide barslen og endda betale løn, er selvfølgelig også en udfordring. Det er ikke nogen billig løsning. Men vi gør det for at løfte vores egen strategi og for at skabe bedre rammer for vores medarbejdere.«
Hvis jeg ansætter tre nyuddannede er jeg glad, hvis der er én tilbage efter fem år
Henrik Winther har selv været leder i virksomheden i over 18 år.
»Der er et mundheld i virksomheden, der lyder: Enten er man her i to år eller også er man her for evigt,« siger han.
Men måske er tiden ved at løbe fra mundheldet. Den rutinerede direktør har bemærket et skifte hos den yngre generation.
»Det største paradigmeskifte i branchen er, at det er meget mere karriereorienteret, end da jeg selv startede. Jeg er direktør nu, men jeg har arbejdet mig op gennem systemet igennem mange år. Når jeg taler med en ung ingeniør, så taler de meget mere om karrieren og positionen. For 20 år siden var det projektet og faget, der var centralt. Det er måske blevet lidt mere individualistisk – lidt mere ’what's in it for me’. Det er en virkelighed, som COWI som arbejdsgiver må indrette sig efter«
»Hvis jeg ansætter tre nyuddannede ingeniører, så skal jeg være glad, hvis jeg har en af dem i virksomheden om 5 år. Jeg oplever, at det vigtigste for en nyuddannet kandidat på jobjagt er faglige udfordringer og en nærværende leder, der prioriterer udvikling og feedback. Det er vigtigere end lønposen. Derfor er vilkårene og rammerne rundt om jobbet også vigtige,« siger Henrik Winther.
