Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Søgning: "syntesebiologi"

Vil gøre biologien »ingeniørbar«: Kunstig colibakterie giver plads til at designe nye egenskaber

Forskere har med success skabt en komplet kunstig colibakterie, der lever i bedste velgående med kun 61 codoner i sit DNA. Det er tre færre end stort set alt liv på Jorden. De tre fripladser giver rum til at kode nye funktioner ind i organismen og åbner for uanede muligheder.

1. jun 2019 1

Bakterier skal producere bæredygtige fluorstoffer uden giftig kemi

Fluorstoffer til f.eks. slip let-belægninger og medicin kan produceres af modificerede bakterier, så man undgår den miljøbelastende kemiske fremstilling.

2. jan 2019

Gensaksen CRISPR og syntesebiologi kan føre til sofistikeret biologisk terror

via dr.dk Ovenpå de kemiske angreb på den syriske befolkning fortæller tidligere chef for det danske bioberedskab, at man potentielt set kan gøre mere skade med biologiske våben. En dansk forsker i genredigeringteknologien CRISPR giver eksempler på, hvordan teknologien eksempelvis kan bruges tila t udvikle...

10. apr 2017

Retssag om banebrydende genteknologi får danske forskere til at tøve

Hvem der ejer rettighederne til gensaksen Crispr/Cas 9 er endnu ikke afgjort, men retssagen er gået i gang. Syntesebiologerne på KU venter på afgørelsen.

12. dec 2016 2

Syntetisk supermikrobe er resistent over for alle virus

SYNTESEBIOLOGI: Genetikstjernen George Church arbejder på at skabe en organisme, som kan verfe virus fra sig og ikke laver rod i økosystemet. Lektor på DTU Bioengineering er imponeret.

3. okt 2016

DTU-studerende vil have utraditionel gær til at producere insulin af svinefedt og melasse

SYNTESEBIOLOGI: En gruppe studerende på DTU arbejder på at få en særlig gær til at producere højværdiprodukter ud af affald fra industrien.

2. okt 2016

Biosensor fra DTU kan screene for kemikalieproduktion i højere organismer

SYNTESEBIOLOGI: Nyt dansk biosensorsystem gør det for første gang muligt at screene og vurdere større mængder gærceller samtidig.

21. sep 2016

Syntetisk biokemi kan lave biobrændstof og medicin uden levende celler

SYNTETISK BIOKEMI: I stedet for at få bakterier eller gærceller til at producere ønskede kemiske stoffer kan man ty til kemien og helt droppe levende organismer.

20. sep 2016

Computere skal hjælpe genetikere med at bygge ønske-organismer

SYNTESEBIOLOG: Dansk datalog vil hjælpe molekylærbiologer med at oversætte abstrakte ideer til computermodeller, så f.eks. medicinproduktion vil blive nemmere at simulere og teste.

16. sep 2016 1

Mød Skinbow – syntesebiologiens egen zebrafisk

SYNTESEBIOLOGI: Amerikanske forskere har konstrueret en zebrafisk i technicolor. Målet er at kunne følge cellers vandring rundt på huden.

12. sep 2016

Dansk forskningscenter bygger levende organismer helt fra bunden

SYNTESEBIOLOGI: Fysikerne på forskningscentret FLinT på Syddansk Universitet søger svar på livets opståen ved at gøre døde materialer levende.

9. sep 2016 2

Bioetikerne har fået travlt: Er det moralsk korrekt at skabe kunstigt liv?

SYNTESEBIOLOGI: At bygge levende organismer op fra bunden giver en vis kontrol og forudsigelighed, men kan man tillade sig det? Og hvor stor er denne kontrol? Det har vi spurgt et par bioetikere om.

6. sep 2016 8

Gensaks giver studerende mulighed for at gøre store opdagelser

SYNTESEBIOLOGI: Nye analyseredskaber som Crispr/Cas9 gør det muligt nemt og hurtigt at analysere ukendte svampe og starte levende kemikaliefabrikker. Det benytter DTU sig af.

5. sep 2016

Studerende vil skabe råstofbakterier til fremtidens astronauter

SYNTESEBIOLOGI: Bakteriefabrikker skal hjælpe astronauter med at producere værktøj, mad og medicin. Et hold danske studerende er i gang.

4. sep 2016

Nye teknologier gør biologi til en ingeniørdisciplin

SYNTESEBIOLOGI: Forskerne kan nu trylle nye organismer frem på computeren og giver dermed naturlig selektion baghjul. Men hvad betyder det at kunne skabe sin egen natur?

3. sep 2016 1

Rumbiolog: Bakterier skal hjælpe astronauter med at leve på Mars

SYNTESEBIOLOGI: Franske Cyprien Verseux er i et års isolation på ‘Mars’ for at manipulere cyano­bakterier til at producere mad, energi og ilt til lang­varige missioner.

16. apr 2016 3

Forskerskabt kromosom stort skridt på vejen mod kunstigt liv

Det hidtil mest komplekse gen på 272.871 basepar er nu stykket sammen af forskere, der er på vej med en kunstig gærsvamp.

28. mar 2014 5

Studerende vil udvikle kræftmedicin med magnetiske søbakterier

Et hold danske studerende deltager i år i en international konkurrence om syntesebiologi med et forslag om at udnytte søbakteriers magnetiske egenskaber til at behandle kræft.

9. sep 2013 1

Genforskere vil hjælpe miljøet ved at genskabe uddøde dyrearter

Kunstigt og naturligt smelter sammen, når økologer og bioteknologer finder sammen om anvendelsen af genteknologi til naturbevarelse.

26. maj 2013 9

Gær med gener fra kinesisk malurt laver industriel malariamedicin

Amerikanske forskere har fundet frem til en metode, hvormed de kan producere malariamedicin ved hjælp af gær og enzymer frem for planteekstraktion. Det vil sikre stabil leverance og lave priser.

24. apr 2013 4